Hlavní navigace

Česká pojišťovna kupuje Commercial Union

16. 12. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Klienti Penzijního fondu Commercial Union se stanou klienty Penzijního fondu České pojišťovny. Dochází totiž k další fúzi na trhu penzijního připojištění. Co to pro ně znamená a jaké změny je čekají?

Po zářijovém vzniku největšího penzijního fondu u nás, kdy společnost Credit Suisse Life & Pensions převzala Vojenský otevřený penzijní fond, dochází k další zajímavé fúzi. Skupina České pojišťovny v minulém týdnu koupila 100 % akcií Penzijního fondu Commercial Union. Tímto se z České pojišťovny stane druhý největší hráč na trhu penzijního připojištění – vsune se mezi první, již zmíněný fond Credit Suisse Life & Pensions a třetí Penzijní fond České spořitelny.

Záměr České pojišťovny převzít Commercial Union prý vznikl někdy koncem letošních prázdnin, lze ho tedy dávat do souvislosti s v té době finišující fúzí mezi Credit Suisse Life & Pensions a VOPF.

Česká pojišťovna uvádí podobné důvody fúze jako předtím Credit Suisse, tedy především úspory z rozsahu a zkvalitnění služeb pro obě dvě skupiny klientů. Navíc klienti Commercial Union se podle zástupců České pojišťovny poprvé dostávají do rukou „vlastníka, který se nemění“, což by jim mělo po několika překupech přinést větší jistotu – fond Commercial Union totiž vznikl původně jako Všeobecný vzájemný penzijní fond zkrachovalé Agrobanky, přičemž po jejím pádu jej převzala Mostecká uhelná společnost, a pak předposlední vlastník Commercial Union.

Tabulka č. 672
Skupina České pojišťovny na trhu penzijního připojištění
Penzijní fond Počet klientů
(k 31.10.2002)
Objem spravovaných aktiv
(k 31.10.2002)
Podíl na trhu
Commercial Union 90.018 1,920 mld. Kč 3,5 %
České pojišťovny 344.872 7,302 mld.Kč 13,5 %
Celkem skupina ČP 434.890 9,222 mld. Kč 17 %

Stávajících 90.000 klientů Commercial Union prakticky okamžitě pocítí jednu docela výraznou změnu k lepšímu – vstupem do větší finanční skupiny, hned od ledna příštího roku, získají přístup na pobočky České pojišťovny, jejichž počet dosahuje čtyř set. Po několika letech půstu tak budou mít mnohem větší dostupnost obchodních míst svého fondu (alespoň trochu srovnatelnou pobočkovou síť měl fond naposledy díky pobočkám Agrobanky).

Kromě tohoto zlepšení se klienti Commercial Union žádných rychlých změn nemusejí obávat (ale ani se na ně nemohou těšit) – jejich smlouvy zůstávají i nadále v platnosti, ve stejném znění a za stejnýách podmínek, za jakých byly uzavřeny.

Oba fondy budou prozatím působit odděleně a k jejich skutečnému sloučení by mělo dojít až v průběhu příštího roku (celý proces mby mohl být u konce zhruba ve třetím čtvrtletí, ačkoliv ještě není přesně určeno časové schéma celé operace).

Navíc existuje ještě jedna nepříliš pravděpodobná možnost, a totiž ta, že by slučování ovlivnil připravovaný zákon o penzijním připojištění – pokud by se v něm totiž objevily nepředvídané změny, ke sloučení v jeden fond by dojít nemuselo, ale prý tato varianta opravdu není příliš pravděpodobná.

Předpokládá se, že ke sloučení dojde a již příští rok by se tak všem klientům zatím oddělených fondů mělo připisovat stejné zhodnocení jejich prostředků (ačkoliv by k ukončení fúze došlo v průběhu roku). Celá transakce by totiž podle vyjádření zástupců České pojišťovny měla proběhnout hladce, už z toho důvodu, že oba fondy jsou si velice podobné, především konzervativní strukturou svého portfolia.

Výsledkem fúze by pak měl být jeden velký celek vystupující pod jedním názvem, který se neliší od stávajícího názvu většího z fondů – Penzijní fond České pojišťovny. Trh penzijního připojištění tak nadále pokračuje v koncentraci a konsolidaci – z původního počtu 44 fondů se jejich počet razantně ztenčil až na dvanáct. Pro klienty se tím usnadňuje orientace v nabídkách, situace se stává přehlednější a také stabilnější, protože větší hráči by případné výkyvy měli ustát lépe. Pokud navíc dojde ke zlevnění a zkvalitnění služeb, jak tvrdí tvůrci posledních fúzí, nebude třeba zaniklých fondů litovat.

dan_z_prijmu

A jak tedy v současnosti vypadá trh penzijního připojištění? Pořadí podle počtu klientů a relativní síly jednotlivých fondů zjistíte z následujícího grafu a z tabulky.

Tabulka č. 673
Penzijní fond Počet klientů k 30.9.2002 Tržní podíl k 30.9.2002
Credit Suisse Life & Pensions Penzijní fond (včetně klientů VOPF) 586.378 22,9 %
Skupina České pojišťovny 433.575 17,0 %
Penzijní fond České spořitelny 369.342 14,4 %
Penzijní fond České pojišťovny 342.273 13,5 %
Českomoravský penzijní fond 296.594 11,6 %
Penzijní fond Komerční banky 254.104 9,9 %
ING Penzijní fond 245.295 9,6 %
ABN AMRO Penzijní fond 199.123 7,8 %
Allianz penzijní fond 104.920 4,1 %
Commercial Union Penzijní fond 91.302 3,6 %
Generali penzijní fond 22.009 0,9 %
Hornický penzijní fond Ostrava 19.108 0,7 %
Zemský penzijní fond 14.639 0,6 %
ČSOB Penzijní fond 11.286 0,4 %


Věříte svému penzijnímu fondu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).