Hlavní navigace

Důchody 2016: valorizace, příspěvek a dražší spoření ve třetím pilíři

15. 12. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Důchody v příštím roce? To je malá valorizace a kapesné k tomu. Kromě toho ale zdraží i spoření na penzi ve třetím pilíři.

Kromě změn v oblasti důchodů, které přicházejí pravidelně s každým novým rokem, v tom příštím může začít platit i řada pravidel, které pozmění fungování třetího pilíře a zvýší příjmy prodejců a penzijních společností.

Valorizace penzí

Od příštího roku dojde tradičně k navýšení základní výměry u důchodů. Tentokrát se zvýší o 40 Kč na částku 2440 Kč. Procentní výměra, která závisí na získaných dobách důchodového pojištění a příjmech, se nezvyšuje. Změna platí pro starobní, invalidní i pozůstalostní důchody a proběhne automaticky. Nikde proto o zvýšení výměry nemusíte žádat.

Zvýšení důchodů se dotkne i tzv. dílčích důchodů, které byly přiznány podle koordinačních nařízení Evropské unie nebo podle mezinárodních smluv o sociálním zabezpečení. Základní výměra dílčího důchodu se však zvýší o poměrnou část ze 40 Kč, která odpovídá poměru české doby vůči celkově získané době pojištění.

Nové redukční hranice

V rámci výpočtu důchodů dojde také ke zvýšení redukčních hranic, které upravují osobní vyměřovací základ při stanovování procentní výměry důchodu.

1. redukční hranice pro rok 2016 činí 11 883 Kč

2. redukční hranice pro rok 2016 činí 118 830 Kč

Jak přesně vypočítat důchod najdete v článku Jak na výpočet důchodu v roce 2016.

Jednorázový příspěvek pro důchodce

Poslanci i senátoři schválili jednorázové kapesné pro důchodce. Dostanou ho sice až v únoru, zato mnohem vyšší, než se původně předpokládalo (původně se plánovalo důchodcům vyplácet 600 Kč). Odhlasovaných 1200 Kč jim má kompenzovat nízké navýšení penzí do roku 2016, které je důsledkem zákonných pravidel pro zvyšování důchodů. (Valorizace se odvíjí od třetiny růstu reálných mezd a inflace a právě kvůli nízkému růstu cen bude valorizace pro rok 2016 tak nízká.)

Delší doba důchodového pojištění

Podle § 29 odst. 3 zákona o důchodovém pojištění platí, že nárok na starobní důchod vznikne při dosažení důchodového věku v roce 2016 za situace, že jste získali dobu pojištění alespoň 32 let.

Změny ve třetím pilíři potěší i penzijní společnosti

Původně se mělo jednat jen o snahu motivovat Čechy k vyšším úsporám a zatraktivnit třetí pilíř, když dochází k rušení toho druhého. Pozměňovací návrh Jaroslava Zavadila z ČSSD ale spoření v penzijních fondech zdraží. Lidé budou platit penzijním společnostem více na poplatcích. Čtěte také: Konec druhého pilíře: co nás čeká místo něj?

Pokud spoříte v účastnických fondech (třetí pilíř, ale s novými pravidly, která jsou platná od roku 2013), bude vám moci penzijní společnost naúčtovat roční poplatek ve výši do jednoho procenta z vašich úspor. Dosud byl přitom tento poplatek zastropován na 0,8 % z uložené částky. Pokud tedy máte v účastnických fondech například 30 000 Kč, může vám penzijní společnost naúčtovat maximálně poplatek ve výši 300 Kč za rok oproti původním 240 Kč za rok.

Vzrůst by také měla odměna penzijní společnosti z výnosů, která se liší podle rizikovosti fondu a maximálně mohla dosáhnout 10 %. Nově se bude moci vyšplhat na 15 %.

(Změny se mají dotknout všech fondů kromě povinného fondu s konzervativní strategií.)

Roční poplatek v případě transformovaných fondů (původní pravidla třetího pilíře) bude možné účtovat maximálně ve výši 0,8 % místo původních 0,6 %. Pokud tedy máte naspořeno 30 000 Kč, zvýší se maximální možný poplatek ze 180 Kč na 240 Kč ročně. Protože nejsou poplatky stanoveny absolutně, ale procentem, budou se, s růstem vašich úspor ve třetím pilíři, tyto poplatky postupně zvyšovat.

Výkonnostní prémie u transformovaných fondů by měla naopak klesnout z 15 na 10 %, což u těchto fondů s obecně nižším výnosem nebude pro penzijní společnosti taková ztráta jako příjmy ze zvýšené výkonnostní prémie u účastnických fondů. Kromě toho může znamenat i snížení motivace dosahovat vyššího než nulového zhodnocení v transformovaných fondech, kde platí pro penzijní společnosti pravidlo zákazu záporného výnosu. Nemůžete tedy vybrat méně, než jste vložili.

Původní návrh ministerstva financí přitom počítal pouze se zvyšováním poplatků u účastnických fondů s dynamičtější strategií, pravděpodobně v reakci na návrhy penzijních společností. Ty namítají, že nízké poplatky jsou překážkou na cestě k vyšším výnosům pro klienty, protože penzijní společnosti nemohou investovat do aktiv s vyšším výnosem, ale i vyššími náklady. Růst poplatků a nižší výkonnostní prémie transformovaným fondům do schváleného znění novely přinesly až pozměňovací návrhy poslanců.

Vyšší provize pro zprostředkovatele a méně poplatků

Pozměňovací návrhy také stojí za výrazným zvýšením provizí pro prodejce za sjednání smlouvy o spoření na důchod ve třetím pilíři zhruba na částku 1760 Kč. Nyní jsou přitom provize poloviční.

Výhody pro střadatele

Schválený návrh ale obsahuje také výhody pro samotné střadatele. Počítá například se zvýšením daňových úlev pro ně i zaměstnavatele. Hranice odpočtu, který se odečítá od základu daně, by se měla zvýšit u penzijních produktů na 24 tisíc korun. Z logiky věci ale z této změny budou profitovat jen ti, kteří si spoří přes 2000 Kč měsíčně, což je jen malá skupina střadatelů.

Zaměstnavatelé by si pak nově mohli z daní odečíst příspěvky na penzijní produkt zaměstnance do výše 50 000 Kč ročně.

S daněmi souvisí i další změna. Nová pravidla by totiž osvobozovala střadatele od daně z výnosů ve výši 15 % v případě, že si nechají úspory vyplácet po dospoření alespoň po dobu deseti let.

Další novinka umožní v penzijních fondech šetřit i dětem. Dojde totiž ke zrušení věkové hranice střadatelů, která je dnes nastavena na 18 let. Při dosažení plnoletosti by pak měl střadatel mít možnost vybrat jednorázově třetinu úspor, například na úhradu nákladů na studium.  To ale pouze pod podmínkou, že spořící doba trvala nejméně 120 měsíců a během posledních dvou let nedošlo k převodu prostředků k jiné penzijní společnosti. Rodiče naopak nebudou potřebovat ke změně smlouvy souhlas soudu, jako to dnes funguje v případě stavebního spoření.

dan_z_prijmu

Klienti účastnických fondů také budou mít možnost vybírat své úspory o pět let dříve. Dosáhnou tak na ně už v 60 letech místo ve věku 65 let.

Všechny změny týkající se třetího pilíře by mohly začít platit už od příštího roku. Nyní se pouze čeká, zda návrh podepíše i prezident.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).