Hlavní navigace

Dostanete více, když pracujete v sobotu a v neděli?

26. 4. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Práce o víkendu dle zákoníku práce představuje zásah do osobního života, a proto ji zvýhodňuje bez ohledu na to, zda o víkendu pracujete výjimečně či běžně.

Zákoník práce nerozlišuje mezi zaměstnanci, kteří v sobotu či v neděli pracují výjimečně, a proto je tato práce zpravidla prací přesčas a těmi, u nichž nejsou soboty a neděle standardními dny pracovního klidu (nepřetržitého odpočinku v týdnu) a kterým na ně podle rozvrhu připadají opakovaně plánované pracovní směny, jsou tedy pro zaměstnance běžným pracovním dnem.

Podle ust. § 91 odst. 1 zákoníku práce se dny, na které připadá nepřetržitý odpočinek zaměstnance v týdnu, považují za dny pracovního klidu.

Nepřetržitý odpočinek v týdnu připadá nejčastěji na sobotu a na neděli. Kompenzační příplatek za práci v sobotu a v neděli musí být poskytnut za každou práci v sobotu a v neděli, bez ohledu na rozvrh směn. Čtěte také: Za přesčasy už vám zaměstnavatel platit nemusí

Nevyznáte se ve změnách zákoníku práce? Přečtěte si seriál Novela zákoníku práce 2012, kde se server Měšec.cz podrobně věnuje všem novinkám.

Mzda nebo plat a příplatek za práci v sobotu a v neděli

Podle ust. § 118 odst. 1 zákoníku práce za dobu práce v sobotu a v neděli přísluší zaměstnanci odměňovanému mzdou (tedy v privátním sektoru) dosažená mzda a příplatek nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku.

Nicméně je možné sjednat i jinou minimální výši a způsob určení příplatku, a to v kolektivní smlouvě uzavřené mezi zaměstnavatelem a odbory nebo v individuální smlouvě sjednané mezi zaměstnavatelem a vámi.

Nelze však příplatek určit jednostranně, např. vnitřním předpisem zaměstnavatele. Čtěte také: Kdy lze nařídit práci přesčas a jak ji proplatit?

Zaměstnancům (státní a veřejné správy a služeb) odměňovaným platem náleží podle ust. § 126 odst. 1 zákoníku práce příplatek ve výši 25 % průměrného hodinového výdělku za hodinu práce v sobotu nebo v neděli.

Příplatek se neposkytuje jen za celé hodiny práce v sobotu či v neděli. Mzda, plat a jejich jednotlivé složky stanovené, sjednané nebo určené za hodinu práce vám totiž přísluší podle ust. § 141 odst. 2 zákoníku práce i za zlomky hodin, které jste odpracovali v období, za které se mzda nebo plat poskytuje.

Zákoník práce umožňuje v ust. § 118 odst. 2 a § 126 odst. 2 zaměstnavatelům, aby těm svým pracovníkům, kteří vykonávají práci v zahraničí, poskytovali uvedený příplatek místo za práci v sobotu a v neděli za práci ve dnech, na které podle místních podmínek obvykle připadá nepřetržitý odpočinek v týdnu.

skoleni_15_4

Poskytování příplatku za práci v sobotu a v neděli kontrolují v praxi orgány inspekce práce. Za neposkytnutí nebo nikoliv řádné poskytnutí příplatku mohou zaměstnavatelům ukládat pokuty. Čtěte také: Pracovní pohotovost: Co s placeným čekáním na práci?

Použitá literatura: Chládková, A.: Práce v sobotu a v neděli a její odměňování, Práce a mzda č. 5/2008, Wolters Kluwer ČR a.s.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jsem právníkem. Věnuji se zejména pracovnímu a občanskému právu a souvisejícím oborům.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).