Hlavní navigace

Equa bank: neurazí ani nepřekvapí. Co vám nabídne?

22. 9. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Banky rostou jako houby po dešti. Nyní představila svou nabídku i Equa bank. Převratná není, ale své fanoušky si najde.

Po Zuno Bank a Air Bank se představila také Equa bank. Nabídka není revoluční, ale pro nespokojené klienty velkých bank, na které cílí, může stačit. Stejně jako Air Bank chce svým zákazníkům nabídnout především jednoduchost a transparentnost.

Její smlouva o běžném účtu, o který můžete požádat přes internet, je proto na dvě strany A4. Po odeslání žádosti a poté, co vám přijde potvrzující e-mail se vstupním jménem a heslem, se můžete přihlásit do internetového bankovnictví k neaktivnímu účtu a nastavit si vlastní přihlašovací údaje. Nejpozději následující den pak čekejte kurýra, který přiveze smlouvu a po podepsání ji opět doručí do banky. Po kontrole údajů se účet aktivuje. Čtěte více: Internetové bankovnictví Equa bank. Víme, jak vypadá

Běžný účet: za obrat nebo za stovku

Není překvapením, že banka nabízí svůj běžný účet. Přijde-li vám na něj měsíčně alespoň 15 000 Kč, což znamená, že účet aktivně využíváte, neplatíte za jeho vedení. (Do součtu se nezahrnuje převod mezi vašimi účty nebo prostředky poukázané z ukončeného termínovaného vkladu.)

Vedení neplatíte, ani pokud máte souhrnně na produktech banky uloženo alespoň 150 000 Kč nebo máte u Equa bank hypotéku.

V opačném případě zaplatíte měsíčně 99 Kč. Chcete-li ho vést v jiné měně (banka umí EUR nebo USD), připlatíte si za každou z nich ještě 29 Kč. Není možné mít jeden účet s více měnami, takže pokud budete chtít od Equa Bank účet v korunách, dolarech a eurech, musíte počítat s třemi čísly účtů.

Dá se říci, že poplatková politika nijak nevybočuje ze standardu, který už na trhu existuje. Příchozí i odchozí domácí platby, stejně jako ty trvalé nebo inkasní, jsou bez poplatku. Za příchozí zahraniční platbu zaplatíte 99 Kč, za odchozí pak 199 Kč.

Poplatky k běžnému účtu (CZK, EUR, USD)
Transakce Poplatek (v Kč)
Měsíční vedení účtu v CZK
– při aktivním využívání 0
– při neaktivním využívání 99
Měsíční vedení účtu v EUR/USD 29/29
Měsíční výpis z účtu
– zasílán elektronicky 0
– zasílán poštou 29
Povolené přečerpání běžného účtu v CZK
– aktivace služby 99
– využití 0
Šablona platby (zadání, změna, zrušení) 0
Zrušení platby (nezrealizované) 0
Trvalá platba (zadání, změna, zrušení, realizace) 0
Inkasní platba (zadání, změna, zrušení, realizace) 0
SIPO (povolení, změna, zrušení, realizace) 0
Domácí platba odchozí/příchozí 0
Domácí platba odchozí prioritní * 29
Zahraniční platba příchozí (s poplatkem SHA/BEN mohou být účtovány poplatky třetích stran) 99
Zahraniční platba odchozí (s poplatkem OUR mohou být účtovány poplatky třetích stran) 199
Zahraniční platba odchozí prioritní (s poplatkem OUR mohou být účtovány poplatky 3. stran)* 499

* rozhodný čas pro uskutečnění prioritní platby je 12:00 poledne

K účtu si můžete vybrat neembosovanou debetní kartu, jejíž vydání není zpoplatněno. Jste-li „fajnšmekr“, můžete si pořídit embosovanou, která vás bude stát 99 Kč. Máte-li u banky účet v cizí měně, může karta fungovat jako multiměnová platební karta, kterou je možné provázat s jednotlivými účty přes internetové bankovnictví. Multiměnová karta následně při transakcích v zahraničí použije automaticky peníze v odpovídající měně, uvádí zpráva banky. Čtěte také: Sedm dosud nezodpovězených otázek o Zuno Bank

Během následujících 14 dní si kvůli rozjíždějícím se procesům na kartu počkáte asi tři týdny. Později by mělo být standardem čekat na kartu nejvýše sedm pracovních dní.

