Hlavní navigace

Desetník: Stávkovat, stávkovat, stávkovat...

8. 9. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Uplynulých deset dní je ve znamení stávky. Stávkovali státní úředníci, stávkovali učitelé a stávkou hrozí snad všechny odborové svazy. Bez ohledu na stávkování soud obstavil majetek obchodního řetězce Tesco, který bez ohledu na soudní rozhodnutí dál prodává.

DESETNÍK 18/2003 (25. 8. 2003 – 7. 9. 2003)

Se stávkami se doslova roztrhl měšec – tedy pytel. V pondělí nezačala výuka v přibližně polovině základních a středních škol, když stávkovalo 72 tisíc učitelů (a učitelek), hodinovou přestávku na stávku si udělali pracovníci finančních úřadů.

Odborové organizace jsou s výsledkem výstrahy spokojeny, přestože se jim nepodařilo dosáhnout jejich cíle a premiér Vladimír ©pidla, který, ač je řádně vyslechl, ze svého stanoviska neustoupil ani o píď.

Stávkovat se bude i nadále. Odborové svazy budou stávkovat na poplach 13. a 14. září za účelem potlačení reformy veřejných financí nebo alespoň některých jejich částí.

Řečtí letci také stávkovali. Když soud shledal jejich stávku proti propouštění nezákonnou, sklátila mnohé z nich náhlá choroba.


O reformu se bude tvrdě bojovat

Odboráři mají stále ještě šanci prosadit své návrhy na změnu reformy. Nechtějí omezení výplaty nemocenské v prvních třech dnech nemoci, snad aby měli placenou možnost stávkování po vzoru řeckých letců, chtějí zachování započítávání celé doby studia do důchodu, udržení současné hranice odchodu do důchodu a nižší věk odchodu na odpočinek pro ženy podle počtu dětí.

Výsledkem odborových úprav reformy by byla její neúčinnost.

Proti reformě se staví též opozice. Například ODS má několik návrhů na změnu, například plošnou „sociální dávku“ pro všechny ve výši 4 000 Kč, ale kritika zaznívá i z vlastních řad ČSSD. Poslanec Hojdar chce po vládě, aby sestavila novou verzi reformy, která by Českou republiku rychle vystřelila na úroveň Německa či Rakouska. Zázračný recept však neprozradil.

I komunisté přicházejí s novými a novými návrhy. Kromě zvýšení zdanění v nejvyšším pásmu daně z příjmů fyzických osob navrhují zavedení dalších dvou pásem až s padesátipro­centním mezním zdaněním.


Rozpočet nebyl schválen

První jednání o rozpočtu podle očekávání nepřineslo jeho schválení. Naproti očekávání vláda nalezla pečlivě ukrytých 10 mld. Kč, pro něž hledá patřičné určení.

Okamžitě po zveřejnění nálezu se rozmnožily návrhy, jak deset miliard korun „projíst“ a kam je investovat. O své se přihlásila také některá ministerstva, jejichž nároky převyšují dohodnutou výši schodku státního rozpočtu ve výši 118 mld. Kč o neuvěřitelných více než 40 mld. Kč. Jediné odborářské oko nezůstalo suché při prohlášení premiéra, že na zvýšení platu učitelů nalezené prostředky nepůjdou.


Nomura zaplatí České republice?

Týden 36/2003 – Podle časopisu Týden a nejmenovaného, dobře informovaného zdroje nastal v jednání o arbitráži mezi Českou republikou a Nomurou nenadálý obrat. Zatímco ještě předminulý týden žádala Nomura odškodnění ve výši 40 mld. Kč za poškození investice, minulý týden „daruje“ České republice 263 mld. Kč.

Co mohlo způsobit tak nenadálou změnu směru Nomury, není jisté. V každém případě se podle dostupných informací lze domnívat, že ani japonská banka nepřijde zkrátka.

Pokud k platbě ze strany Nomury skutečně dojde, a Česká republika nebude muset hradit dříve požadovanou sumu, byla by to velmi výrazná a v současné době jistě vítaná injekce do státních fondů.


Tesco v exekuci

Nejen stát má potíže se soudy a arbitráží. Damoklův meč dopadl na obchodní řetězec Tesco. Podnikatel Jiří Malík se svou společností vyhrál soudní spor, v němž mu soud přiznal více než 235 mil. Kč a na Tesco uvalil exekuci.

Protože Tesco rozsudek napadlo, soud výkon exekuce odložil a „pouze“ obstavil movitý i nemovitý majetek společnosti, která s ním tak nesmí disponovat a veškeré uzavřené kupní smlouvy jsou automaticky neplatné.

Navzdory soudnímu rozhodnutí a obstavení majetku obchody Tesco nadále vykonávají svou činnost a prodávají zboží (tj. movitý majetek), jako by se nechumelilo. A přitom na Sněžce již napadl první letošní český sníh.

skoleni_15_4

Spor o 235 mil. Kč není první, který Jiří Malík nad Tescem vyhrál. V předchozím sporu mu soud přiznal nárok na 130 mil. Kč, kdy již probíhající březnovou exekuci zastavil ze stejných důvodů, z jakých ji odložil nyní. Pan Malík se ale o své peníze, zdá se, bát nemusí. Každý den mu jen na úrocích a penále nabíhá k dluhu dalších 107 tis. Kč.

Tesco neplatí také finančním úřadům. Finanční úřad v Hranicích na Moravě žaluje obchodní řetězec o 146 mil. Kč.

Zapojíte se do stávky 13. a 14. září?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).