Hlavní navigace

Desetník: Braňte své zájmy - vyplatí se to!

27. 1. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Postihlo nás velké zdražování – zdražuje volání, bydlení i čokoláda. Naštěstí minulý týden přinesl hmatatelný důkaz, že se můžeme v některých případech úspěšně bránit. Třeba drahou čokoládu lze nahradit levnějším milováním.

DESETNÍK 2/2003 (13.1.2003–26.1.2003)

Všechno je jinak – ale jak?
„Tak nám nezvolili prezidenta“, chtělo by se říci ve Švejkově duchu. Pro někoho napínavá, pro jiné překvapivá, v mnoha ohledech však rozhodně ne nejdůležitější událost uplynulých dvou týdnů, kterými se tento, v pořadí druhý, Desetník zabývá. Chleba kvůli tomu dražší ani levnější nebude, což mimochodem potvrdila i netečná koruna, kterou nějaké handrkování zastupitelů nechávalo klidnou.

Ono, uvědomíme-li si, čím vším musela naše měna před pár dny projít, není divu, že pro ni byla nevolba prezidenta odpočinkovou záležitostí. Koruna si totiž užila především kvůli chybným počtům Českého statistického úřadu, díky němuž už víme, že čtyřicet miliard sem nebo tam se stále ještě považuje za příslovečnou „statistickou chybu“. Zhruba o tolik se totiž statistici spletli při určování salda obchodní bilance, což v dalším sledu způsobilo i špatné určení růstu HDP.

Celá kauza nás nechtěně upozornila na relativnost toho, co víme. Uvědomíme-li si, že vlastně všichni vycházíme z údajů, které vůbec nemusejí mít nic společného s realitou, je to na jednu stranu docela zábavná představa – co kdyby se dneska skutečná inflace pohybovala někde kolem deseti procent a ne kolem dvou, jak se oficiálně tvrdí? V takové situaci by byly půjčky skutečně výhodné – reálně bychom platili třeba i záporné úroky. A jak víme, že náš HDP roste? Co když klesá? A není nezaměstnanost třeba 17 % místo necelých 10 %? A co průměrná mzda? Jak si to všechno můžeme ověřit?



Ustoupili!
Můžeme naštěstí ověřit jiné věci. V předchozím Desetníku jsme psali o tom, jak T-Mobile zdražuje a že se proti tomu vzedmula vlna odporu. A zdá se, že odbojáři slaví úspěchy – T-Mobile ustoupil alespoň v otázce SMS poslaných z internetu. Umožní svým klientům poslat zdarma 20 nebo 100 SMS měsíčně.

Někdo si řekne stačí, jiný, že je to málo. Ale ono přitom vůbec není důležité, o kolik operátor ustoupil, ale že alespoň nějak ustoupit musel (to však neznamená, že by bojkot na 28.1. byl odvolán, klienti T-Mobilu stále nemají v onen den zapínat mobily). Snad to můžeme považovat za krásný důkaz toho, že organizovaná síla na straně poptávky dokáže aspoň v některých momentech sekundovat nabídce.

Případ T-Mobile ovšem není jediným důkazem tohoto druhu. Dalším je (trochu překvapivě) to, že i Český Telecom zařadil zpátečku. Díky mediálnímu tlaku Sdružení na ochranu spotřebitelů se rozhodl vyměňovat neprovolané a již neplatné telefonní karty bez ohledu na to, jestli jsou rozbalené či nikoliv. Takže snad jste karty po Silvestru nevyhodili, protože dnes za ně můžete získat nové.



Střet zájmů
Střet zájmů – tohle slovní spojení možná bude znít jinak než doposud. Dnes se sice pod ním stále ještě vybaví představa široké zadnice politika, která zvládá sedět na několika židlích najednou, ovšem brzy tomu může být jinak – půjde o střet zájmu firmy a zájmu jejích zákazníků. Mediálně propíraní jsou teď T-Mobile nebo Telecom, ovšem Damoklův meč se může podobným způsobem pověsit nad každou firmu, která svými zákazníky bude manipulovat příliš nešetrným způsobem.

Možná jsou teď na řadě tuzemské banky – stále častěji totiž zaznívají poukazy na to, že jejich zahraniční sestry chtějí od zákazníků mnohem menší poplatky. U nás se však ždíme, co se dá – kupříkladu ČSOB od února významně srovnává krok s ČS v cenách za operace na přepážce).

