Hlavní navigace

Braňte se zdražování elektřiny. Pošlete úřadu svůj názor

8. 2. 2016
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Nelíbí se vám současná situace ohledně nové tarifní struktury? Pokuste se situaci změnit, máte možnost. Nejen změnou dodavatele, ale i podnětem úřadu.

Změnit dodavatele elektřiny je možné od roku 2006, dodavatele plynu od roku 2007. Možnost svobodně si vybrat jiného dodavatele s sebou ale nese plno otázek. Kolik peněz ve finále ušetřím? Jaké s tím budu mít náklady?

Toho, že se spotřebitelé neorientují v nabídkách elektřiny a plynu ostatních dodavatelů, si všimli i jiné instituce a začaly vznikat srovnávače (pozn. red.: srovnávač dodavatelů energií provozuje i vydavatel serveru Měšec.cz). Ty by vám ideálně měly porovnat vaši aktuální situaci s tím, jaká je situace v případě jiných dodavatelů.

Srovnávače ale zároveň nabízí i službu změny dodavatele. Pro některé spotřebitele se proto nabízí otázka, nakolik důvěryhodný může být srovnávač, když jeho prostřednictvím můžete sjednat obchod. Když se k tomu přidají různé podomní praktiky některých prodejců elektřiny a plynu, nakonec to nejednoho spotřebitele může utvrdit v tom, že je snad lepší zůstat u dodavatele, kterého má, než složitě zjišťovat aktuální situaci a řešit případný přestup.

Na druhé straně žádný soukromý subjekt nebude srovnávač energií nabízet jen pro lásku ke spotřebitelům a z přesvědčení, že někdo by to měl zadarmo dělat. Je proto legitimní, pokud srovnávače nabízejí i možnost sjednání.

Jak poznat seriózní srovnávač energií

  • Nabídne alespoň drtivou většinu dodavatelů energií z nabídek pro domácnosti.
  • Zobrazí i nabídky dodavatelů, kteří neumějí sjednat smlouvu online pomocí srovnávače.
  • Nebude vás tlačit do „výhodné“ nabídky dodavatele, který srovnávači nabídl větší provizi.

Znáte svého dodavatele?

Situace na trhu si začalo všímat spotřebitelské sdružení dTest a zrealizovalo průzkum, ve kterém zjišťovalo povědomí Čechů o dodávkách elektřiny a případně jejich názor na změnu dodavatele.

Z něj vyplynulo, že 5 % dotazovaných vůbec netuší, od koho elektřinu odebírá. Z celkového počtu 2059 osob, které se průzkumu účastnili, ale 68 % přiznává, že v posledních 3 letech dodavatele elektřiny změnila.

Rozhodující faktor, který vedl ke změně elektřiny, byl podle většiny dotázaných cena.


Autor: dTest

Zajímavé jsou i údaje, jakým způsobem ke změně dodavatele elektřiny došlo. Téměř třetina podlehla nabídkám právě podomních dodavatelů energií.


Autor: dTest

Pouze 23 % z těch, kteří se rozhodli dodavatele změnit, tak učinila na základě informací, které si sami aktivně vyhledali. Internetové vyhledávače jsou nicméně ceněným pomocníkem. Jejich prostřednictvím se rozhodlo změnit dodavatele 20 % dotázaných.

Dalších 11 % využilo možnosti zúčastnit se aukce na změnu dodavatele elektřiny. Ve většině případů uvádějí, že tuto aukci pořádala obec (60 %), ovšem ve třetině případů to byla soukromá osoba. Podmínky některých aukcí však nebyly pro zájemce o změnu zrovna příznivé. Někteří zájemci byli už při registraci do aukce nuceni podepsat smlouvu s novým dodavatelem, aniž by blíže znali podmínky.

Kolik je dodavatelů energií?

  • 383 vydaných licencí pro obchod s elektřinou
  • 215 vydaných licencí pro obchod s plynem

Data ke dni publikace článku. Zahrnují všechny platné licence, tj. pro domácnosti i firmy.

Máte dobu určitou, nebo neurčitou?

Dalším faktorem, který ovlivňuje možnost změnit dodavatele elektřiny, je typ smlouvy, který máte s danou společností uzavřený. V případě smlouvy na dobu neurčitou můžete výpověď podat kdykoli se rozhodnete a na jejím základě vám začne běžet tříměsíční výpovědní lhůta. Podle podmínek konkrétního dodavatele vám může začít běžet dvěma způsoby:

  • Od 1. dne v měsíci následujícího měsíce.
  • Od 1. dne následujícího čtvrtletí.

