Hlavní navigace

Chcete prodat byt: Zvyšte své šance

24. 10. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Rozhodnete-li se prodat byt za pomoci realitní kanceláře, vaše práce tím nekončí. Co musíte dělat, aby prodej vašeho bytu proběhl co nejrychleji a váš výnos byl co největší? Především... spolupracovat. Jakým způsobem ale s realitní kanceláří spolupracovat? A jak zvýšit šance na prodej?

minulém díle seriálu jsme si řekli o tom, zda je či není dobré využít služby realitní kanceláře a jak si vybrat dobrou realitní kancelář. Jak s realitní kanceláří spolupracovat, aby se byt prodal co nejlépe a nejdříve?

Spolupráce je důležitá

Stejně jako si velké procento lidí myslí, že spolupráce s realitní kanceláří může člověka jenom poškodit, je mnoho lidí přesvědčeno, že uzavřením smlouvy s realitní kanceláří pro ně vše končí a ona za ně všechno udělá sama. Skutečnost je však někde mezi.

Aby mohl vztah mezi vámi a realitní kanceláří dobře fungovat, musí být o spolupráci a vzájemném porozumění. Realitní kancelář je tu proto, aby vám poradila, nasměrovala a v neposlední řadě udělala, co jí řeknete. To, jestli se byt vůbec prodá a za jakých podmínek, záleží z 50 % také na vás.

Proto byste měli naslouchat radám realitního makléře a řídit se spíše jeho radami než tím, co vám včera u piva řekl soused. Soused za to není zaplacen a rozhodně nemá tolik zkušeností jako makléř, jehož prací je váš byt opravdu prodat.

Prodej závisí i na vás

První důležitou věcí je cena bytu. Velice pravděpodobně se na první schůzce neshodnete ani na tomto. Nevěříte svým uších, že tenhle člověk, co je ve vašem bytě poprvé, by ho chtěl prodávat o 400 000 Kč méně? Bohužel, makléř je většinou mnohem blíž k reálné ceně než vy. Právě ten fakt, že je v bytě poprvé, z něj dělá člověka, který má k bytu neutrální citový vztah (čímž cenu nevychyluje z reálu). Nemluvě o tom, že makléř má pravděpodobně větší přehled o prodejných cenách.

Pokud se vám makléřova cena opravdu moc nezdá, není nic jednoduššího než si udělat vlastní cenovou mapu (např. na internetu). Každopádně nemá smysl jít na trh s přemrštěnou cenou, je to spíše kontraproduktivní. Za příliš vysokou cenu byt nikdo nekoupí a nejspíš se na něj ani nepřijde nikdo podívat. Byt pak bude ležet v inzerci měsíce, stane se „profláklým“ a nakonec ho nikdo nekoupí ani za cenu, kterou vám na začátku navrhoval makléř.

Podstatná je i spolupráce ohledně podkladů. Pokud vás makléř požádá o nějaké dokumenty (pro komunikaci s úřady, se zájemcem), snažte se mu je dodat co nejdříve. Je to ve vašem zájmu.

Nejvýznamnější faktor ovlivňující, zda se byt prodá či ne, jste vy sami. Svým chováním a komunikací ovlivňujete podmínky prodeje.

Mnoho majitelů má tendenci do jednání makléře se zájemcem vstupovat a přesvědčovat zájemce o kvalitách svého bytu. V drtivé většině případů to však přinese jenom škodu.

Je důležité se makléřovi do samotného prodeje plést co nejméně. Například když dojde na prohlídku vašeho bytu, kam makléř přivede potenciálního zájemce, mnoho majitelů má tendenci do jejich hovoru vstupovat a přesvědčovat zájemce o kvalitách svého bytu. V drtivé většině případů to však přinese jenom škodu.

Vždy je důležité s makléřem spolupracovat. Pokud tak nebudete činit a budete dělat pravý opak, vaše spolupráce nemá smysl a byt se bude prodávat velice těžko. Není nic horšího než majitel, který si povolá realitní kancelář a pak se snaží byt prodat sám.

Jak si dopomoci k rychlému a dobrému prodeji:

Nerekonstruujte

Je zbytečné před prodejem byt rekonstruovat. Pouze v případě, že byt je opravdu ve špatném stavu, proveďte základní rekonstrukci. V žádném případě se však nepouštějte do rekonstrukce nad rámec standardu. Většina lidí si byt stejně přetvoří dle svých představ. Za byt pak určitě nedostanete o tolik víc, kolik jste za rekonstrukci museli zaplatit.

