Hlavní navigace

Autolékárnička 2011: Vyplatí se koupit novou nebo jen doplňující sadu?

17. 12. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Již jen několik dní máte na to, abyste obsah vaší autolékárničky připravili podle nových pravidel. Vypravili jsme se do lékáren a obchodů a zjistili, jak to udělat nejlevněji.

Jednou z mnoha změn, která nás se začátkem roku 2011 čeká, je nový obsah autolékárničky. Protože zdravotníci nebyli dlouhodobě spokojeni s obsahem těch stávajících, volali po změně, kterou přináší vyhláška č. 283/2009 Sb. Stávající obsah tak bude doplněn a nové jsou také parametry některých již obsažených věcí (např. nůžky tak musí být nově z pevnějšího nerezového materiálu, aby dokázaly přestřihnout i bezpečnostní pá­sy).

Zajímalo nás, kolik nová autolékárnička stojí a zdali se případně dá pořídit levněji pouze doplňující balíček. Zjistili jsme, že doplňující balíčky v prodeji jsou, dokonce i o několik desetikorun levnější, ale zdravotníci jejich nákup nedoporučují. Na nejlevnější kompletní autolékárničku podle nové vyhlášky jsme narazili v hobbymarketu.

Nová výbava

Vyhláška č. 283/2009 Sb. nově nařizuje, že do obsahu autolékárničky budou patřit resuscitační maska, izotermická fólie a leták, který by vám měl poskytnout základní údaje potřebné v případě vzniku dopravní nehody včetně instrukcí jak poskytnout nejnutnější první pomoc. Zde zdravotníci doporučují pořídit takový leták, který poskytnutí první pomoci nejen popisuje, ale i ho ukazuje na ilustrativních obrázcích.

Vyhláška však nediktuje pouze nové součásti obsahu, ale mění některé parametry těch stávajících, aby byly v praxi skutečně využitelné. Dále je také po konzultacích s profesionálními záchranáři upravena šířka škrtidla, stanovená savost obvazů a také došlo ke změnám rozměrů a vlastností trojcípého šátku. Všechny změny směřují k možnosti poskytnout touto základní sadou zdravotnických pomůcek plnohodnotnější pomoc, specifikuje další změny ministerstvo dopravy.

Autolékárničky se sice další změna netýká, ale nezapomeňte ani na to, že od 1. ledna 2011 nesmí v povinné výbavě aut chybět také reflexní vesta. Doposud ji v Česku museli povinně ve voze mít pouze profesionální řidiči. Tento prvek výrazně zvyšuje bezpečnost posádky při nutnosti opustit nečekaně vozidlo při nehodě nebo poruše, zdůvodňuje novou povinnost ministerstvo dopravy.

Připomeňme také, že s koncem roku 2010 končí také platnost řidičských průkazů vydaných v období mezi 1. lednem 1994 až 31. prosincem 2000. Čtěte také: Řekněte pojišťovně, ať se postará o nehodu za vás. Zvláště když za to nemůžete

Povinný obsah autolékárničky od roku 2011

  • Obvaz s jedním polštářkem (3 kusy, šířka 8 cm, savost 800 g/m2)
  • Obvaz se dvěma polštářky (3 kusy, šířka 8 cm, savost 800 g/m2)
  • Škrticí obinadlo (1 kus)
  • Trojcípý šátek z textilu (2 kusy, netkaný textil, rozměry nejméně 960×960×1360 mm)
  • Náplast s polštářkem (6 kusů, minimální lepivost 2,5 N/cm)
  • Náplast hladká cívka (1 kus, 7 N/25 mm)
  • Nůžky (1 kus, antikorozní úprava se zaoblenými hroty, délka 15 cm)
  • Izotermická fólie (1 kus, minimální rozměry 200×140 cm)
  • Resuscitační maska s chlopní a filtrem (1 kus)
  • Plastová rouška (1 kus, tloušťka 0,05 mm)
  • Chirurgické latexové rukavice (1 kus)
  • Leták o postupu při nehodě (1 kus)

Za starou autolékárničku pokuta až 2000 korun

Protože poznávacím znamením mnohých z nás je děravá hlava, a díry v hlavě se na konci roku s možným předvánočním stresem a potřebou dodělat v práci vše včas zvětšují, je možné, že spousta z nás na nové povinné vybavení zapomene. Jaký pak hrozí postih? Maximální pokuta je 2000 korun a body se neodečítají, řekla nám mluvčí Policie ČR Veronika Hodačová.

