Hlavní navigace

Desetník: Vláda padla... a sezóna povinného ručení začala

9. 10. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Topolánkova vláda se dle očekávání neudržela příliš dlouho - pouze do hlasování o důvěře. Další na tom asi nebudou o moc lépe. Zato produktů se narodilo poměrně dost: povinné ručení, životní pojištění a deriváty na pražské burze... ustojí turbulence světové ekonomiky?

DESETNÍK 91/2006 (25. 9. 2006 – 8. 10. 2006)

Vláda nepřežila důvěru

Vláda Mirka Topolánka nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, a tak se se svými vládními židlemi ve středu rozloučí. Přesto vláda stihla udělat několik kroků, za něž ji kritizuje opozice (co jiného by ostatně měla dělat, že).

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek stihl zrušit žebříček nemocnic sestavený jeho oponentem Davidem Rathem, ministr vnitra a informatiky Ivan Langer stihl první kroky v reformě svého resortu a zrušení ministerstva informatiky, ministr financí Vlastimil Tlustý odhalit vyšší deficit, než jaký sliboval jeho předchůdce… tím ovšem odhalil protistranám v nesčetných arbitrážních řízení, s jak velkými zisky ze sporů mohou počítat, ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas objevil čtyři až pět rozporů mezi Zákoníkem práce a Ústavou a dalších 60 bodů, které je třeba změnit… zkrátka a dobře, vláda se „neflákala“.

Otázkou zůstává, co bude dál. Sestavením vlády může být pověřen kdokoli (tedy kdokoli, koho si Václav Klaus vybere, přičemž by se měl držet ústavních zvyklostí), pravděpodobně opět Mirek Topolánek, nebo Jiří Paroubek. V obou případech nebude mít vláda na růžích ustláno, ani příliš prostoru pro rozlet. Další variantou je nezávislý odborník, ovšem nechte politiky, aby se na nezávislém odborníkovi dohodli…


Letem finančním světem

  • Povinné ručení zahajuje prodejní sezónu. První pojišťovny již oznámily sazby na příští rok a další se k podobnému počinu chystají v brzké době.
  • Allianz – Pastelka: Allianz si nezačala kreslit. Pouze uvedla na trh nový produkt rodinného pojištění. Jaký je ve srovnání s konkurenčními produkty, se dočtete v článku Ondřeje AntošeDalší rodinná pojistka na trhu… jaká je?“.
  • Stavební spořitelna České spořitelny – HYPO TREND: Nový překlenovací úvěr, který garantuje měsíční platbu ve výši 540 Kč za každých vypůjčených 100 000 Kč.
  • Klienti GE Money nemusí od října platit žádný poplatek za zrušení kreditní karty, za vrácení přeplatku a za neoprávněnou reklamaci.
  • Citibank posiluje zabezpečení internetového bankovnictví – zavádí Bezpečnostní klíč (PIN kalkulátor). Klienti od ledna příštího roku budou tuto formu zabezpečení muset povinně využívat (nebo se vzdát přístupu k účtu přes web). Banka nabízí kalkulátory v zaváděcí ceně 250 Kč, od ledna pravděpodobně za 450 Kč.

Burza má první deriváty

Na pražské burze se ve čtvrtek minulého týdne začal obchodovat první derivát – futures na index PX. V současné době jsou k dispozici prosincový kontrakt (PX FUT DEC06) a březnový příštího roku (PX FUT MAR07). Co to ale znamená pro drobného investora?

Pražská burza zahájením obchodování s deriváty (tj. odvozenými cennými papíry na základě nějakého podkladového aktiva) doplňuje nabídku „služeb“, které jsou v rozvinutých ekonomikách běžné. Neznamená to, že by český investor teprve nyní dostal deriváty k dispozici – již delší dobu je možné s deriváty obchodovat na zahraničních trzích prostřednictvím některých z obchodníků s cennými papíry. Znamená to ale, že nyní tuto možnost má i v českých korunách.

S deriváty na pražské burze se obchoduje v tzv. bodech, které jsou nakupovány a prodávány za české koruny. Pro drobného investora je ale zajímavé spíše to, že nákupem dnes nabízených burzovních derivátů může investovat do celého indexu a tento nástroj zároveň obsahuje finanční páku (zjednodušeně: nemusí zaplatit celou hodnotu kontraktu). Tato výhoda se ale může záhy při nepříznivém vývoji změnit v nevýhodu.

Finanční páka u derivátů pomáhá ale nejen ke zvýšení rizika (a potenciálního výnosu) při spekulacích. Může být velmi dobře využita jako zajišťovací instrument.

Specifikace oproti na Měšci dříve rozebíraných warrantům a certifikátům je denní vypořádání cenových změn, které probíhá v penězích. Investor se tedy musí připravit na to, že bude v průběhu držení burzovních futures muset při nepříznivém vývoji „přilít“ peníze do své investice. V případě příznivého vývoje naopak finanční vyrovnání obdrží.

Tolik ve zkratce k novince na pražské burze. Zatím stručnou informaci rozvineme v některém z příštích článků.


Světová ekonomika před zpomalením

V posledních dnech se stále více množí zprávy, které hovoří o zpomalování růstu světové ekonomiky – a to, světe, div se, bez ohledu na klesající cenu ropy. V letošním roce světová ekonomika vzroste (měřeno HDP) přibližně o 5 %, což významně překoná loňské odhady MMF ve výši 4,3 %. Ostatně v září i MMF zveřejnilo svůj odhad růstu světové ekonomiky ve výši 5,1 %. Co bude příčinou zpomalení růstu?

Současný růst je, zdá se, dlouhodobě neudržitelný. Při takto rychlém tempu stoupá poptávka po surovinách, jejichž cena v zápětí roste, čímž zpomalují růst ekonomiky. To bylo patrné zejména v době vysokých cen ropy, jejichž jedním z tahounů byly rychle se rozvíjející velké ekonomiky v čele s Čínou. To ale není jediný důvod a vzhledem ke klesajícím cenám ropy se zdá být spíše méně významným.

Další příčiny zpomalení je možné hledat v ekonomikách rozvinutých zemí. USA po dlouhá léta zvyšovaly úrokové sazby a přestaly s tím až před dvěma měsíci na úrovni 5,25 %. Důvodem není úplná stabilizace inflace (kvůli níž byly sazby zvyšovány), ale zpomalení hospodářského růstu, což se projeví i v globální ekonomice. Naopak Evropská centrální banka své sazby začala zvyšovat… a tím ohrozí křehký růst ekonomiky evropské. Sazby zvyšují také Česká národní banka a Národná banka Slovenska – to se ale ve světové ekonomice neprojeví.

dan_z_prijmu

Proč se zajímat o světovou ekonomiku?

V globalizovaném světě vše souvisí se vším. Světová ekonomika a její růst ovlivňuje nejen české investory, kteří chtějí investovat na světových trzích. Ovlivňuje také český kapitálový trh – daří-li se světové ekonomice, ani politická nestabilita české vlády neohrozí růst akcií na pražské burze.

Světová ekonomika ale neovlivňuje jen investující občany České republiky. Klapou-li kolečka v globální ekonomice, roste ekonomika česká – a to je základem pro růst platů a mezd.

Kdo by měl být pověřený sestavením vlády?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).