Hlavní navigace

Elektronická evidence tržeb: koho a jak se dotkne nová povinnost?

8. 6. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Pokud přijímáte hotovost, karty nebo třeba stravenky, čeká vás povinnost napojit se na finanční správu a odesílat jí data o tržbách. Kdo může být (zatím) v klidu?

Ministr financí Andrej Babiš chce bojovat proti daňovým únikům. Hlavně u DPH a daně z příjmů mu v tom má pomoci elektronická evidence tržeb. Zatím ji odsouhlasila vláda, nyní přijdou na řadu poslanci. Pravicová opozice proti návrhu protestuje a hlasování chce blokovat. Jako ČSSD v případě druhého pilíře nyní ODS hrozí tím, že v případě návratu do vlády celý projekt ihned zruší.

Kdo od února, kdo déle a kdo vůbec?

Zákon, který povinnost elektronické evidence tržeb zavede, by měl být platný od února 2016. Ostrý start závisí na tom, jak návrh projde legislativním procesem. Povinnost by měla nejprve platit jen pro osoby podnikající v ubytovacích a stravovacích službách. V dalším čtvrtletí by se měla rozšířit i na maloobchod a velkoobchod.

Další podnikatelé – zejména řemeslníci – by mohli začít povinnosti podléhat až poté, co Finanční správa vypracuje a vyhodnotí tzv. rizikovou analýzu.

Obecně se podle návrhu zákona povinnost elektronické evidence tržeb může vztahovat na všechny podnikatele, kteří přijímají platební karty a hotovost nebo šeky či stravenky.

Starost si s ní naopak dělat nemusí ti, kteří přijímají prostředky výhradně z účtu na účet (tedy nejčastěji ti, kteří své služby fakturují a úhradu přijímají bezhotovostně).

Dále by výjimka měla platit pro podnikatele s činností, která má sice evidenci podléhat, ale tržby z ní za minulé období nepřekročí hranici dvou milionů korun (a zároveň netvoří víc než pětinu celkových tržeb podnikatele).

Jak bude evidence probíhat?

Evidenci tržeb by měla probíhat pomocí aplikace, kterou si bude muset podnikatel integrovat do své pokladny nebo například mobilního zařízení, jako je tablet či chytrý telefon. Software bude zasílat o každé přijaté tržbě datovou zprávu (ve formátu XML) finanční správě. Ta obratem pošle zpět potvrzení o jejím přijetí i s unikátním kódem. Ten pak zařízení zanese na účtenku, která bude vytištěna nebo elektronicky zaslána zákazníkovi.

Původní návrh zákona vymiňoval přímo povinnost zákazníka účtenku převzít. (Povinnost převzít účtenku v některých státech skutečně funguje a je náhodně kontrolována policií.) Ten nový ji už však neobsahuje.

Pro větší motivaci účtenky přebírat si vláda v návrhu ponechala i zadní vrátka pro uspořádání účtenkové loterie (funguje na Slovensku).

Výjimky jsou možné

Pro podnikatele, kteří například inkasují tržby v místě bez internetového pokrytí, může finanční správa udělit výjimku. Nebudou tak muset odesílat data okamžitě online, ale postačí, když je zašlou jednou za pět dní.

V případě potíží při provozu, například při výpadku internetu či elektřiny nebo za situace, kdy by byl systém evidence tržeb přetížený či jinak pomalý, může podnikatel vydat zákazníkům účtenku i bez toho, aby čekal na unikátní kód od finanční správy. Data pak ale musí dodat zpětně, a to nejpozději do 48 hodin po uskutečnění transakce.

Náklady by měla kompenzovat jednorázová sleva na dani

Ministerstvo předpokládá, že v souvislosti s novou povinností budou muset podnikatelé vynaložit náklady v řádu několika tisícovek. Změna totiž může znamenat nutnost pořídit například novou pokladnu v případě, že přes tu původní nebude s finanční správou možné komunikovat.

Jinou variantou je například evidence přes chytrý telefon či tablet s připojením k internetu. V tomto případě, pokud nebude podnikatel posílat účtenky výhradně elektronicky, bude nutné zakoupit ještě zařízení pro jejich tisk a případě i mobilní terminál pro příjem platebních karet.

Podnikajícím fyzickým osobám chce ministerstvo vzniklé náklady kompenzovat nárokem na jednorázovou slevu na dani z příjmu ve výši 5000 Kč. Ta by měla být uplatnitelná za první rok, ve kterém pro ně bude povinnost elektronické evidence tržeb platit.

Kromě toho plánuje také od ledna 2016 snížit DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 % (snížení se nebude vztahovat na alkoholické nápoje).

Snížením DPH ve stravování chceme narovnat nesystémový stav, kdy podnikatelé v pohostinství nakupují potraviny se sníženou sazbou, ale prodávají s jedenadvacetiprocentní, vysvětlil plánovanou změnu ministr financí Andrej Babiš.

skoleni_15_4

Neplnění povinnosti může znamenat i zavření provozovny

Na plnění povinnosti bude dohlížet finanční a celní správa. Pokud podnikatelé od příslušného data nezačnou finanční správě data o transakcích odesílat, může je ta nejprve napomenout, posléze jim ale udělí pokutu do výše 500 tis. Kč. Podnikatelům, kteří by chtěli novou povinnost ignorovat i nadále, hrozí dočasné uzavření provozovny nebo pozastavení výkonu činnosti do doby, než situaci napraví.

Babiš si slibuje miliardy

Podle Babiše převyšují nevykázané příjmy v České republice 160 miliard korun ročně, přičemž ministerstvo odhaduje, že polovina z této částky jsou úniky na dani z přidané hodnoty. Jen ze stravovacích služeb se odhaduje teoretický výnos z DPH na 11 miliard. V porovnání s tím bylo podle ministerstva ve skutečnosti odvedeno jen 1,6 miliardy korun. Od spuštění elektronické evidence tržeb si úřad slibuje zlepšení výběru daní o více než 12 mld. Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).