Hlavní navigace

Desetník: Česká spořitelna - cash back i u obchodníků ČSOB

16. 4. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Česká spořitelna i Komerční banka oznámily finišování příprav služby cash back - výběr hotovosti u obchodníků. A kliente, div se! Hotovost dostanete i u obchodníků ČSOB. Mezitím byl konkurz na Agrobanku a část GE Money Bank zažehnán... likvidace skončí dohodou.

DESETNÍK 104/2007 (2. 4. 2007 – 15. 4. 2007)

Cash back České spořitelny u obchodníků ČSOB

Česká spořitelna a Komerční banka již oznámily, že jejich přípravy na spuštění služby cash back (výběr hotovosti u obchodníků při nákupu zboží kartou) jsou v závěrečné fázi. Přibližně v polovině letošního roku by měla být služba spuštěna – připraveny budou jak účetní systémy bank, tak terminály obchodníků.

Pro klienty všech bank bude ale důležitá jedna zásadní informace. Cash back budou moci využít klienti všech bank, které tuto službu nabídnou, u obchodníků všech bank, kde lze hotovost vybírat. Jakmile bude tedy cash back spuštěn Českou spořitelnou a Komerční bankou, budou jejich klienti moci získat hotovost nejen u obchodníků své vlastní banky, ale též ostatních – tedy například v Albertu a Hypernově, kde v současné době cash back nabízí ČSOB (převážně) pro své klienty.

Cash back mohou v současnosti využít nejen klienti ČSOB, ale i většina klientů bank a družstevní záložny Fio, pro něž ČSOB karty vydává, včetně Poštovní spořitelny. Pouze klienti Volksbank nemají službu zpřístupněnou, přestože i jejich platební karty jsou vydávány ČSOB.

ČSOB dosud nezveřejnila, jaký je o cash back zájem. Vzhledem k poměrně úzkému okruhu obchodníků, kde je možné hotovost vybírat, lze odhadovat spíše menší využití služby. I bankomatová síť je v České republice dostatečně široká, a tak výběry lze provést i na jiných místech.

Cash back je hojně rozšířený například ve Velké Británii, kde má již svou tradici. Z nových zemí Evropské unie se dobře uchytil v Polsku, v němž se banky dohodly a zahájily provozování cash backu (až na drobné výjimky) zároveň v celoplošném měřítku. Dohodnout se pokoušely též některé české banky na poli České bankovní asociace, bohužel neúspěšně.

Zda klienti budou cash back využívat, závisí také na zvolené cenové politice bank. ČSOB zatím zvolila nulové poplatky, je ale otázkou, zda jí tato strategie vydrží. Česká spořitelna se naopak od počátku netají zpoplatněním služby, které by mělo být ale nižší než poplatek za výběr z bankomatu (který v současné době činí 6 Kč).

Klient jedné banky bude moci služby cash back využít u obchodníka, který ji bude podporovat, byť bude smluvně svázán s jinou bankou. A banky si mezi sebou zcela nepochybně poplatky účtovat budou. Na rozdíl od platby u obchodníků, při níž veškeré náklady nese obchodník a jeho poplatky (v řádu jednotek procent z transakce) se dělí mezi kartovou asociaci, banku vydavatele karty a banku obchodníka, za cash back obchodník neplatí.

Mezibankovní poplatek za cash back ovšem nebude moci být snadno přenesen na klienta (jak je tomu například u bankomatů). Při nákupu má jen omezenou možnost zjistit, s jakou bankou má obchodník smlouvu. (Zkuste se při platbě kartou zeptat, jakou banku obchodník využívá. S největší pravděpodobností se setkáte s nechápavým výrazem prodavače a odpovědí, že nemá tušení…)

Cash back je nepochybně zajímavou doplňkovou službou. Dle mého názoru ale zůstane i přes další rozšíření možností výběru hotovosti na pokladnách obchodníků jen „doplňkovou“ – a pro hotovost si lidé budou i nadále chodit především k bankomatům.


Agrobanka: Konkurz zažehnán!

Agrobanka Praha, a.s., v likvidaci se na neznámo jak dlouhou dobu ocitla pod návrhem na konkurz podaným správcem konkursní podstaty Jindřichem Hrabalem. Podání návrhu na konkurz bylo dle závěrů valné hromady banky v likvidaci neodvratné – nedojde-li k dohodě mezi Agrobankou, GE Money Bank a Českou národní bankou.

Minoritní akcionáři Agrobanky odmítali na základě právních rozborů uznat platnost kupní smlouvy na zdravou část podniku Agrobanky, kterou získala GE Money Bank (dříve GE Capital Bank). Žaloby na neplatnost smlouvy roky ležely u soudu, aniž by bylo jakkoli rozhodnuto či se alespoň rozhodovat začalo.

Agrobanka navrhla několik scénářů, jakými může dojít k likvidaci banky, z nichž nejméně příjemný pro další strany „sporu“ byl konkurz se zahrnutím částí GE Money Bank. Ten by mohl ohrozit nejen stabilitu americké banky (respektive její české části), ale též vyvolat další mezinárodní arbitráž na ochranu zahraničních investic, kterou by Česká republika pravděpodobně prohrála a daňoví poplatníci zaplatili.

Akcionáři Agrobanky požadovali po GE Money Bank úhradu odvozenou od výše zisku GE Capital Bank v prvním půlroce po převzetí banky na základě logiky, že banka vykázala zisk, přičemž ten nemohl být způsoben novým majitelem, který neměl možnost v tak krátkém období chod banky změnit, ale musel být způsoben jedině tím, že banka byla zdravá… výše „náhrady“ se měla pohybovat mezi 850 mil. Kč a 1 mld. Kč.

V období kolem podání návrhu na konkurz Agrobanky zintenzivnila jednání mezi všemi třemi zúčastněnými stranami – a nikdo z pochopitelných důvodů nechtěl pouštět žádné informace. Až pronikla první zpráva o pravděpodobné dohodě na kompenzaci ve výši 800 mil. Kč a následně zažehnání konkurzu.

Agrobanka, zdá se, bude nakonec v poklidu zlikvidována a GE Money Bank se bude moci dále věnovat svým obchodům a klientům a nebude se muset obávat konkurzu, do něhož by mohla (ať již po právu či nikoli) padnout. Jednání však dle dostupných informací stále pokračují.

skoleni_15_4


Index MPF na rekordních hodnotách

Index MPF českých podílových fondů se po propadech na přelomu února a března opět vzpamatoval a úspěšně atakoval historické maximum, když dosáhl k hodnotě 1038,29 bodu.

Index MPF tak od počátku svého počítání (od 1. listopadu 2006) zhodnotil téměř o 3,83 % a od počátku roku o 3,05 %. Za poslední měsíc posílil o 2,37 %.

Využijete cash back?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).