V internetovém bankovnictví si můžete ke kartě bezplatně nastavit limity pro platby na internetu, výběry z bankomatu nebo transakce u obchodníků.

Banka v otázce výběrů hotovosti zvolila svérázný přístup. Za každý výběr z bankomatu totiž zaplatíte 9 Kč, je ale úplně na vás, ze kterého vyberete. Pokud tedy budete akceptovat tento poplatek, můžete za něj vybírat všude podle libosti. Stejnou částku zaplatíte i  při výběrech z bankomatů v zahraničí. Poplatek tak rozdělí klienty na fanoušky, kteří vybírají všude po světě a nebaví je hledat bankomat vlastní banky, a odpůrce, kteří jsou zvyklí vybírat často, u své banky a v rámci balíčku bezplatně.

Poplatky k debetní kartě
Transakce Poplatek (v Kč)
Vydání karty/obnovení při expiraci
– neembosovaná 0
– embosovaná 99
Vedení karty 0
Výběr hotovosti
– z bankomatu kterékoliv banky v ČR/zahraničí 9
– při platbě u obchodníka v ČR/zahraničí (cash-back) 0
– na pobočce banky v ČR/zahraničí (cash-advance) 99
Nastavení/změna PIN u karty (v internetovém bankovnictví/přes bankomat) 0
Změna autorizačních limitů ke kartě 0
Propojení karty s běžným účtem v cizí měně (aktivace/deak­tivace) 0
Vydání duplikátu karty stejného typu (např. poškození) 99
Blokace karty (dočasná i trvalá – např. krádež, ztráta) 0
Expresní vydání nové karty (karta je odeslána nejpozději následující prac. den expresní kurýrní službou kamkoliv na světě – náklady na doručení karty jsou účtovány dodatečně) 199

O pohybech na účtu se můžete nechat informovat prostřednictvím SMS. Informace o platbách, transakcích a zůstatcích na tuzemské číslo vás budou stát 1,5 Kč za SMS. Informace o realizované platbě zaslaná na zahraniční číslo vás bude stát 3,5 Kč za SMS. Informační e-maily jsou bez poplatku. Pokud máte tedy internet v mobilu, vyplatí se vám nechat si notifikaci nastavit přes e-mail a ušetříte za SMS. V rámci autorizačních SMS pak internetová aplikace umožňuje odsouhlasit i více plateb přes jednu SMS.

Notifikační služby
Transakce Poplatek (v Kč)
Autorizační SMS pro potvrzení aktivní operace 0
Informační SMS
– o platbách, transakcích a zůstatcích (ČR) 1,5
– o realizované platbě (zahraničí) 3,5
Informační e-mail o platbách, transakcích, zůstatcích 0

Banka připravuje i mobilní bankovnictví. Pro telefony typu Android bude spuštěna aplikace 26. září, pro telefony iPhone ještě o něco později. Čtěte také: Air Bank: Ceník se vejde na jednu stranu, ale ušetříte s ním?

Banka svým klientům nabízí také jeden „vylepšovák“. Každý nový klient si služby banky může vyzkoušet zdarma. Po tři měsíce tak nebude platit za vedení účtu. Nabídka platí až do odvolání. 

Spořicí účet se stálou sazbou (?)

Banka nabízí také spořicí účet. I ten si můžete založit online. Není nutné si k němu pořizovat i běžný účet. V současnosti získáte úročení 2,3 % ročně s měsíčním připisováním. Zástupci banky k sazbě uvedli, že záměrem není nejvyšší úrok na trhu, ale stabilní sazba, která se nebude dlouhodobě měnit. Neobvyklé je, že za odchozí platbu ze spořicího účtu zaplatíte 9 Kč.