Banky za své zájmy dokáží bojovat skutečně zarputile a na všech frontách. Italové žádají „spravedlnost“ – když mohl stát napumpovat miliardami české banky před privatizací, mohl by pustit chlup i v případě nestátní Union banky, stačila by miliarda nebo dvě. Docela odvážné, co říkáte? Jak tak nad tím přemýšlím, mě by stačil jen milion nebo dva. Co myslíte, měl bych šanci? Je na takovou žádost formulář na ministerstvu financí?

Ministerstvo financí však možná bude mít více starostí samo se sebou. Sobotkův tým expertů (do nějž mimo jiné patřil i Pavel Kohout, jenž svůj pohled na český daňový systém v minulém týdnu představil i na Měšci) byl rozpuštěn, podle slov samotného ministra pro to, že splnil svůj úkol připravit reformu, podle náznaků jiných kvůli negativnímu postoji některých ministrů k reformě. MF Dnes přinesla informace o tom, že reforma je v ohrožení, ovšem jak už to tak v médiích bývá, přání pisatele mohlo být otcem myšlenky V této souvislosti se však zdá, že volba prezidenta by nakonec nemusela být zcela bez vlivu na naše peněženky – jelikož Zemanovo křídlo utrpělo ostudnou porážku, může oslabit i při vyjednávání o reformě. Ale zbytečné předbíhat.



Bydlení méně výhodné?
K 1. únoru končí státní podpora na hypoteční úvěry k novým nemovitostem (více v článku Stát končí s hypotékami). Některým se tak hypotéky prodraží o několik set korun měsíčně. Ušetřit však můžete alespoň za počáteční poplatky při vyřizování hypotéky Majordomus u HVB – v současné době je totiž banka „akčně“ odpouští. Naplňuje se tak předpověď, že se HVB s novým hypotečním managementem pokusí zvětšit svůj malinkatý podíl na trhu. Uvidíme, zda uspěje – ostatní banky totiž také vymýšlejí zlepšováky – teď přišla Komerční banka jako třetí v pořadí s nabídkou 100% hypotéky (viz Srovnání stoprocentních hypoték).

Hypotéky bez státní podpory budou méně výhodné, podobné tendence bohužel nabírá i stavební spoření. Kromě toho, že se chystá omezení státní podpory, zvedají poplatky i samotné stavební spořitelny (viz Stavební spoření zdražilo). Proč? Zdůvodnění přímo z pera jejich tiskových oddělení si můžete přečíst v tomto odkazu – docela zajímavé čtení. Přesto si v roce 2002 založilo novou smlouvu ještě více klientů než v roce 2001 (1,55 mil. proti 1,52 mil.).

A ještě jedna novinka – Buřinka dorovnala nabídku Lišky a nově nabízí překlenovací úvěr MAXI. Lze ho získat už při nulové akontaci, je určen pro financování vyšších částek a musí být zajištěn nemovitostí (srovnání tohoto druhu překlenovacího úvěru s hypotékou naleznete v článku Stavební spoření místo hypotéky).



Ceny jdou nahoru
V nejbližších týdnech nás čekají velké cenové změny – především notorici to budou mít složitější – zdražuje pivo i čokoláda. A aby toho nebylo málo, možná půjde nahoru i plyn. Na pití nebude, na jídlo nebude i na topení se bude šetřit zahřát se tedy budeme muset nějak jinak. Naštěstí vyšla vstříc VZP – oznámila, že začíná přispívat na hormonální antikoncepci.

Chce se říci – konečně! Některé konkurenční pojišťovny sice přispívají dávno, ale teprve krok většinové pojišťovny může především mladým dívkám a ženám skutečně odlehčit od finanční zátěže a tím i od dilematu, zda do tohoto nejjistějšího druhu antikoncepce investovat či nikoliv. Ubude zbytečného strachu a ze sličných tváří zmizí vrásky lépe než po pleťové masce (cenové srovnání hormonální a prezervativní antikoncepce naleznete v článku I na sexu se dá ušetřit).

Od VZP je možné získat až 500 Kč za rok – stačí se kdykoliv průběhu roku dostavit na pobočku pojišťovny, podepsat čestné prohlášení o pravidelných preventivních prohlídkách u gynekologa a předložit účetní doklad vystavený v lékárně.

skoleni_15_4

A ještě jedna sleva – České dráhy řeší úbytek cestujících a vypadá to, že uvedou pár zajímavých novinek. Detaily v článku České dráhy zlevňují.



Hodně štěstí do nového týdne a za čtrnáct dnů u dalšího Desetníku na shledanou.

Využijete příspěvku VZP na antikoncepci?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).