Hlavní navigace

Desetník: Úvěry na poslední chvíli mají zelenou

22. 12. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Sjednejte si u nás spotřebitelský úvěr za zvýhodněnou cenu! Bez ručitele, půjčujeme i důchodcům! Rychlé půjčky od 18 let věku. Reklamy, slogany, vábničky. Půjčit si není špatné, ale je zbytečné platit za předražené služby, které můžete vedle dostat o polovinu levněji.

DESETNÍK 149/2008 (8. 12. 2008 – 21. 12. 2008)

Když mi v první polovině prosince začaly přicházet výpisy z účtů v bankách, jen se to v nich hemžilo nabídkami na úvěry. Tu předschválená kreditní karta, tam spotřebitelský úvěr, jinde kontokorent. Ty lepší banky mi dopis neposlaly, stačilo se jen přihlásit do internetového bankovnictví, udělat pár kliknutí a vše bylo zařízeno. Stačilo si jen vybrat.

Jako správného šťourala mě zajímalo, jestli tyto instantní předschválené nabídky opravdu fungují tak rychle, jak banky inzerují. Projevím zájem, vypíšu nebo naklikám pár formulářů a mám doma rychlé peníze? Ano, funguje to. A nemusíte se bát ani skrytých úrokových sazeb, banky vám předem odkryjí karty s pravidly hry.

Jenže až na pár výjimek všechny tyto rychlé půjčky měly jednu nevýhodu: úrokovou sazbu. „Žlutá“ banka mi nabídla kontokorent za 13 % p.a. a zároveň mi nabídla spotřebitelský úvěr za 17 % p.a. Výše maximální částky byla přitom v obou případech velmi podobná. O „květinkové“ bance se píše, že její půjčky dostane minimum žadatelů. Já ji formálně obdržel za inzerovaných 9,9 % p.a. „Špárkas“ banka mi umožnila „naklikat“ kontokorent za 17,9 %. p.a. Stačilo 20 minut a měl jsem ho během vypitého čaje. „Modrá“ banka si mě pozvala na pobočku, kde mi nabídla kontokorent za ne akčních 16,9 % p.a. Zdůvodnila to změnou sazeb na finančních trzích a že jsem měl přijít ještě minulý týden a měl bych ho levněji. „Černočervená“ banka mi nabídla V.I.P. sazbu kontokorentu za 16 % p.a. (normálně je za 19 % p.a.) Až s měsíčním odstupem jsem zjistil, že se za něj platí měsíční rezervační poplatek ve výši 36 Kč k účtu, který stojí 325 Kč. Pravda, moje chyba, podpisem jsem potvrdil, že jsem si sazebník přečetl (ale bankéř mě na to mohl upozornit a nemusel mi nabízet maximální výši). Závdavkem jsem dostal i její kreditní kartu. O ročním poplatku jsem věděl, o měsíčním mě „zapomněli“ říct. „Edisonova“ společnost mi nabízela bezúročnou půjčku v síti jednoho prodejce s elektronikou. Že jí nevadí kreditní karty ani jiné úvěry. Měla pravdu a opravdu je bez úroků. „Zelený mužíček“ mě lákal na akční sazbu 8,9 % p.a. na úvěr na cokoli. S povinným pojištěním už to sice tolik není, ale alespoň mám klid v duši. Vypil jsem dva čaje a za dva dny byly peníze na účtu.

Velmi mě potěšila nabídka společnosti, která se řadí asi mezi fandy kapely „No Name“. Našel jsem ji ve své poštovní schránce na malém lístečku. Nabízela mi 150 000 Kč bez doložení příjmů, její zástupkyně byla samotná ochota, ale její jméno ani název firmy jsem se během půlhodinového sezení nedozvěděl. Ovšem kdybych ji hned zaplatil 3500 Kč, do hodiny mám v kapse 150 000 Kč (byla ochotná jít se mnou i k bankomatu). Kam se hrabou kouzelníci.

Úrokové sazby letí nahoru

Za poslední týdny zvýšily úrokové sazby u kontokorentů Česká spořitelna (z 16,9 na 17,9 % p.a.) a ČSOB (z 13,9 na 16,9 % p.a.). Komerční banka chystá zvýšení úroku z kreditních karet o 1 % p.a.

