Hlavní navigace

Daňová reforma v kostce

26. 8. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Návrh ministra financí chce zjednodušit celý systém. Změn je ale hodně, abyste se v nich vyznali, přinášíme jejich přehled a vysvětlení.

Daňová reforma prošla vládou, a i když její osud v parlamentu není vzhledem k výhradám Věcí veřejných úplně jistý, vyplatí se mít přehled, o čem je. Minimálně budete vědět, komu máte při budoucích vyjednáváních „fandit“.

Jejím základním poselstvím je zjednodušení. Má se tak zrušit koncept superhrubé mzdy, má dojít k sjednocení sazeb u pojistného i k sjednocení základů, ze kterých se počítá. Naopak vzniknout má jednotné inkasní místo, kam by se na jediném formuláři mělo vše odevzdat do jednoho termínu.

Níže nenaleznete kompletní výčet změn (to by byl opravdu dlouhý seznam), ale najdete tu ty nejvýznamnější pro vaši peněženku.

Konec superhrubé mzdy

Od roku 2008 (jako pohrobek bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého) se daň z příjmů u zaměstnanců počítá ze superhrubé mzdy, tedy ze součtu hrubé mzdy a odvodů zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění. Unikátní konstrukce má s reformou skončit a máme se vrátit ke klasickému počítání daně z příjmů z hrubé mzdy.

Na otázku, proč reforma navrhuje návrh ke klasice, odpovídá hned na několika místech důvodová zpráva k celému navrhovanému reformnímu balíku změn. Ta jednak říká, že tento koncept značně zkomplikoval způsob stanovení základu daně u zaměstnanců, a dále uvádí, že je (koncept) označován za diskriminační, protože daňové zatížení těchto poplatníků (zaměstnanců) je vyšší než u ostatních poplatníků.

Zpráva také přiznává to, co někteří zastánci superhrubé mzdy dlouho nechtěli přiznat. Navíc při dosažení maximálního vyměřovacího pojistného základu dochází u těchto poplatníků k daňové degresi. Důkaz, že se zvyšujícím se výdělkem se od jisté hranice daňová sazba snižuje, naleznete ve článku Progresivní daň není léčba, spíše solidarita.

Naopak o budoucí mírnou progresi daňové sazby se má postarat další opatření. Kdo vydělává více než čtyřnásobek průměrné mzdy, ten by po reformě nemohl od daně z příjmů odečítat základní slevu na poplatníka (24 840 korun; pouze pro rok 2011 platí 23 640 korun, tedy sleva snížená o onu známou povodňovou stokorunu).

Sazba daně vzroste

Tato změna úzce souvisí s koncem superhrubé mzdy. Byla-li by totiž zachována současná 15% sazba, pak by při menším daňovém základu (hrubé mzdě) výrazně poklesla i výše daně. Zaměstnance by to jistě potěšilo, státní kasu už méně. Proto dojde k navýšení sazby na 19 %. Celkový dopad na čistou mzdu bude po sečtení všech změn (vliv bude mít ještě zvýšení sazby zdravotního pojištění) minimální. Většina zaměstnanců si polepší o desetikoruny. Více: Daňová reforma: Zdražení i úspory pro běžné lidi (výpočty)

Ze změny nebudou mít radost živnostníci, kterým se daňový základ nikterak nemění a zvýšení sazby se u nich bude rovnat i vyšší odvedené dani.

Sjednocení sazeb i základů pojistného

V současné době platí, že zaměstnanci z hrubé mzdy odvádějí 6,5 % na sociální pojištění a 4,5 % na zdravotní pojištění. Živnostníci pak platí z 50% daňového základu (příjmy mínus výdaje) sociální pojištění ve výši 29,2 % a zdravotní pojištění ve výši 13,5 %.

Reforma počítá se sjednocením všech sazeb na 6,5 %. Na první pohled se vám asi zdá, že na tom jednoznačně vydělají živnostníci. Úplně tak jednoduché to ale není, protože nově si pojištění budou počítat z dvojnásobku současného vyměřovacího základu, tedy z ekvivalentu daňového základu (příjmy mínus výdaje).

Jak upozornil server Podnikatel.cz minimální vyměřovací základ u sociálního pojištění by měl činit 1,2násobek průměrné mzdy. To znamená, že minimální záloha by měla činit zhruba 1800 korun (podle statistického úřadu je poslední známá průměrná mzda na úrovni 23 144 korun; zálohu dopočítáte takto: 23 144×1,2×0,065), což zhruba odpovídá současné úrovni (1807 Kč).

