Hlavní navigace

Co je dobré vědět před cestou na MS ve fotbale

12. 6. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Chystáte-li se na světový šampionát ve fotbale do sousedního Německa, jistě byste se měli informovat o tom, kam se v případě náhlé potřeby můžete obrátit o pomoc. Zároveň vám přinášíme nejnovější informace týkající se problémů s převodem vstupenek na jinou osobu.

Odjíždíte fandit na světový šampionát?

Cestujete-li za mistrovstvím ve fotbale do sousedního Německa, může vás uklidnit skutečnost, že české Ministerstvo zahraničních věcí rozšířilo své služby. Od 9. června si tak v případě nenadálých potíží můžete zajít pro pomoc i do místních českých konzulárních kanceláří. Běžně se využívají jen stálá diplomatická zastoupení ČR.

Na český konzulát se můžete obrátit v případě, že vám bude odcizen pas, popřípadě jej ztratíte. Dále vám může být poskytnuta asistence v případě zatčení či hospitalizace, zprostředkován kontakt s příbuznými v ČR nebo pomoženo při zaslání finančních prostředků z ČR. Statistiky ministerstva naznačují, že ani v letech bez mimořádných událostí nejsou žádosti o pomoc na českých zastupitelských úřadech ničím výjimečným.

Konzulární případy
Náhradní cestovní doklady Doplňkový prodej valut Omezení osobní svobody Hospitalizace Úmrtí Dopravní nehody
2003 2238 89 898 213 289 1073
2004 2120 64 872 236 301 530
2005 2798 72 869 258 421 494

Zdroj: MZV ČR

A právě i v případě Německa jsou počty konzulárních případů ve srovnání s ostatními destinacemi nejvyšší a tvoří téměř celou pětinu všech případů.

Mimořádná konzulární služba bude v Německu fungovat vždy tři dny během fotbalového utkání ČR, a to den před a den po utkání. Ministerstvo plánuje tyto služby poskytovat i v případě postupu českého fotbalového týmu, další informace bude zveřejňovat postupně na adrese www.mzv.cz/fotbal.

Pro utkání základní skupiny platí následující kontakty:

12. 6. utkání ČR – USA, Gelsenkirchen

česká konzulární služba k dispozici od 11. do 13. 6. na adrese:
Fanbotschaft
Ebertstraße 20
45879 Gelsenkirchen
tel.: 0049 171 8349268

17. 6. utkání ČR – Ghana, Kolín nad Rýnem

česká konzulární služba k dispozici od 16. do 18. 6. na adrese:
Generální konzulát ČR v Bonnu
Ferdinandstraße 27
53127 Bonn
tel.: 0049 171 8349268

22. 6. utkání ČR – Itálie, Hamburk

česká konzulární služba k dispozici od 21. do 23. 6. na adrese:
Honorární konzulát ČR v Hamburku
Feldbrunnenstraße 72
20148 Hamburg
tel: 0049 163 7226395

Ministerstvo upozorňuje i na to, že před odjezdem by si měl každý fanoušek zkontrolovat vstupenku a nezapomenout ani doklad o jejím zakoupení.

Kolik stojí letošní mistrovství světa v kopané? Jaké FIFA očekává výnosy? A kolik dostanou hráči a realizační tým? – Fotbal a peníze

Vstupenky

Každá vstupenka je vybavena mikročipem, kterým budou pořadatelé kontrolovat, zda byla legálně zakoupena a zda jméno na ní souhlasí s jménem jejího držitele. Vzhledem k tomu, že se do posledních dnů objevila řada možností, jak se ke vstupence dostat i prostřednictvím černého trhu, rozhodli se organizátoři ke změně ohlášených pravidel.

Původní představy organizačního výboru MS 2006 byly, že se změny budou týkat maximálně 5 – 10 procent držitelů vstupenek. Skutečný počet se ovšem pohybuje v rozmezí 30 – 60 procent. Z těchto důvodů by bylo nerealizovatelné provést změny držitele vstupenky přímo před stadiony v Německu, jak bylo původně zamýšleno.

