Hlavní navigace

Potřebuji posílat SMS z banky na mobilní zahraniční číslo. Jak na to?

12. 11. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Cizinci žijící v Česku nemusí nutně využívat služeb místního operátora, mohou ale potřebovat běžný účet. I Češi mívají zahraniční čísla. Víme, u které banky pochodíte a u které ne.

Nejobvyklejším způsobem zabezpečení internetového bankovnictví je u nás autorizace pomocí SMS na vámi určený mobilní telefon. Z bank působících v České republice ho nenabízí tyto – ING Bank, LBBW Bank, PPF banka, Volksbank, Citibank a Raiffeisenbank im Stiftland. Ty zabezpečují internetové bankovnictví alternativními metodami, jako jsou unikátní kódy, podpisové certifikáty nebo v případě ING Konta přednastavené transakční účty. Více: Internetové bankovnictví umí víc než jen platby, dostaňte z něj maximum

Pro cizince ale i pro některé tuzemce ale může být výhodnější mít SIM kartu od zahraničního operátora. Umí si s tím zdejší banky a družstevní záložny poradit a umožňují posílat autorizační SMS na čísla zahraničních operátorů? Zeptali jsme se na to a zjistili, že většina dotázaných finančních institucí to umožňuje. Překvapující je, že si s tím neumějí poradit banky, které jsou součástí velké nadnárodní skupiny – AXA Bank, GE Money Bank a Komerční banka.

Rychlý přehled
Banka Autorizační SMS i na zahraniční čísla?
Akcenta, spořitelní a úvěrní družstvo Ne
AXA Bank Ne
Banco Popolare Ano (od 1.1.2011)
Česká spořitelna Ano
ČSOB Ano
Evropsko-ruská banka Ano
Fio banka Ano
GE Money Bank Ne
Komerční banka Ne
mBank Ano
Oberbank Ano
Peněžní dům, spořitelní družstvo Ano
Poštovní spořitelna Ano
Raiffeisenbank Ano
UniCredit Bank Ano
Waldviertler Sparkasse von 1842 Ano
Záložna Creditas, spořitelní družstvo Ano

Používáte sim kartu zahraničního operátora?

Z vyjádření tiskových mluvčí jsme vybrali taková, která se neomezila pouze na kladnou či zápornou odpověď a která tedy pro vás mohou případně mít i „přidanou hodnotu“ oproti samotné tabulce.   

Akcenta – pracuje se na tom

Podle předsedy představenstva Otakara Schlossbergera by Akcenta zasílání autorizačních SMS chtěla nabízet svým klientů v budoucnu. Upřesnění termínu jsme se zatím nedočkali, neb to podle Schlossbergera není priorita. Akcenta sice vstoupila na slovenský trh, ale s místním operátorem se dohodla pouze na zajištění místních služeb.

Banco Popolare – od roku 2011

Banco Popolare Česká republika, a.s. bude od 1. ledna 2011 zasílat SMS autorizační kód na mobilní telefon aktivovaný v síti libovolného, tedy i zahraničního operátora, odhaluje plány mluvčí Banco Popolare Gabriel Tkáč.

Česká spořitelna – partneři T-Mobile

Pokud klient využívá služby zahraničního operátora, je potřeba, aby si ověřil, zda je daný zahraniční operátor roamingovým partnerem mobilního operátora T-Mobile, protože Česká spořitelna realizuje všechny zahraniční SMS zprávy přes T-Mobile, uvádí Jan Holinka z Tiskového centra České spořitelny.

Zdali váš zahraniční operátor je roamingovým partnerem T-Mobile si můžete ověřit na webu tohoto operátora.

ČSOB a Poštovní spořitelna – ano s otazníkem

Tuto možnost nevylučujeme, píše mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková a její nejasnou odpověď doplňuje Pavla Hávová, mluvčí ČSOB. Ano, ČSOB vychází svým klientům vstříc a umožňuje zasílání autorizačních kódů i na zahraniční čísla. Klient by si však měl zasílání autorizačních SMS na konkrétní nestandardní číslo v prvé řadě sám vyzkoušet a ověřit, zda funguje. V některých případech se totiž z různých důvodů technického charakteru může vyskytnout problém, který doručení SMS znemožní, a který, bohužel, nelze zcela vyloučit.

dan_z_prijmu

GE Money Bank – alternativa v podobě certifikátu

Zasílání autorizačních SMS pro internetové bankovnictví umožňujeme pouze na telefonní čísla tuzemských operátorů. Pro klienty se zahraničním číslem nabízíme variantu Internet Banky s certifikáty, uvádí mluvčí GE Money Bank Milan Kříž.

Komerční banka – není to bezpečné

Zasílání autorizačních kódů přes SMS zprávy na čísla zahraničních operátorů neumožňujeme, zejména z důvodu zajištění bezpečnosti, odhaluje myšlení Komerční banky její mluvčí Monika Klucová.

Počátky internetového bankovnictví v Česku

Prvním průkopníkem internetového bankovnictví byla v polovině 90. let 20. století Rodinná záložna, ta však zkrachovala. Pomyslné žezlo pak převzala dodnes působící družstevní záložna Fio a nabídla internetové bankovnictví všem svým klientům. Převzetím licence Zemské banky začala 4. května 1998 oficiálně působit Expandia Banka a jako první banka nabídla plné ovládání účtu přes internet. Její doslova pionýrská práce byla motivem i pro ostatní banky k nabízení vlastního internetové bankovnictví.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).