To je ta lepší možnost. Pokud máte smlouvu na dobu určitou, musíte si vše včas ohlídat. Ukončit smlouvu můžete pouze tak, že alespoň 3 měsíce před koncem platnosti smlouvy zašlete výpověď. Pokud ale lhůtu propásnete, smlouva se automaticky prodlužuje na další období. A to na tak dlouhé období, na jak dlouhé jste měli uzavřenou smlouvu doposud.

I tento typ smlouvy je běžně využívaný. Podle průzkumu má 68 % dotázaných smlouvu na dobu neurčitou. V případě výpovědi budou postupovat podle první možnosti. Dalších 25 % má ale smlouvu na dobu určitou a s přestupem tak budou mít více starostí. A 7 % Čechů vůbec neví, jaký typ smlouvy s dodavatelem elektřiny podepsali.

Samozřejmě, že i smlouvu na dobu určitou můžete ukončit i mimo zmiňované období, ale nebude to bez poplatku. O tom svědčí i další údaje ze zmiňovaného průzkumu.


Autor: dTest

Pouze 14 % z těch, kteří mají smlouvu na dobu určitou, jsou si jisti, že případné předčasné ukončení smlouvy bude bez poplatku. Dalších 40 % ví, že zaplatí smluvní pokutu a 46 % neví, zda vůbec nějaké pokuty ve smlouvě má.

Zajímavé je i zjištění, na jak dlouho si dodavatelé elektřiny své zákazníky „zaháčkují“. dTest nezjišťoval, na jakou dobu byla smlouva uzavřena, ale jak dlouho bude v současné době trvat, než budou moci lidé se smlouvou na dobu určitou moci dodavatele změnit.


Autor: dTest

Proč něco měnit?

Někteří se o změnu dodavatele energií nestarají. Nechtějí nebo ani nemají čas zjišťovat, zda by jinde pořídili stejné služby za menší peníze. Další se třeba setkali s podomními prodejci a ke změně se proto staví nedůvěřivě. Určitou bariérou je ale i nedostatečná informovanost nebo neznalost. Pokud si nejsem jistý, odkud mohu čerpat informace, na základě kterých bych se mohl objektivně rozhodnout, jak se mám pak rozhodnout správně?

Je ale na místě zauvažovat o možné změně dodavatele, pokud by se vám zavedení nové tarifní struktury mělo citelně prodražit. O nových připravovaných změnách jsme vás již informovali v článku Za úsporné spotřebiče už neutrácejte. Podle nových tarifů stejně neušetříte.

Pustíte si pračku, nebo rychlovarnou konvici?

Podle připravovaných změn se vám bude sazba mnohem více odvíjet od velikosti jističe. Nabízí se možnost, že chci-li platit méně peněz, musím mít menší jistič. Energetický regulační úřad totiž předpokládá, že vy jako občané se podřídíte paušálním tarifům. Ono by to ale spíše mělo být obráceně.

Lidé běžně fungují na té bázi, že přijdou po celém dni z práce domů a tam se chtějí pohodlně obsloužit. Za tím účelem mají sporák, mikrovlnnou troubu, rychlovarnou konvici a další spotřebiče. A někdy je nutné i vyprat prádlo, popřípadě zapnout sušičku. Spotřebiče jsou tu tedy pro nás, aby nám ušetřily starosti a my mohli čas využít k jiným věcem.

Pokud ERÚ předpokládá, že se podřídíte novým paušálním tarifům a snížíte si velikost jističů, může se z vašeho poklidného žití stát předem striktně naplánovaný harmonogram, kdy můžete který spotřebič zapnout. V případě přetížení vám totiž jistič vyhodí pojistky.

Málokdo by však po celodenním shonu chtěl přijít domů a plánovat si, že nejdříve si může uvařit kávu a teprve poté, co konvice dovaří vodu, může zapnout pračku a vyprat si prádlo. A kdyby ještě potřeboval upéct kuře k večeři v troubě? No, zpátky na začátek, harmonogram je nutné přeplánovat.

To ovšem nejsou jediné starosti, které vám změna na menší jistič přinese. Dejme tomu, že nevyužíváte příliš mnoho spotřebičů a vaši spotřebu elektřiny bez větších obtíží pokryje i menší jistič. Rozhodnete se jej tedy změnit, alespoň ušetříte. I v tomto případě však zaplatíte poplatky. Musíte si totiž objednat revizi, která vaše jističe zkontroluje. A ta může být i v řádu tisíců.

Tepelná čerpadla jsou na tom nejhůře

Pokud disponujete tepelným čerpadlem, které pravidelně využíváte, dotkne se vás změna jističů asi nejcitelněji. Těm se změní tarifní sazba na D25d, takže ze stávajících 22 hodin v nízkém tarifu a 2 hodin ve vysokém tarifu se dostanete na 20 hodin v nízkém tarifu a 4 hodiny ve vysokém tarifu.