Když úvěr, tak výhodně

Není špatné zadlužit se, ale je chybou zadlužit se nevýhodně. Pokud rychlé peníze s týdenní splátkou a stonásobnou úrokovou sazbou pomohou příjemci z konkrétní situace a on je úspěšně splatí, šlo o dobrou půjčku. Neměl asi jinou alternativu. Patříte-li mezi dobré klienty a nemáte škraloup v úvěrovém registru, alternativu máte. Chápu, že je příjemné získat půjčku během několika minut v teple domova, ale úroková sazba okolo 17–20 % nepatří právě mezi přátelské. Na výhodné nabídky kontokorentů s úrokovými sazbami nad 15 % je také lepší si nechat zajít chuť. Tam, kde u některých bank začíná navrhovaná sazba půjčky, u jiných se označuje již jako sazba sankční (tj. v případě neplnění smluvních podmínek).

Potřebujete rychle peníze na vánoční dárky či na jiné výdaje? Proč ne, ale nenechte se nalákat nabídkami, které jsou v konečném důsledku drahé, a jejich jedinou výhodou je rychlost sjednání. Je pěkné, že vás někdo láká na možnost předčasného splacení půjčky zadarmo, ale podívali jste se, kolik stojí schválení půjčky a jaká je její úroková sazba? Možná jste už „poplatek za předčasné splacení“ zaplatili jejím sjednáním.

Některá média občas zatracují nabídky nebankovních společností. Jenže pod tímto názvem házíme do jednoho pytle i slušné společnosti se zvučnými jmény, za nimiž stojí velké bankovní domy. A jejich nabídky jsou nejenže srovnatelné, ale často předčí i nabídky bank „velké pětky“. Nezapomeňte na ně, až se budete rozhodovat nakupovat třeba zboží na splátky.

dan_z_prijmu

Ať už se rozhodnete pro úvěr na poslední chvíli za nízký nebo vysoký úrok, stojí-li za věřitelem banka nebo známá společnost, můžete být klidní, jestliže se dostanete neplánovaně do potíží se splácením. Když budete aktivně spolupracovat a snažit se svoji situaci řešit, banky i úvěrové společnosti mají férové postupy, jakými umějí opět nastartovat splátkový kalendář. To je podstatný rozdíl oproti soukromým neznačkovým společnostem, kde po prvním porušení následuje nezvratná sankce s finančními důsledky. Přejeme vám dobrou volbu při podpisu předvánoční úvěrové smlouvy.

<calculator id=„7“></calcu­lator>

Na co (ne)jsou vhodné jednotlivé typy rychlých úvěrů

Spotřebitelský úvěr – vhodný pro všechny

  • financování zboží nebo služby, jejíž doba životnosti nebude menší, než doba splácení
  • vyrovnání závazků, např. vyplacení dědictví apod.
  • koupě automobilu
  • rekonstrukce, modernizace
  • přefinancování nevýhodných půjček
  • každodenní spotřeba a nákupy
  • financování nákupu nemovitosti
  • koupě drobných dárků

Kontokorent – vhodný pro všechny

  • každodenní spotřeba a nákupy
  • nečekaný náhlý výdaj do výše dvou měsíčních příjmů
  • koupě dárků
  • částečné financování dovolené
  • všechno ostatní

Kreditní karta – pouze pro ty, kteří umějí ovládat svoje peníze

  • každodenní spotřeba a nákupy
  • koupě drobných dárků
  • nečekaný náhlý výdaj
  • částečné financování dovolené
  • drahé zboží nebo služby (pokud je nesplatíte v bezúročném období)
  • hotovostní platby

Splátkový prodej – vhodný pro všechny

  • financování konkrétního zboží nebo služby
  • vše ostatní

Máte v bance účet? Máte pojištění? Spoříte si na důchod či investujete? Dostali jste dobrý úvěr? Jak jste spokojeni s finančními institucemi, které se starají o vaše peníze?

Podělte se se svými zkušenostmi v anketě Zlatý Měšec 2009!

Vstup do hlasování v anketě Zlatý Měšec 2009


Zlatý Měšec 2009 - logo

Hlasování probíhá od úterý 11. listopadu 2008 do neděle 11. ledna 2009. Výsledky ankety budou vyhlášeny 11. února 2009.

Potřebovali jste někdy rychle půjčit peníze?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).