Hlavní navigace

Daňové změny 2015: Katastrofa pro živnostníky odvrácena

3. 7. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Živnostníkům s dětmi hrozily zásadní daňové změny. Nakonec si někteří z nich dokonce polepší.

Daňová katastrofa pro živnostníky byla nejspíše naštěstí odvrácena. Většině živnostníků by totiž daňové změny výrazně zasáhly peněženku. Uvažovalo se například o výrazném snížení výdajových paušálů či nemožnosti uplatňovat slevu na poplatníka v případě využívání paušálů.

Není tedy divu, že se do těchto návrhů obula opozice, překvapivé bylo ale například to, že živnostníků se dokonce zastávali i komunisté: Je hodně zejména malých živnostníků a ti by to těžce nesli, uvedl v České televizi Jiří Dolejš, místopředseda KSČM. S návrhem nesouhlasila ani ODS: Že se mají více zdaňovat živnostníci, to nám připadá jako cesta úplně špatným směrem, připojil se předseda ODS Petr Fiala. K tématu také čtěte: 3 důvody, proč je daňová reforma pro OSVČ paskvil

Mělo také dojít k rušení některých daňových výjimek, z nepopulárních opatření ale ministr financí Andrej Babiš vycouval. Změny však musí schválit také Parlament. Účinné by tak měly být od ledna 2015, znamenalo by, že by se týkaly příjmů od ledna roku 2015. Prakticky by se tak změny většiny živnostníků dotkly až v prvních měsících roku 2016, kdy většina z nich podává daňové přiznání.

Co nás tedy čeká v daňovém balíčku, který nahradil reformy bývalého ministra Miroslava Kalouska, a který ve středu schválila vláda?

dan_z_prijmu

  • Pracujícím důchodcům zůstane sleva. Pracujícím důchodcům se vrátí sleva na poplatníka ve výši 24 840 Kč v roce 2015. 
  • Procenta se u výdajových paušálů měnit nebudou. Podle původních diskuzí mělo dojít k výraznému snížení výdajových paušálů, ministerstvu financí se nelíbil především paušál pro ostatní činnosti ve výši 60 %. Diskuze ohledně výdajových paušálů však podle předsedy Lidovců Pavla Bělobrádka stále nejsou ukončené.
  • Výdajové paušály se zastropují. Podle původního návrhu mělo dojít k zastropování jen 60% výdajového paušálu, nakonec však dojde k zastropování také 80% výdajových paušálů pro řemeslné a zemědělské činnosti. Strop bude nastaven stejně jako u 30 a 40% výdajových paušálů, živnostníci budou moci uplatnit paušál jen do ročních tržeb ve výši 2 mil. Kč. Pokud živnostníci tuto hranici přesáhnou, pak budou muset příjmy dokazovat pomocí faktur a dokladů.
  • Daňové slevy se v případě využití paušálů nevrátí. Živnostníkům se nevrátí sleva na dítě a vyživovanou manželku v případě, že využívají výdajový paušál. Původní návrh ale byl podstatně drsnější – živnostníci, kteří využívají paušál, měli přijít o slevu na poplatníka, pohoršit by si tak mohli až o 24 804 Kč ročně.
  • Změna odpočtu na více dětí. V případě, že má živnostník více dětí, pak bude moci výrazně ušetřit. Zatímco za první si bude moci odečíst stále 1117 Kč měsíčně (13 404 Kč ročně), na druhé dítě by se sleva zvýšila na 1317 Kč (15 804 Kč), na třetí dítě a každé další dítě by činila 1417 Kč (17 004 Kč). Pokud má rodina tři děti, pak si živnostník může polepšit o 6300 Kč ročně. Na jedné straně se jedná o snížení zdanění (a v drtivé většině případu zvýšení daňového bonusu) pro živnostníky s více dětmi, na druhé straně však budou mít komplikovanější vyplnění daňového přiznání. Podle Lidovců je však zvýšení pouhým kompromisem a v dalších letech požadují zvýšení slev o 500 Kč měsíčně na druhé dítě, u třetího a dalšího dítěte by si měl živnostník polepšit o 900 Kč, slevy na děti se tak možná budou znovu měnit.
  • Omezení investičního životního pojištění. Nově si lidé budou moci odečíst u životního pojištění jen tu část, která jim kryje pojistná rizika. Na spořicí (investiční) složku však daňové zvýhodnění nezískají.
  • Zdanění investičních fondů. Investice, které jsou prováděny prostřednictvím investičních fondů, mají mít stejné zdanění. Česko se tak nejspíše rájem pro podílové fondy nestane. Čtěte také: Daň z dividend: Pokud se nezruší, budou bohatí dále vydělávat 
  • Srážková daň u autoru jen do 7000 Kč. Zdaňování příjmů autorů srážkou (například občasných autorů přispívajících do novin či časopisů) už nebude možné při současné výši 10 000 Kč, ale maximum se sníží na 7000 Kč, což znamená návrat maximální výše příjmů z autorských honorářů na úroveň roku 2013. 
  • Co se nezmění. K výraznému osekání limitů pro daňové odpočty úroků u hypoték či úvěrů ze stavebního spoření, které navrhoval Kalousek, nedojde. Ministr Babiš chtěl také ponechat Kalouskovo zrušení některých výjimek z daně, například mělo dojít ke zrušení možnosti odečíst si od základu daně členské příspěvky odborových organizací. Toto opatření se však setkalo se silnou kritikou odborářů a ministr Babiš vycouval.

Daňová sleva za školku

Zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině byl už poslanci schválen v minulém týdnu a rodičům, kteří mají své děti ve školkách, může přinést zajímavé daňové úspory.

Budou totiž moci uplatnit náklady, které vydali za pobyt dítěte v mateřské školce nebo jiném zařízení předškolního věku. Nová sleva by měla začít platit už tento rok s tím, že by rodiče mohli uplatnit celkem 8500 Kč ročně.

Zhodnocení

Nová daňová reforma obsahuje pro většinu živnostníku jen malé změny. Největší strašáci (omezení slev a výdajových paušálů) schváleni nebyli, což je pro živnostníky pozitivní zpráva. K tématu také čtěte: 3 důvody, proč je daňová reforma pro OSVČ paskvil

Vrásky však živnostníkům ale můžou přidělat například tvrdší kontroly švarcsystému. K tématu čtěte více: Naštvaný živnostník: Švarcsystém mi dává svobodu, stát potíráním přijde o peníze

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).