Dosavadní pravidla byla taková, že jméno na vstupence, v případě lístků pro ČR jméno uložené pod čárovým kódem, muselo souhlasit se jménem toho, kdo se vstupenkou hodlal navštívit fotbalové utkání. Změna tohoto jména byla možná pouze v sedmi případech, které organizátoři předem určili:

  • převod v rámci rodiny nebo na právně uznaného partnera,
  • nemoc držitele lístku,
  • držitel lístku nedostane vstupní vízum do Německa,
  • držitel lístku má zákaz vycestovat ze země,
  • zásah „vyšší moci“ (politické nepokoje, epidemie, přírodní katastrofa),
  • smrt (držitele lístku či v rámci jeho rodiny),
  • jiné případy závažných nesnází.

Podmínkou pro pozměnění údajů na lístku je zaplatit částku deseti eur, kterou je možné převést na účet organizátorů. Potřebujete buď kreditní kartu Mastercard, nebo německý účet. Převod vstupenky je možné učinit u kteréhokoliv z dvanácti stadionů nejpozději dvacet čtyři hodin před daným zápasem. Problém s platbou lze vyřešit jejím uhrazením na pobočkách německé pošty Deutsche Post. Tuto možnost mohou ovšem využít pouze ti, kteří zakoupili vstupenky prostřednictvím serveru www.fifaworldcup.com.

Provádění změn údajů o držitelích vstupenek zakoupených u ČMFS FIFA delegovala přímo na ČMFS. Změny údajů o držitelích vstupenek v tomto případě lze provést výhradně osobně v sekretariátu ČMFS v Praze na Strahově za poplatek 300 Kč.

Termíny provádění změn pro jednotlivá utkání:

USA 6. – 9. 6., vždy od 10 do 16 hodin,
GHANA 6. – 9. 6. a 13. – 14. 6., vždy od 10 do 16 hodin,
ITÁLIE a VYŘAZOVACÍ UTKÁNÍ 6. – 9. 6., 13. – 14.6. a 19. 6., vždy od 10 do 16 hodin.

Místo provádění změn: Kancelář registrace ČMFS, Diskařská 100, Praha 6 – Strahov.

Provedení změny údajů o držiteli je podmíněno

  • předložením příslušné vstupenky, u které je požadována změna údajů o držiteli,
  • předložením předávacího protokolu, který obsahuje informace o příslušné vstupence,
  • předáním fotokopie cestovního dokladu původního držitele vstupenky (jak je uveden na předávacím protokolu),
  • předáním fotokopie cestovního dokladu nového držitele (který bude zanesen do databáze).

Organizační výbor a FIFA se z výše zmíněných důvodů obrátily 1. června na národní svazy se změnou závazných pokynů, jakým způsobem lze převádět vstupenky na jiné osoby. Z vyjádření zástupců ČMFS vyplývá, že v případě, že převod vstupenky z původního na nového držitele nebude proveden, bude nutno počítat pouze s možností důkladnějších kontrol osob při vstupu na stadiony.

Při těchto kontrolách bude prověřována z databáze nejen totožnost návštěvníků, ale i to, zda se v minulosti nějakým způsobem neprovinili proti zákonům hostitelské země či Evropské unie nebo jestli nemají kvůli nepřístojnému chování zakázaný vstup na stadiony. Pokud držitel vstupenky přes tuto kontrolu projde, bude následně vpuštěn do hlediště.

Českomoravský fotbalový svaz proto dává každému držiteli vstupenky pouze na zvážení, zda o změnu zažádá, či nikoliv.

skoleni_15_4

Nedostanete se na mistrovství? Sledujte ho v televizi! – vše o televizním vysílání na mistrovství světa přináší speciální příloha DigiZone.cz MS 2006 ve fotbale a digitální televize

Cestovní pojištění

Uzavření či neuzavření cestovního pojištění je na zvážení každého účastníka šampionátu. Pokud se rozhodnete nepojistit se, pak vězte, že budete platit spoluúčast v případě ošetření. Krom toho nesmíte zapomenout vzít si s sebou Evropský průkaz pojištěnce nebo příslušný formulář své zdravotní pojišťovny, kterým prokážete, že jste v České republice řádně pojištěni.

Spoluúčast v Německu se pohybuje do 10 EUR – za léky, za léčebné pomůcky a za jeden den v nemocnici (max. 28 kalendářních dní v roce). V případě cestovního pojištění zaplatíte řádově 20 Kč/den.

Chystáte se jet na MS ve fotbale?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).