Hlavní navigace

České maminky s malými dětmi nepracují

28. 6. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Otcové mají stejnou možnost využívat rodičovskou dovolenou jako maminky, mají nárok na uvolnění z práce v případech, kdy se musí starat o nemocného člena rodiny. Přesto s dětmi na mateřské dovolené zůstávají až na výjimky ženy. A v České republice nejdéle v Evropě. Proč?

Členské země Evropské unie usilují o rovné postavení a příležitosti mezi ženami a muži. Právě několik rozhodnutí Evropského soudního dvora mělo zásadní vliv na zavedení stejného věku pro odchod do důchodu pro muže a ženy (ve většině případech 65 let).

České maminky do práce nepospíchají

Rozdíl v zaměstnanosti maminek s malými dětmi (do šesti let) je ve světě veliký. V Česku pracuje pouze čtvrtina maminek oproti téměř 80 % maminek v Portugalsku, Švédsku a Rakousku. Proč tomu tak je?

V Česku a ostatních východoevropských zemích, především Slovensku, Polsku a Maďarsku, zůstávají maminky s dětmi na mateřské dovolenou dlouhou dobu (téměř 4 roky). V západoevropských zemích se vracejí do práce ve většině případech mnohem dříve (po roce či dvou).

Ženy v západní Evropě touží více po kariéře a úspěchu v práci. Mají více možností prosadit se a uplatnit na trhu práce ve vedoucích funkcích. Mnohem více jsou také rozvinuty veškeré služby pro maminky, např. školky již pro nejmenší děti, které fungují až do pozdního večera.

Ženy v západní Evropě mohou navíc využívat možnosti pracovat na zkrácené pracovní úvazky. Mladé maminky jsou velmi rády, když mohou chodit do práce pouze na 20 hodin týdně. Neztrácejí totiž těžce nabyté pracovní zkušenosti a jsou neustále v oboru. Neuniknou jim tak nové pracovní postupy. Současně mají pořád dostatek času věnovat se dětem (ve všech zemích Evropské unie je velmi málo mužů na mateřské dovolené).

Některé ženy v západní Evropě mají manžela, který dostatečně vydělává (současně je v práci až do večera). Do práce potom chodí především kvůli vlastní realizaci. To je dalším důvodem pro využívání zkrácených pracovních úvazků.

Peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek

V západní Evropě je značný rozdíl mezi příjmem ženy a rodičovským příspěvkem. Nesmíme slučovat peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek. Např. v Česku je mateřská dovolená poskytována po dobu 28, výjimečně 37 týdnů. Nastupuje se většinou 6 týdnů před očekávaným porodem.

Peněžitá pomoc v mateřství činí od prvního dne jejího poskytování 69 % denního vyměřovacího základu. Rodičovský příspěvek je dávka státní sociální podpory a přísluší ženě nebo muži po skončení mateřské dovolené do 4 let věku dítěte a v současné době činí 3500 Kč. Pro ženy s příjmem okolo 12 000 Kč hrubého (čistá mzda tak činí zhruba 9 500 Kč) činí rodičovský příspěvek přibližně 40 %. V nejvyspělejších evropských zemích je to méně – důvodem jsou mnohonásobně vyšší příjmy žen.

Ženy vydělávají méně než muži

Ženy měly v EU v roce 2004 v průměru o téměř 20 % nižší hodinový výdělek než muži. Nejnižší rozdíl (10 %) je v Portugalsku a Itálii, nejvyšší rozdíl (27 %) je v Německu. Rozdíl ve výdělcích mužů a žen byl obecně menší ve veřejném sektoru než v soukromém.

V Česku vydělávají muži v průměru o 24 % více než ženy (ještě v roce 1988 to bylo o 30 %).

dan_z_prijmu

Rozdíly v průměrných měsíčních mzdách mužů a žen vyplývají z mnoha příčin. Ženy mají odpracováno méně hodin (nemoc v rodině, péče o děti), mají také mnohem menší počet přesčasových hodin (jsou placeny zvýhodněnou sazbou). Jak všichni víme, v podnikatelské sféře dosahují zaměstnanci vyšších mezd a ženy pracují ze 76 % v nepodnikatelské sféře a jen 37 % v podnikatelské sféře.

Zaměstnanost žen s dětmi do šesti let ve světě
Země Zaměstnanost v %
Portugalsko 79,2
Švédsko 77,5
Rakousko 74,6
Dánsko 74,3
Nizozemí 71,2
Belgie 68,8
Lucembursko 66,7
Francie 64,7
Kanada 62,7
Švýcarsko 61,0
USA 59,5
Německo 57,1
Velká Británie 57,0
Itálie 53,0
Irsko 51,8
Španělsko 51,0
Řecko 49,5
Finsko 49,4
Nový Zéland 49,2
Austrálie 45,0
Japonsko 35,2
Maďarsko 30,1
Slovensko 28,1
Polsko 27,6
Česko 27,4

Pramen: OECD 2005, Society at a Glance: OECD Social Indicators, 2005 Edition

Jakou dobu jste trávil/a na mateřské dovolené?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).