2 hodiny se nezdají jako velký rozdíl. Problém je však v tom, že nově budete platit paušálně za to, že daný tarif využíváte. Pokud tedy nestihnete ve zmíněných 20 hodinách ohřát vodu, přeskočíte do vysokého tarifu a platíte paušální částku za to, že jej využíváte. Nikoli za to, kolik elektřiny spotřebujete. Rozdíl v ceně, kterou platíte nyní a kterou budete platit po zavedení nových tarifních sazeb, může být i více než dvojnásobný.

Hromadná změna dodavatele

Pokud jste se z nějakého důvodu rozhodli změnit dodavatele energií, ale nejste si jisti, zda jste natolik informovaní, abyste si troufli na vše sami, můžete se připojit k hromadné změně dodavatele, kterou organizuje právě dTest.

Ten má za cíl vybojovat zaregistrovaným spotřebitelům lepší ceny u dodavatelů energií. V současné době se k hromadné akci připojilo přes 48 000 osob. O této akci jsme vás již informovali v lednové aktualitě.

Pokud se chcete připojit ke hromadné změně dodavatele, musíte se zaregistrovat na webu do 10. února 2016. Vítězný dodavatel vám poté připraví nabídku a buď ji přijmete, anebo se pro vás nic nemění. K ničemu se nezavazujete. Máte-li smlouvu na dobu určitou, nový dodavatel na vás bude čekat maximálně do konce roku 2016.

Většina zaregistrovaných (53 %) si přeje změnit dodavatele elektřiny i plynu. Pouze dodavatele elektřiny si přeje změnit 44 % a pouze plyn jen 3 % registrovaných. Níže se můžete podívat, od jakého dodavatele elektřiny se lidé nejčastěji rozhodli přejít.


Autor: dTest

Téměř tři čtvrtiny (74 %) znají svou současnou spotřebu elektřiny. Ti, co chtějí změnit dodavatele, mají také povědomí o tom, jaký jistič doma mají a jakou sazbu v současné době platí. Na to, s jakou sazbou a jakým jističem se lidé nejčastěji rozhodli pokusit se získat lepší finanční podmínky, se můžete podívat v těchto dvou grafech:


Autor: dTest

Autor: dTest

Pokud se chcete do akce zapojit, ale máte smlouvu na dobu určitou, nezoufejte. Dle informací, které má dTest k dispozici, má více než 80 % zaregistrovaných uživatelů, kteří chtějí lepší podmínky, rovněž smlouvu na dobu určitou.

Velice podobná je situace i u dodavatelů plynu. Skutečnou spotřebu plynu znají rovněž téměř tři čtvrtiny spotřebitelů (74 %). A 77 % má smlouvu na dobu určitou. Zde se můžete podívat, od kterých dodavatelů si lidé nejčastěji přejí levnější dodávku plynu:


Autor: dTest

Braňte se. Napište úřadu dopis. Vážně

Nelíbí se vám současná situace? Nemusíte sedět doma s rukama v klíně, můžete se bránit. Napište na Energetický regulační úřad podnět, ve kterém vyjádříte svůj názor na chystané změny a nový způsob účtování za spotřebu elektřiny. V současné době zde čeká na vyřízení přes 1500 připomínek. ERÚ ale musí ze zákona reagovat na všechny a čím více lidí se ozve a poskytne své názory a podněty, tím více podnětů úřad dostane a bude se jimi muset zabývat. Nechtěným bonusem bude, že takovéto podněty úřad poněkud zahltí.

dan_z_prijmu

Na poslání námitek a připomínek máte půl roku. Chcete-li se na nich nějakým způsobem podílet, můžete připomínky zaslat prostřednictvím webového formuláře přímo na stránkách ERÚ. Pokud si nejste jisti, co psát, můžete poslat například nakalkulovanou novou spotřebu, kterou si snadno spočítáte v kalkulačce.

Zjišťujeme, zda je konzultační proces ERÚ s veřejností k něčemu, nebo jestli na všechny námitky lidé obdrží dokola omílané stejné argumenty a výsledkem nebude žádná změna. Napsali jste na ERÚ a přišla vám odpověď? Budeme rádi, pokud nám ji zašlete na adresu redakce@mesec.cz. Vaše jméno ani žádné bližní údaje nebudeme nikde zveřejňovat. Jde nám jen o zjištění kvality konzultačního procesu.

Současná situace

V současné době vypadá situace dost nejasně. Energetický regulační úřad tvrdí, že o připravovaných změnách jedná s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Přímo Měšci to potvrdil Jiří Chvojka, tiskový mluvčí ERÚ. Ministerstvo práce a sociálních věcí však žádné dokumenty neobdrželo a o ničem neví. O celé záležitosti si můžete přečíst v článku ERÚ uvádí, že o nových tarifech jedná s ministerstvem. To o ničem neví.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).