Poplatky u spořicího účtu (CZK)
Transakce Poplatek (v Kč)
Zřízení a vedení účtu 0
Měsíční výpis z účtu
– zasílání elektronicky 0
– zasílání poštou 29
Domácí platba příchozí 0
Domácí platba odchozí 9
Domácí platba odchozí prioritní* 29

* rozhodný čas pro uskutečnění prioritní platby je 12:00 poledne

Termínované vklady i v cizí měně

Kromě spořicího účtu si u Equa bank můžete pořídit také termínovaný vklad. Operace jsou bezplatné, pokud ale vyberete předčasně, přijdete o 2 % z vkladu.

Termínovaný vklad můžete zřídit (opět lze online) pouze s běžným účtem a v měně shodné s měnou zřizovaného termínovaného vkladu.

Zvolit můžete buď tříměsíční variantu s úročením 1,7 % p.a., půlroční výpovědní lhůtu se sazbou 1,9 % ročně, roční výpovědní lhůtu za 2,1 % p.a. a pokud necháte u Equa bank peníze na vkladu s tříletou výpovědní lhůtou, budou se vám prostředky úročit 3 % ročně.

Termínovaný vklad (TV)   v  CZK/EUR/USD
Transakce Poplatek (v Kč)
Zřízení a vedení účtu 0
Převod prostředků
– na účet TV při zřízení 0
– z účtu TV při splatnosti 0
Zrušení účtu TV před datem splatnosti 2 % z jistiny

Pobočka 3krát jinak

V současnosti má Equa bank 7 poboček, které „zdědila“ po své původní Banco Popolare. Dvě jsou v Praze, jedna v Liberci, Mladé Boleslavi, v Brně, Plzni a v Hradci Králové. Tyto pobočky nabízejí i zpracování hotovosti. Dále bude banka zakládat tzv. finanční centra, která budou stejné povahy jako pobočky, s výjimkou poskytování hotovostních operací. V obchodních domech pak budete moci narazit na tzv. mini-pobočky, což je uzavřenější obdoba stánků bank v obchodních domech.

skoleni_15_5

Další poskytované služby
Transakce Poplatek (v Kč)
Vystavení mimořádného výpisu na pobočce/zaslání poštou 99
Vystavení potvrzení o zrealizované platbě na pobočce/zaslá­ní poštou 99
Vystavení potvrzení o zůstatku na účtu ke zvolenému datu, zaslání poštou 99
Vystavení jiného typu potvrzení dle specifikace klienta, zaslání poštou 199
Poskytnutí bankovní informace pro třetí strany, dle specifikace klienta 499
Blokace prostředků na účtu z důvodu exekuce 99
Vykonání exekučního příkazu (dle doručeného pravomocného rozhodnutí exekutora) 499
Poštovní upomínka k zaplacení dlužné částky 499

Zdroj tabulek: Equa bank

V říjnu banka plánuje nabídnout také hypotéky a v prosinci potom i kontokorent. Hotovostní půjčky plánuje banka zařadit do nabídky na počátku příštího roku. V rámci hypotečních úroků banka bude bojovat o klienty se zájmem o nový úvěr i o ty, kteří chtějí refinancovat. K převedení stávající hypotéky podle banky postačí vyplnění žádosti a kopie aktuální hypoteční smlouvy. Ostatní dokumenty jako ocenění nemovitosti a výpisy z katastru si banka zajistí sama. Vyhodnocení žádosti o refinancování by chtěla Equa bank zvládat do dalšího pracovního dne. Equa bank zvládne i hypotéku do 100 % LTV s tím, že část úvěru bude možné použít i jiným způsobem. V nabídce má být i neúčelová hypotéka se zástavou nemovitosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).