Vyšší sleva na dítě

Sleva na dani z příjmů na dítě má vzrůst o 150 korun měsíčně již od příštího roku. Není totiž součástí daňové reformy, která tento týden prošla vládou, ale je obsažena v novele zákona o DPH. Vyšší sleva má rodinám kompenzovat zvýšení spodní sazby DPH na 14,5 % v příštím roce.

Vzrůst má také celková částka, kterou z této slevy můžete získat v případě, že její výše přesáhne výši vaší daně. V takovém případě se totiž u slevy na dítě vyplácí tzv. daňový bonus, který právě má vzrůst z 52 200 na 60 300 korun za rok.

Novela zákona o DPH jde koncem srpna do 2. čtení v poslanecké sněmovně a bude-li schválena, měsíční sleva na dítě se od příštího roku zvýší ze současných 967 na 1117 korun.

O změnách z pohledu firem a podnikatelů píše server Podnikatel.cz: Daňová reforma v praxi, tisíce podnikatelů se stanou plátci DPH

Stáhnout si můžete kompletní návrh legislativních změn a také důvodovou zprávu k navrhovaným změ­nám

Hypotéky od daní odečtete i nadále

Původní návrh představený ministrem financí Miroslavem Kalouskem v březnu počítal s tím, že možnost odečítat roční úroky zaplacené na úvěr na bydlení s příštím rokem skončí a zároveň se sníží limit pro odpočet úroků ze 300 na 150 tisíc u stávajících hypoték.

Záměr se nelíbil jednak Věcem veřejným, ale také některým poslancům z ministrovi TOP 09. Aktuální reformní návrh je tedy kompromisem. Odečítat budou i nadále moci všichni (tedy i ti, kdo si vezmou hypotéku až po reformních změnách), limit se ale pro všechny sníží až na 80 000 korun za rok. Pro představu: při milionové hypotéce se splatností 20 let a s úrokem 4,5 % se úroky zaplacené za první rok splácení pohybují kolem částky 45 tisíc korun.

Daň ze stravenek

Toto téma je mediálně vděčné, proto jen stručně připomeňme, že zaměstnavatelé už by neměly mít možnost odečítat náklady na stravenky od nákladů, čímž by skončila jejich hlavní přitažlivost. Reforma, která prošla vládou, s tím počítá. Záměr se však nelíbí nejen opozici, ale kategoricky ho odmítají i Věci veřejné, osud stravenek tak stále visí ve vzduchu. Stravenky jsou přitom jen dílčím bodem velké reformní snahy o zrušení co nejvíce daňových výjimek.

Zaměstnancům má zrušení daňového zvýhodnění stravenek vykompenzovat jednotná sleva, kterou by si všichni odečítali od daně z příjmů. Výše měsíční slevy je 250 korun, ročně tedy 3000 korun.

Výdajové paušály zatím beze změny

V březnu ministr financí při představení daňové reformy sliboval, že se výdajové paušály pro živnostníky měnit nebudou. Nedávno však názorově otočil a do médií otevřeně hovořil o záměru na jejich snížení. Proti tomu se postavila hlavně ODS, protože by takovým krokem porušila předvolební slib a poštvala by si proti sobě velkou část své voličské základny. Návrh daňové reformy tedy se změnou paušálů nepočítá, nicméně vzhledem k zarputilosti ministra financí ji do budoucna absolutně vyloučit nelze.

skoleni_15_4

Větší daň za dary a dědictví

V současné době jsou sazby obou daní odstupňovány podle hodnoty majetku, kterého se daň týká. Do milionu korun tak platíte 7% daň. Po reformě mají být sazby lineární, u daně darovací 19,5 % a u daně dědické 9,5 % (původní návrh byl 20 a 10 %).

Pozitivní změnou je zvýšení limitu pro osvobození od placení daně, v současné době je od daně osvobozen majetek v hodnotě do 20 000 korun, reforma tento limit zvedá na 50 000 korun. Skupiny osvobozené od této daně zůstávají stejné (např. rodinní příslušníci daň neplatí). Více: Daňová reforma: za dary a dědictví zaplatíte víc

Představte si, že jste poslanec. Hlasovali byste pro tuto dańovou reformu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).