Hlavní navigace

Cestování bez cestovky v zádech

3. 6. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

I v letošním roce vycestuje za hranice republiky přes milion turistů. Ve většině případů využijí služeb tuzemské cestovní kanceláře. Přibývá však i turistů, kteří nechtějí platit za služby, bez nichž se obejdou. Jsou to lidé, kteří nechtějí trávit svůj čas na dovolené se skupinovým zájezdem.

Mezi bezpečné destinace, kam lze bez větších problémů vycestovat, patří Evropská unie a další oblíbené destinace Čechů, zejména stále populární Chorvatsko. Nejbezpečnější je samozřejmě cestovat v rámci bývalé federace Česko-Slovensko, kdy oba státy kromě podobného jazyka spojuje podobná mentalita a kulturní předpoklady, které nepůsobí v očích tuzemských turistů šokově. Pro srovnání: turecké záchody na jihu Evropy nebo v asijských státech, případně odlišný jídelníček obsahující psy, kočky a plazy nemusí být pro Čecha stravitelné především po mentální stránce. Další překážkou je česká xenofobie. Cestování do krajin, kde jsou lidé odlišní svou fyziologií, nemusí být pro příslušníka mainstreamové populace únosné. Proto se pro začátky cestování hodí nejlépe Slovensko. Pro ostřílenější cestovatelské matadory i Chorvatsko, Itálie, Francie. O okolních státech jako jsou Polsko, Německo, Rakousko nemluvě.

Odpoutání od cestovní kanceláře

Pozitiva v cestování s cestovní kanceláří jsou zejména v tom, že si koupíte balíček služeb za jednu cenu a o nic dalšího se nestaráte. Cestovní kancelář zařídí dopravu, základní cestovní připojištění, ubytování, program. O turisty se starají delegáti, kteří řeší vše od nevolnosti v dopravních prostředcích až po vyčerpávající informace o cílové destinaci. Problémy nastávají tehdy, pokud si turisté nepadnou s delegáty do oka, nebo na místě určení zjistí realitu odlišnou od slibů cestovní kanceláře či katalogu.

Dalším důvodem pro cestování bez cestovní kanceláře může být touha ušetřit po finanční stránce. Na to, že ušetříte, se však nemůžete úplně spolehnout, neboť nelze dosáhnout úspor za každou cenu. Dále, v každém zájezdu se najde věčný nespokojenec, který dokáže spolehlivě všechny otrávit. Pro tento a další důvody se lidé rozhodují necestovat organizovaně, ale po vlastní ose. Populární je takové cestování zejména mezi mladými lidmi, ale na chuť mu může přijít kdokoliv. Základní pravidlo zní nebýt líný při plánování a nevzdávat se.

Plánování cesty

Pro plánování cesty se nejlépe vyplatí čerpat informace z katalogů samotných cestovních kanceláří. Zní to paradoxně, ale cestovní kanceláře mají ve svých katalozích nejlépe uvedené základní informace o cílových destinacích. Navíc disponují i informacemi o dopravě a jejím průběhu. Poskytují informace o cenové hladině, tipech na výlety ve vybrané lokalitě a seznamují potenciálního zájemce o zájezd i s dalšími informacemi. Cena zájezdu je nutná především pro korekci vlastní ceny, do které je ochoten turista investovat. Při plánování cesty do některé z exotičnějších destinací se vyplatí otevřít specializované podrobné průvodce (oblíbené jsou například Lonely Planet nebo Rough Guide).

Příprava na cestu

Před samotnou cestou je nutné si rozmyslet, kdo všechno bude cestovat, zda se jedná o partu přátel, mileneckou dvojici, rodinu s dětmi, anebo vícegenerační rodinný zájezd. Z tohoto důvodu je třeba naplánovat program a další nutné záležitosti v podobě cestovního připojištění a výměny valut. Před cestou by si měl organizátor zájezdu promyslet, jaké bude mít přichystané záložní finanční zdroje. V „civilizovaných“ destinacích je nejjednodušší možností výběr z bankomatu. Je vhodné před cestou navýšit zůstatek a zjistit si cenu za jeden výběr. Rovněž si zjistěte důležité kontakty na český zastupitelský úřad, asistenční službu pro motoristy a zvolte vhodný roamingový tarif u mobilního operátora. Je nezbytné se informovat o pokrytí navštíveného území signálem.

Nelze opomenout ani pečlivé zabalení věcí nutných pro cestu. Opalovací krém je v případě letního cestování stejnou nutností jako dostatek tekutin a cestovního potravinového balíčku. Ne vždy je čas a chuť zajít na občerstvení do motorestu. Nezbytným předpokladem pro úspěšný pobyt je zajištění ubytování. Při řešení této situace mohou opět pomoci cestovní kanceláře, díky kterým může být cena za ubytování nižší, než při sjednávání přímo s hoteliérem. Stejně tak lze dohodnout i odvoz tam a zpět cestovní kanceláří.

Informujte se předem

V případě, že chcete na místo určení cestovat vlastním automobilem, je nutné si zjistit informace o rychlostních omezeních ve všech zemích, kterými budete projíždět. Rovněž nákup dálničních známek a seznámení se s placením mýtného při průjezdech tunelů není na škodu. Nezanedbejte hraniční styk. V rámci Evropské unie platí, že do všech 27 států lze cestovat na občanský průkaz. Překračujete-li však hranice EU, nezapomeňte zkontrolovat platnost pasů a včas se informujte na vízovou povinnost. Základní informace o dopravních předpisech, vízech, bezpečnosti získáte například z internetových stránek ministerstva zahraničních věcí, praktické rady najdete však i na soukromých internetových stránkách jiných cestovatelů. V druhém případě dejte pozor na to, jak staré informace jsou – už o dva, tři roky později mohou být například ceny nutných poplatků úplně jiné.

dan_z_prijmu

Alfou i omegou pro každou cestu do zahraničí je především jazyková vybavenost. Kromě Slovenska a některých balkánských zemí (Slovinsko, Chorvatsko) je vhodné disponovat základní znalostí místního jazyka, případně jednoho mezinárodního. Obecně platí, že dohovořit se dá jazykem většího (bohatšího) státu, který sousedí s menší zemí. To je příklad třeba Slovinska a Rakouska, v obou zemích se dá pohodlně použít němčina. Se slovinštinou by byl v Rakousku již problém. Jiná situace vládne v zemích, jež si jsou po všech stránkách rovnocenné (Francie vs. Německo). V tomto případě lze doporučit nějaký univerzální jazyk, nejčastěji angličtinu. Nikdy ale neuděláte chybu, přibalíte-li si konverzační příručku v jazyce cílové země; selže-li všechno, vždy ještě můžete ukázat na danou frázi v tištěné podobě.

Plánováním ušetříme nervy

Výše uvedené rady jsou pro všechny, kteří chtějí začít s cestováním a neví, jak co nejefektivněji začít. Platí zásada, že je lepší si vše ověřit, a to nejlépe u lidí, kterým důvěřujete. Zkušení turisté mohou jet na dovolenou prostřednictvím dalších dopravních prostředků. Třeba vlakem, letadlem nebo na jízdním kole. Cestování po vlastní ose tak není nic složitého. Při dobrém plánování lze ušetřit spoustu času a finančních prostředků.

Plánujete na letošní rok dovolenou bez cestovní kanceláře?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).