Hlavní navigace

Ceny sice neklesají, ale ani nerostou (tedy zatím)

22. 3. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Všemi uctívaná Modla nízké inflace je České republice zatím příznivě nakloněna. V únoru nás dokonce poctila nulovým nárůstem spotřebitelských cen a vše zatím nasvědčuje tomu, že na nás snad ani hned tak nezanevře. Prý bychom měli prožít „inflačně klidný rok“.

Spotřebitelské ceny jsou už tradičně pod drobnohledem České národní banky, ale i značné části veřejnosti. Vždyť koho by dnes nezajímalo, o kolik víc zaplatí na nájemném, nebo jestli na termínovaných vkladech vůbec nějakou tu reálnou korunu vydělá (nízké úrokové sazby dokáží být vzhledem k inflaci i reálně záporné). Stejně tak ČNB sleduje inflaci co nejbedlivěji, už jen proto, aby se neznemožnila dalším „netrefením“ inflačního cíle.

Jak to tedy na začátku nového tisíciletí se spotřebitelskými cenami vypadá? V lednu bylo meziročně dosaženo inflace ve výši 4,2% a meziměsíčně (tedy proti prosinci 2000) 1,9%. V únoru se tato čísla ještě snížila: meziroční úroveň inflace byla 4% a spotřebitelské ceny proti lednu dokonce úplně stagnovaly a zajistily tedy nulovou inflaci.

Poměrně velký lednový meziměsíční inflační skok byl způsoben především dalším zvýšením regulovaných cen. Při celkové inflaci 1,9%, regulované ceny způsobily růst o 1,4% a tržní ceny pouze o 0,5%. Z regulovaných cen se zvýšily hlavně ceny elektřiny (o 14,8%) a zemního plynu (o 24,1%), ale podražilo samozřejmě i teplo, bydlení, stočné, telefon, MHD a autobusová doprava apod. Během února pak inflace očištěná od vlivu deregulací a daňových změn (tedy tzv. čistá inflace) ve srovnání s lednem stagnovala a meziročně dosáhla úrovně 2,9%.

V minulém roce se na inflaci velkou měrou podílely ceny pohonných hmot, které prudce vylétly vzhůru po celosvětovém zdražení ropy. V současné době se tyto inflační tlaky uvolňují a podle některých bychom v budoucnu naopak měli očekávat v této oblasti tlaky opačné, tedy na další snižování míry inflace. Důkazem toho může být i fakt, že ceny pohonných hmot v lednu proti prosinci 2000 poklesly o celých 7,3%.

Na začátku roku se nám ale naopak prodražily například nákupy v trafice: ceny novin a časopisů se zvýšily o 4,1% a zároveň vzrostly ceny cigaret a alkoholických nápojů, obojí svorně o 1%. Více peněz také budeme muset vynakládat na pojištění motorových vozidel (růst o 15,5%) a také na léky (růst o 0,7%).

skoleni_15_4

Co se týče cen potravin, na začátku roku je tradičně dražší ovoce a zelenina. Letos kvůli strachu z nemoci šílených krav zlevnilo hovězí maso (v lednu o 0,7%) a nikdo zatím nemůže s dostatečnou jistotou říci, co v budoucnu s cenami veškerého masa udělá neustálá hrozba rozšíření epidemie slintavky a kulhavky. Přesto se ekonomové shodují, že ceny potravin jsou zřejmě jediné, které by i v budoucnu měly mírně stoupat. Jisté je to zatím např. u pekárenských výrobků, jejichž chystané zdražení bylo již oficiálně oznámeno. Po slibném lednovém půlprocentním poklesu ceny chleba, se tedy musíme opět připravit na ceny o pár haléřů vyšší.

V ostatních oblastech se prý ale máme těšit na poklidný a příjemný rok (aspoň z hlediska inflace), bez větších nepředvídaných skoků a propadů, snad jen trochu narušený dalším připravovaným zvýšením cen regulovaného nájemného, které se chystá na letošní červenec. To, co se však bude dít ve skutečnosti, zatím zřejmě s jistotou ví opravdu jen ta naše zbožňovaná Modla nízké inflace. Nuž, budiž nám stále nakloněna.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).