Hlavní navigace

Charge karta - půjčka bez úroků

13. 2. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Není to lákavé? Půjčit si a nezaplatit bance ani korunu navíc. Klíčem k úvěru „zadarmo“ je charge karta. Ta však není určena pro každého klienta, jen pro ty nejlepší z nejlepších. Je ale vůbec o co stát? K čemu je vlastně další plastová kartička v peněžence?

Charga karta na českém bankovním trhu zatím není právě zaběhlým produktem. Ve skutečnosti totiž tato karta není pro každého. Ne každá banka tento typ karty nabízí. A pokud ano, banka si klienta, kterému žádost o charge kartu schválí, pečlivě vybírá.

Ale postupně. Charge karta je tak trochu atypická kreditní karta. Nosíte si ji u sebe jako pohotovostní spotřebitelský úvěr. Když potřebujete cokoli zaplatit a nemáte dostatečnou hotovost nebo zůstatek na běžném účtu, jednoduše zaplatíte charge kartou, aniž byste z vlastních peněz utratili jedinou korunu. Výše úvěru závisí na dohodě s bankou a odvíjí se od vaší bonity (bankou určené „kvality“ klienta, schopnosti splácet úvěr).

Nezní to báječně? Utrácet za cizí peníze? Na každého ale někdy dojde, takže i půjčku prostřednictvím charge karty je někdy nutné zaplatit. A tady přichází na řadu hlavní odlišnost od klasické kreditní karty.

Jak je to s kreditní kartou?

  • Spolu s úvěrem přes kreditní kartu vám banka nabídne bezúročné období (zpravidla to bývá až 45 – 51 dnů). Pokud zaplatíte celou částku do určité lhůty po obdržení výpisu s dlužnou částkou, neplatíte žádný úrok a od banky jste si tak půjčili zadarmo. Oproti zahraničí je ale v České republice častější varianta, kdy si lidé splácení úvěru rozvrhnou do několika měsíců. V tomto případě se už celý dluh úročí. Ve většině bank se výše úroku pohybuje mezi 12 a 24 % ročně.

Pokud vlastníte charge kartu, je splátka jen jediná, a to ve 100% výši. Banka vám zasílá každý měsíc výpis, kolik jste s kartou za předchozí období utratili. Na výpise potom máte stanoveno, do kdy musíte zaplatit. Obvykle do poloviny nebo do konce následujícího měsíce. Celou dobu půjčky neplatíte žádné úroky. Je to tedy úvěr, který vám banka poskytuje zdarma.

K čemu to ale je? Charge kartou můžete překlenout náhlý nedostatek finančních prostředků. Tento typ karty používají často zaměstnanci na zahraničních služebních cestách. Kartou platí všechny pracovní výdaje. Potom zaměstnavateli předloží cestovní doklad s vyúčtováním a dostanou vše proplaceno. Nemusí tedy svou zahraniční cestu dotovat nejprve vlastními penězi, ale mohou použít peníze od banky.

Zalíbil se vám tento finanční nástroj? Se získáním charge kary však můžete mít problém. Charge karta totiž není obvykle pro každého. Řada bank ji vůbec nevydává a většina těch, které ji ve své nabídce mají, pečlivě vybírá, komu žádost o charge kartu schválí. Většinou jde o bonitní a léty ověřené zákazníky bank.

Za charge karty se platí roční poplatky v řádu tisíců korun. Například prestižní karta Diners Club, kterou u nás vydává několik bank, stojí svého majitele 5000 Kč ročně. Tyto karty však bývají spojeny s balíčkem nadstandardních služeb – časté bývá cestovní pojištění či to, že banka na sebe přebírá veškeré ztráty od okamžiku krádeže karty.

Charge karty v podobě, v jaké je naše banka nabízí, nejsou určeny běžným klientům, vysvětluje tiskový mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar.

skoleni_15_4

Právě proto, že karta je jen pro „vyvolené“, nesoustředí na ni banky svou pozornost. I tak je o charge karty mezi lidmi zájem. Pro eBanku představuje charge karta jen doplňkový úvěrový produkt, přesto jsme zaznamenali oproti loňskému roku 20% nárůst prodeje, říká Pavel MakovskýeBanky.

Specifickým typem charge karty je její spojení s investicí v podílovém fondu. Princip spočívá v tom, že banka poskytuje na platby či výběr hotovosti zdarma bezúročný úvěr až do výše jedné třetiny hodnoty investice podílníka v podílovém fondu v naší bance, vysvětluje Ivo Polišenský ze Živnostenské banky. Úvěr je vždy na konci měsíce automaticky splacen odkupem podílových listů fondu. Tento typ karty nabízí kromě Živnobanky ke svým fondům i Česká spořitelna.

Měl(a) byste o charge kartu zájem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).