Hlavní navigace

Easy Credit Card Checker

19. 11. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Když jsem na internetu objevil tento prográmek, řekl jsem si, že by mohl být dobrý. Stáhnul jsem ho a jal se zjišťovat, co vlastně umí. V čem vlastně spočívá funkce tohoto programu? Tento program umí zjišťovat platnost kreditních a platebních karet.

Prográmek je velice přehledný. Nahoře je, jako u velké většiny aplikací pro Windows, nástrojová lišta. Dále jsou tu dvě okénka, jejichž funkci vysvětlím za chvíli, mezi nimi je tlačítko na zahájení činnosti programu a dole lišta s vyobrazením typu kreditní či platební karty. Do levého okénka napíšete číslo kreditní karty, kterou chcete prověřit, a pomocí prostředního tlačítka, vám v pravém okénku program zobrazí, zda je karta platná či nikoliv.

Program také rozpoznává druhy karet. Zná karty společností Visa, MasterCard, American Express, EnRoute, Diners Club a Carte Blanche a má několik dalších užitečných funkcí, jako je kopírování, vyjmutí a vložení, které dnes považujeme za standardní. Program funguje na všech typech operačního systému Windows.

Easy Credit Card Checker bych doporučil každému, kdo má co dělat s kreditními či platebními kartami a potřebuje si ověřit platnost karet. Programem je možno ověřit platnost karty v reálném čase. Jediné, co je k tomu potřeba, je počítač.

Program má ale také stinné stránky. První z nevýhod je to, že je v angličtině. Ač jsem na internetu hledal, jak jsem mohl, nenašel jsem žádný patch, který by program převedl do českého jazyka. Proto si člověk neznalý anglického jazyka musí se slovníkem těch pár slovíček přeložit.

Druhou nevýhodou je poměrně malé množství typů kreditních karet, které je program schopen kontrolovat a ověřovat jejich platnost. Je to sice šest nejrozšířenějších karetních společností, ale ve světě. U nás je stále silná populace, která vlastní platební karty např. České spořitelny, a tyto typy nejsou programu dostupné. Neprověříte též karty Maestro, které jsou populární především mezi mládeží. Proto by bylo dobré, kdyby program obsahoval více typů karet.

Třetí slabinou, a ne malou, je téměř úplná absence helpu. Funkce help tu sice je, ale jsou v ní pouze informace o výrobci a nic k funkci programu. Ovládání programu je sice pro mladší generace intuitivní, ale generace starší, jež si s počítači moc netyká, by help jistě ocenila.

Malou chybou je také to, že v operačním systému Windows 95 nefungovalo ukládání čísla kreditní karty do schránky Windows (tedy kopírování). Stejně tak nešla funkce Paste, tedy vložit. Program v tomto operačním systému uměl kopírovat čísla jen ze svého řádku pro zadání čísla kreditní karty a vkládat jen čísla touto funkcí uložená do paměti. V operačních systémech Windows 98 a výše již tento problém není. K čemu je zde dobrá funkce Cut, jsem řádně nepochopil a připadá mi zde nadbytečná.

Program bych rozšířil o komunikaci s bankami. Bylo by tak možné kontrolovat platební schopnost zákazníka a možná i ověřovat podpisový vzor. Tato funkce by v době internetu neměla být problémem a myslím, že by se našlo hodně firem, které by byly ochotné zaplatit za tuto funkci. Je pravda, že velikost programu by to asi značně zvětšilo, ale užitečnost by byla jistě vyšší. Snad výrobci vyrobí i takovouto komerční verzi. Výhodou tohoto programu je ale to, že je freeware. To znamená, že je volně ke stažení, třeba na adrese www.slunecnice.cz.

skoleni_15_4

Program má asi tak 280 kB, takže je stažen za chvíli. Nelekněte se, je to exe soubor. Jelikož je na serveru Slunečnice, je možno mu věřit. Instalace programu je velice jednoduchá a velice rychle provedená.

Sice to teď vypadá, že převažovaly stinné stránky, ale pravda to není. Pokud potřebujete ověřit platnost kreditních karet, je tento program myslím tím nejlepším, co je volně dostupné. Program bych na deseti bodové stupnici hodnotil číslem devět a myslím, že si to právem zaslouží.

Tabulka č. 178
Easy Credit Card Checker 1.1
Autor Ashkon Technology LLC
Hodnocení na Slunečnici ****/5
Typ Freeware
OS Windows 95/98/NT/2000/ME
Velikost 278 KB
DOWNLOAD

Zaujal vás program Easy Credit Card Checker?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Člen skupiny historického šermu Heraldicus...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).