První dojem

Na zájemce nejvíc zapůsobí první dojem. Proto je důležité, aby se nemovitost zájemci na první pohled líbila. K tomu přispěje u domu např. posekaná zahrada, upravený trávník či nová fasáda. V případě bytu se vyplatí vymalovat. Před prohlídkou se snažte uklidit zbytečné věci, jako jsou boty a kabáty pověšené u dveří (první, co zájemce vidí, je pravděpodobně vaše předsíň). Na prvním dojmu úspěšný prodej závisí nejvíce!

Čím méně lidí, tím více

Zařiďte, aby na prohlídce bylo pokud možno co nejméně lidí. V ideálním případě pouze makléř a zájemce. Není nic horšího, než když zájemce při prohlídce nalezne v ložnici schovanou celou rodinku. Pocit, že tam nemá co dělat, mu už zůstane.

Udržujte si odstup

Pokud chcete u prohlídky mermomocí být, snažte se do prohlídky vměšovat co nejméně. Pamatujte na to, že čím více budete mluvit, tím víc stěžujete práci makléři a tím menší je šance byt prodat. Nikdy se nepouštějte do jednání se zájemcem o ceně. Pokud s vámi bude chtít zájemce mluvit, odkažte ho na makléře.

Kohoutky a žárovky

Špatně fungující (kapající) kohoutky narušují atmosféru prohlídky. Samozřejmostí by měla být funkčnost všech žárovek v bytě, zejména pokud se jedná o ne příliš světlý byt, zájemce bude chtít jistojistě zkusit rozsvítit. Udělejte váš byt co nejsvětlejší.

Nefunkční dveře

Dejte si pozor, aby veškeré dveře, dvířka či okna šla dobře zavírat a otevírat. Zájemce bude chtít vidět prostor ve skříňkách (pokud necháváte část nábytku s bytem). Situace, kdy při vstupu do bytu musíte lomcovat klíčem v zámku a používat různých zaklínadel, aby se dveře vůbec otevřely, také nepůsobí zrovna dobře.

Odstraňte pochybné věci

Před prohlídkou odstraňte veškeré věci, které by se mohly ohrozit bezpečí zájemce. Jedná se především o různé ozdobné šňůry, klouzající koberečky a v podstatě veškeré věci, které zbytečně a moc nápadně trčí do prostoru. Odcházející a kulhající zájemce váš byt koupí velice těžko.

Skladovací prostory

Jak již bylo uvedeno výše, zájemce se rád zkontroluje skladovací prostory (např. skřínky). Postarejte se, aby především vestavěné skříně byly prázdné, nebo alespoň nepřeplněné.

Koupelna

Koupelna je důležitou součástí bytu a hraje velkou roli při rozhodování zájemce. Postarejte se, aby byla pečlivě uklizená a umytá a baterie se leskly a perfektně fungovaly.

Prostorný byt

Většina lidí má ráda prostor. Pokud váš byt příliš prostorný není, snažte se ho alespoň trochu zvětšit například vhodným rozestavením nábytku. Byt by měl působit útulně a zároveň pohodlně.

Čistý vzduch

Před prohlídkou nechte to bytu proudit vzduch a světlo. Byt by měl vonět.

Rada na závěr

Pro zájemce je nejdůležitější představit si, zda by v předváděném bytě dokázal bydlet, či ne. Čím lépe je mu umožněno si to představit, tím větší je šance na vaši společnou dohodu.

skoleni_15_4

S prodejem už vám soused nepomůže

Každý byt se samozřejmě prodává jinak. Záleží na mnoha faktorech, z nichž nejdůležitější jsou cena a lokalita. Vždy je však důležité vybrat si dobrou realitní kancelář (pokud chcete prodávat byt s její pomocí) či zjistit si co nejvíce informací o současném trhu s nemovitostmi, pokud se chystáte do prodeje sami. Podstatné je si ale uvědomit, že trh s byty se za posledních dvacet let velice změnil a byty se prodávají jinak. Dříve vám možná poradil soused, dnes to nechte raději na odbornících. Pokud tedy máte málo zkušeností s prodejem bytů a nejste si zcela jisti, radši se obraťte na realitní kancelář.

Realitní kancelář plní vaše požadavky a má stejný zájem byt prodat jako vy. Dostane z toho tučnou odměnu. Po prodeji bytu by měly být spokojeny všechny tři strany, prodávající, kupující i realitní kancelář. Ne všechny realitní kanceláře se však chovají čestně. Proto vybírejte dobře.

Vstupujete realitnímu makléři při prohlídce do jednání?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působí jako redaktor ekonomické redakce České televize.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).