Hlavní navigace

Budiž světlo - ale levnější!

17. 2. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nedá se svítit - svítit se musí. Ale dá se svítit různě - draze a neefektivně nebo levně a úsporně. Jak postupovat, abyste nežili ve tmě a přitom na světle co nejvíc ušetřili?

Na českém trhu existuje mnoho různých zahraničních i tuzemských dodavatelů, kteří nabízejí pestrou škálu kvalitních osvětlovacích prostředků. A záleží jen na zákaznících, jak se při výběru rozhodnou. A právě pro snadnější rozhodování předkládáme malé shrnutí nabízených produktů v této oblasti, včetně srovnání jejich parametrů, výhod a nevýhod.

Mezi nejznámější světelné zdroje, které se na našem domácím trhu objevují, patří klasická žárovka, halogenová žárovka, kompaktní zářivka a lineární zářivka. V čem se liší a podle čeho z nich vybrat?

Rozdíly mezi nimi jsou značné. Jedním z nejdůležitějších parametrů pro volbu světelného zdroje je jeho měrný výkon, čím je vyšší, tím je zdroj účinnější. Jednoduše řečeno, ze stejného množství elektřiny se vyrobí více světla.

Dalšími parametry, které by při výběru vhodného světelného zdroje mohly rozhodovat, jsou například jakost podání barev (charakterizována indexem podání barev v rozmezí 1 až 100, kde 100 je nejlepší); barevný tón světla daný teplotou chromatičnosti a jeho životnost.

Parametr životnosti se pokládá za poněkud problematický ukazatel kvůli jeho statistickému charakteru. Zpravidla se totiž udává v provozních hodinách pro padesátiprocentní „úmrtnost“, tj. životnost je doba, po kterou 50% zkoušených kusů daného výrobku splňuje předepsané parametry. Tento parametr je pro zákazníka, hned vedle ceny, mnohdy rozhodující.

Žárovka nebo zářivka?
Prvním uvedeným druhem světelného zdroje je klasická žárovka. Jde o velmi nehospodárný zdroj, jelikož se na světlo přemění pouze 6–10% spotřebované elektřiny, zbytek představuje ztrátové teplo. Měrný výkon je nízký a životnost zpravidla krátká – u standardních typů 1000 hodin, tj. jenom cca jeden rok provozu. Proti ostatním světelným zdrojům má však jednu výhodu – nízkou pořizovací cenu.

Jako další je uváděna halogenová žárovka, která pracuje na stejném principu jako klasická žárovka. V baňce z křemenného skla jsou ale navíc sloučeniny halových prvků. Má zpravidla ve všech ohledech lepší parametry než klasická žárovka. Zpravidla se vyrábí v trubicovém provedení nebo jako speciální a miniaturní typy, mnohdy vložené v malém reflektorku, které nejsou o moc větší než hrášek. U tohoto typu světelného zdroje by si uživatelé měli dávat pozor na to, aby se povrchu žárovky nedotýkali holou rukou, jelikož látky obsažené v lidském potu dokáží její povrch během několika hodin od zapnutí rozleptat. Když se přesto žárovky dotknete, je nutné ji před zapnutím omýt čistým lihem.

K osvětlení domácnosti lze také využít lineárních zářivek. Zářivky se řadí mezi velmi účinné zdroje s měrným výkonem čtyři až pětkrát větším než u klasické žárovky při stejné hladině osvětlení. Oproti ní zářivka uspoří až 80% elektřiny – a tím i finančních nákladů na provoz. Současným lineárním zářivkám už nevadí časté vypínání ani se u ní neprojevuje poblikávání, které bylo charakteristické pro starší typy zářivek.

Mezi zářivky patří i kompaktní zářivka, která funguje na principu elektrického výboje v parách rtuti, při němž vzniká ultrafialové záření, které je následně naneseno na vnitřní stěnu trubice a transformováno na světlo.Spotřebitel si může vybrat hned z několika „barev“ světla od teple bílé přes chladně bílou po mírně namodralý denní odstín.

U kompaktních zářivek byl odstraněn problém snižování životnosti v závislosti na častém zapínání a vypínání a nepříjemné poblikávání. Životnost kompaktních zářivek se u značkových výrobků pohybuje mezi 6 až 15 tisíci hodinami, tj. cca 6 až 15 let provozu při třech hodinách svícení denně. Životnost je tak 6 až 15 krát větší než životnost běžné žárovky, a bývá proto pokládána za jeden z nejdůležitějších kladů, které zářivkám mohou být připsány. K dalším patří například nízká povrchová teplota, což zaručuje větší bezpečnost při manipulaci, či různá nabídka odstínů a obsah malého množství rtuti.

Samozřejmě, že ani tento typ světelného zdroje není zcela dokonalý. U kompaktní zářivky musíme počítat s poněkud pomalejším náběhem na plný světelný výkon. U kvalitních zářivek bývá zaručen náběh na 70 % výkonu do 100 vteřin. Ve srovnání s klasickou žárovkou musíme u úsporné zářivky počítat i s o něco většími rozměry svítící části.

dan_z_prijmu

Možná největší nevýhodou úsporných zářivek je jejich relativně vysoká pořizovací cena (přibližně od 60 do 450 Kč). Nicméně, i vyšší investice do kvalitní úsporné zářivky by se nám měla přibližně za šest až dvacet měsíců měla vrátit. Například i jedna z nejdražších zářivek v ceně 450 Kč se sama zaplatí přibližně za dvacet měsíců a za dobu své životnosti (15 000 hodin) nám uspoří až 3 300 Kč, což rozhodně není zanedbatelná částka pro rodinný rozpočet.

Zajímavé je i zjištění (dle statistik uvedených na www.uspornazarivka.cz), že kdyby všechny čtyři miliony domácností v České republice vyměnily jednu 100W žárovku za 23W zářivku, ušetřily by za rok elektrickou energii v hodnotě 1,065 miliardy Kč a zamezily by tak emisím 350 tun oxidu uhličitého, což odpovídá úspoře, které by se dosáhlo odstavením 365.000 automobilů na jeden rok.

Záleží tedy jen na vás, jakému zdroji dáte přednost. Jestli si vyberete levnou žárovku s nízkou životností a drahým provozem, nebo se plácnete přes kapsu a sáhnete po některé z dražších zářivek, abyste v konečném součtu ušetřili. 

Dáváte přednost klasickým žárovkám nebo úsporným zářivkám?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).