Hlavní navigace

Budou nás léčit šamani?

29. 10. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Proč by měl zdravotník či lékař pracovat v české nemocnici za „pár šupů“, když hned za hranicemi stejnou práci dostane nejméně třikrát tolik, a k tomu lepší pracovní prostředí? A tak odcházejí.

Rozvířené diskuse mezi nespokojenými lékaři a vládními návrhy vrcholí. Příslovečným lákadlem za odchodem českých odborníků by mohla udělat chystaná návštěva Mezinárodního veletrhu s názvem Lékařství a zdraví, kterého se zúčastní představitelé 30 klinik ze SRN a jedné z Rakouska.
Vedoucí pracovníci německých a rakouských klinik zde českým lékařům, zdravotnickým sestrám, diplomovanému zdravotnickému personálu, studentům a absolventům lékařských fakult poskytnou při osobním jednání informace pracovních možnostech a podmínkách ve svých zdravotnických zařízeních v Německu a Rakousku, říká manažer projektu Randolf T. Kunert, obchodní ředitel pořadatelské Agentury RTK international. Návštěvníkům bude k dispozici také „Jobwall“, kde se lékaři a další zdravotnický personál mohou informovat o aktuálních volných místech v německých a rakouských zdravotnických zařízeních. Více: Zdravotní sestry to nemají jednoduché.

Exodus ne, odchod ano

Pesimisté z řad odborné veřejnosti hrozí útěkem českých lékařů za lepšími podmínkami do sousedních zemí. Podle nich jsou ohrožena nejen zařízení řízená příslušným ministerstvem, ale i krajské nemocnice. V lecčem mají pravdu: stačí nahlédnout do týdeníku Zdravotnické noviny, abychom zjistili, kolik odborníků od primářů až po laboranty a zdravotní sestry hledají na volná místa a k výběrovým řízením.

Optimističtěji znějí hlasy jejich oponentů. Co je na tom špatného, když mladí lékaři odcházejí na zkušenou do zahraničí? V nemocnici jsme si dělali na toto téma průzkum a vyšlo nám, že naprostá většina z nich chce odejít na krátkodobý (dvou- až tříletý pobyt), část na dobu delší než 5 let a pouze jedna třetina hodlá v cizině zůstat natrvalo. Ze zahraničí si přivezou nové poznatky, zúčastní se tam vědeckovýzkumné činnosti a pro svou mateřskou nemocnici budou přínosem,  říká prof. MUDr.Jaroslav Malý z VFN v Praze. Podle jeho slov však ti, kdo mluví o exodu, to trochu přehánějí.  Je normální – jestliže mám možnost všude v rámci Evropské unie cestovat bez pasu – dělat medicínu ve Velké Británii, Francii nebo Španělsku. Umím jazyk, ovládám medicínu, tak proč bych to nezkusil. Samozřejmě, finanční ohodnocení tam určitě lepší je. Právě nedávno jsem četl v novinách, že na Západě patří lékaři do vyšší střední třídy, v České republice jen někteří, dodává. Více: Pracuji v Evropské unii a jsem chudý.

Mnoho práce, málo peněz

Po šesti letech náročného studia má nastupující lékař základní plat cca 16 000 Kč. Tím, že obvykle nemůže sloužit, musí i ve 30 letech počítat každou korunu, a co je horší, po získání specializace (za 6 let) se žádný velký finanční skok neděje. Není proto divu, že odcházejí, přidává se na stranu mladých lékařů doc.MUDr.Miroslav Hanuš, primář a ředitel Urocentra v Praze.

skoleni_15_4

Odcházejícím lékařům se nediví ani předseda občanského sdružení Mladí lékaři Tomáš Kocourek: Například v Německu je základní platový výměr pro absolventa lékařské fakulty 3700 eur, zatímco co u nás 650 eur! 

Mladých lékařů se zastává i primář operačních sálů FN Královské Vinohrady MUDr. Andrej Sukop. Podle něj  v naší zemi není finančně ohodnoceno vzdělání, schopnosti, odvedená odborná práce a um lidí pracujících ve zdravotnictví – a nemyslí tím jen lékaře. Mnoho nejšikovnějších lidí odchází a řada z nich v zahraničí zůstává. Je to obrovská škoda, protože by u nás mohli využít své nabyté vzdělání, znalosti a zkušenosti v léčbě. 

Co o sobě řekli mladí lékaři

Julie (29 let) Ústřední vojenská nemocnice Praha

Pracuji zde třetím rokem a jsem spokojena. Plat sice stačí tak na splácení hypotéky a nutné výdaje, ale můj šéf nás mladé zapojuje do grantů, kde se dá slušně přivydělat. Navíc nás posílá na odborné krátkodobé stáže na prestižní kliniky a máme možnost podílet se na vědě a výzkumu. O odchodu do ciziny neuvažuji.

Adéla  (33 let), zubní lékařka, Londýn

Již pátým rokem pracuji na londýnské klinice. Životní náklady jsou zde pravda vysoké, zhruba 40 procent z čisté mzdy spolkne nájemné. I tak se mi podařilo našetřit si na nový byt v Praze a rodičům jsem přispěla na rekonstrukci bytu. Domů se zatím nechystám.

Olda (30 let) VN Motol

Studoval jsem dva semestry na lékařské fakultě v Mnichově, takže ovládám perfektně němčinu. Pokud bych však uvažoval o práci v zahraničí, tak až po atestaci, kterou dělám za rok, a dal bych přednost Velké Británii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).