Hlavní navigace

Členy družstevních záložen čekají zásadní změny. Ale lze se jim vyhnout

10. 6. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Kvůli novým pravidlům pro kampeličky budou muset někteří členové navyšovat své vklady, aby nepřišli o výhodné úročení. Změnám se dá vyhnout.

Od začátku července začnou platit pro družstevní záložny nová pravidla, která se dotknou i samotných klientů. Změny jsou důsledkem novely zákona o družstevních záložnách. Jaké novinky přinese?

Zaplať vyšší členský vklad nebo přijdeš o úroky

Hlavní změnou, kterou klienti kampeliček pocítí, je nové pravidlo 1:10. To znamená, že vám záložna může úročit jen desetinásobek členského vkladu. Vzhledem k tomu, že kampeličky dosud nevyžadovaly po členech žádné vysoké sumy, řada lidí bude muset své tyto vklady zvýšit. V opačném případě se jim prostě bude úročit pouze ta část prostředků, která je desetinásobkem členského vkladu.

Pokud jste zaplatili členský vklad ve výši 100 Kč, úročit se vám bude podle nových pravidel pouze tisícovka. Pokud byste si chtěli v kampeličce nechat zhodnocovat například 15 000 Kč, musíte svůj členský vklad zvýšit na 1500 Kč.

Plánujete-li svůj členský vklad navýšit, pak vězte, že se na něj nevztahuje pojištění vkladů. V případě krachu záložny tak za něj nedostanete plnění z Fondu pojištění vkladů, ale budete muset svou pohledávku přihlásit u likvidátora.

Červnové vklady stihnou přechodné období

Pokud si v družstevní záložně uložíte peníze ještě do konce června, stihnete využít přechodné období, které potrvá do konce roku 2017. Od roku 2018 budou nová pravidla platit i pro vás, pokud se mezitím záložna nezmění na banku. Pak byste se novým pravidlům mohli vyhnout úplně.

Výjimku získají klienti, kteří budou mít u kampeličky ještě před účinností změn složený členský vklad převyšující částku 20 000 Kč. Těm se budou uložené prostředky úročit nezávisle na výši členského vkladu i po skončení přechodného období.

Jak se vyvarovat předčasným novinkám?

Jak už jsme zmínili výše, na produkty sjednané před červencem 2015 budou změny platit až po přechodném období. Pokud by se do jeho konce záložna stihla transformovat na banku, nemusíte změny pocítit vůbec. Existuje ale několik operací, které mohou účinky přechodného období zrušit i u produktů sjednaných do konce června a nasměrovat vás přímo vstříc novým pravidlům.

Pamatujte na to, že pokud si do konce června stihnete u záložny uložit prostředky, nesmíte po 1. červenci připisovat žádné další prostředky, a to jak hotovostně, tak bezhotovostně. Připisování úroku se za navyšování vkladu nepovažuje, pokud se nejedná o připsání úroků z jiného účtu.

Pravidlo 1:10 na produkt začne platit i v případě neprovedení příkazu z důvodu nedostatku finančních prostředků.

Třetí operací, která znamená aplikaci nových pravidel, je odvolání či zrušení výpovědi vkladu před datem splatnosti, pokud jste měli k výpovědi vkladu zadaný příkaz s určitým dnem splatnosti, výši částky a číslem účtu nebo účet pro automatický převod.

Povinnost navýšit vklad si během přechodného období naopak nevysloužíte výběrem vkladu nebo jeho části, zadáním výpovědí vkladového účtu, nevyužitím této zadané výpovědi vkladu či změnou délky výpovědní doby.

Od 1. ledna 2018 budou také muset členské vklady v záložnách dosahovat minimálně 1000 Kč. Pokud byste do roku 2018 nenavýšili vklad alespoň na zákonné minimum, pak vaše členství zde zanikne. Ke stejnému datu dojde také k omezení maximální výše úvěru pro členy, kterým záložna bude moci půjčit částku do 30 mil. Kč.

Věříte českým družstevním záložnám?

Co na to záložny?

Samotným záložnám změny přinesou pramalou radost. Od ledna 2015 už musí kampeličky odvádět Fondu pojištění vkladů příspěvek ve výši 0,08 % z průměru objemu pojištěných pohledávek z vkladů za příslušné období. V porovnání s příspěvkem banky se jedná o dvojnásobek.

Každá se s novinkou vyrovnává po svém. Například Akcenta přestala nabízet spořicí účty. Místo toho začala nabízet termínované vklady s možností je bez sankcí po 1. lednu 2018 vypovědět. V současnosti ale své členy na webu upozorňuje, že od 1. července 2015 až do odvolání nesjednává kromě spořicích účtů ani žádné termínované vklady, revolvingové vklady nebo úročené běžné účty.

Spořitelní družstvo Artesa plánuje nejpozději do konce roku 2017 přeměnu na banku. Pak by se na vklady jejích členů od 1. ledna 2018 nevztahovala pravidla pro družstevní záložny a klienti, kteří by úspěšně překlenuli přechodné období bez nutnosti navyšovat členský vklad, by změny pravidel vlastně nepocítili.

skoleni_15_4

V Creditas zase zrušili možnost navyšovat úložky na spořicích účtech, a to už od letošního dubna. Záložna se připravuje na transformaci na banku. Nic jiného jí ani nezbývá, protože její bilanční suma dalece přesahuje limit 5 mld. Kč (stejně jako v případě Moravského peněžního ústavu), což znamená, že se buď od roku 2018 musí stát bankou, nebo svou bilanční sumu dále nezvyšovat. Žádost o bankovní licenci chce kampelička podat v letošním roce. Kvůli tomu snížila objem nově poskytnutých úvěrů, navyšuje kapitál a rozvíjí elektronické bankovnictví.

Moravský peněžní ústav oficiálně transformaci na banku plánuje už od roku 2011, proto by se novinky jeho klientů měly dotknout pouze dočasně, než ke změně dojde. Zatím kampelička nabízí například blokaci přívkladů, které by od července mohly znamenat nutnost navyšovat členský vklad.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).