Hned vzápětí také doplnila, že policisté nepřipravují žádné hromadné a koordinované akce, které by se na začátku roku zaměřily právě na novinky v povinné výbavě. Čtěte také: Po Evropě autem, busem, letadlem či vlakem? Porovnali jsme ceny

Připravte si minimálně 200 korun

Obešli jsme několik prodejen a lékáren v Praze, abychom zjistili, kolik nová lékárnička stojí a zdali se případně dá výhodněji (za méně peněz) pořídit pouze nějaká doplňující sada.

První zjištění je takové, že v hypermarktech a hobbymarketech na doplňující balíček nejspíš nenarazíte. Mrzet vás to ale výrazně nemusí. Ceny totiž nepřekračují hranici 250 korun, v hobbymarketu Bauhaus zaplatíte ještě o dvacetikorunu méně. Doplňující balíčky, na které jsme narazili, nebyly přitom ve většině případů levnější než 200 korun.

Pod tuto hranici se dostali jen ve dvou případech. Vůbec nejlevněji byl k pořízení (překvapivě) na Václavském náměstí. Lékárna Bodypharm v paláci Koruna ho nabízí za 150 korun. Sami lékárníci ale nákup doplňujícího balíčku příliš nedoporučovali. Varovali totiž před tím, že věcem, které máte ve stávající lékárničce a které doplňující balíček nenahrazuje, může vypršet brzy platnost, a tak je třeba za půl roku budete muset opět nahrazovat, čímž přijdete o finanční výhodu. Poučení z toho tedy plyne takové, že chcete-li kupovat pouze doplňující sadu, zjistěte si u té stávající datum expirace.

Cena samotných autolékárniček se přitom v polovině z šesti navštívených lékáren pohybovala nad 300 korun. V jedné z lékáren jsme narazili i na kuriózní situaci, kdy kompletní autolékárnička byla levnější než doplňující sada.

dan_z_prijmu

Chcete-li tedy nákup autolékárničky vyřídit rychle a nechcete-li ji úplně přeplatit, pak neprohloupíte, když ji pořídíte při pravidelném týdenním nákupu v hypermarketu. Nejlevněji autolékárničku pořídíte přes některý z e-shopů (za podmínky osobního vyzvednutí a neplacení poštovného). Ceny na webu začínají od 149 korun.

Kromě koupě kompletní nové autolékárničky a doplňující sady, máte možnost koupit ještě náhradní obsah, který odpovídá vyhlášce č. 283/2009 Sb. Ten sice měly k dostání jen dvě z námi navštívených lékáren, vždy byste však tímto nákupem oproti nákupu celé autolékárničky ušetřili. V autě byste pak pouze vyměnili obsah autolékárničky a mohli byste i v roce 2011 jezdit podle předpisů.

Přehled cen autolékárniček a doplňujících sad zjištěných v terénu
Prodejna Nová lékárnička Doplňkový balíček Komplet nová náplň
Albert hypermarket, Čestlice 249 Kč --- ---
Interspar, Arkády Pankrác 249 Kč --- ---
Bauhaus, Pankrác 229 Kč --- ---
DM drogerie, Hradčanská 369 Kč --- ---
Lékárna Bodypharm, palác Koruna 375 Kč 150 Kč ---
Lékárna Bruska, ul. Dejvická 327 Kč 227 Kč ---
Lékárna Arkády, Pankrác 305 Kč 215 Kč 200 Kč
Lékárna, ul. Na Pankráci 249 Kč 169 Kč 214 Kč
Lékárna, Nové náměstí 20, Praha Uhříněves 205 Kč 214 Kč ---
Sololékárna, Nové náměstí 10, Praha Uhříněves 254 Kč --- ---

Máte už novou autolékárničku?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).