Hlavní navigace

Armáda pro Českou pojišťovnu

14. 8. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V nedávné době se dostala na povrch zpráva o vládní zakázce, kterou získala Česká pojišťovna od Ministerstva obrany bez výběrového řízení. Jak je to možné a kdo vlastně porušil zákon? Jde o tržní rozhodnutí nebo o korupci?

Není tomu dávno, co v českých médiích probleskla zpráva o jedné v současnosti z nejznámějších vládních zakázek. Šlo o povinné ručení pro vozy Policie České republiky v hodnotě 35 milionů korun.

Ministerstvo obrany bylo povinno při výběru vhodného pojišťovacího ústavu vypsat výběrové řízení, do kterého se mohly se svojí nabídkou pojišťovny přihlásit. Náhle ale ministerstvo výběrové řízení zrušilo a celou zakázku získala Česká pojišťovna. Ostatním pojišťovnám se takovýto postup očividně nelíbí.

Zadavatel zakázky může celou akci zrušit, nezbavuje ho to však povinnosti veřejnou soutěž zopakovat. Ministerstvo v tomto případě ale využilo části zákona, který umožňuje v časové tísni zakázku přidělit zájemci bez dalšího tenderu.

Podle účastníků soutěže byly z výběrového řízení neprávem vyloučeny dvě pojišťovny, které se posléze proti rozhodnutí odvolaly. To způsobilo průtahy, kvůli kterým se ministerstvo údajně rozhodlo situaci dále neprodlužovat a zakázku přidělit České pojišťovně.

Zeptali jsme se na stanovisko tiskového odboru Ministerstva obrany. Podle jeho zástupců byla důvodem zrušení veřejné zakázky na pojištění odpovědnosti pro rok 2001 skutečnost, že žádná z nabídek nesplnila současně podmínky zadání a platné legislativy.

Zadavatel požadoval předložení nabídkové ceny, která je součtem celoročního pojistného pro všechna vozidla (zhruba 4 800). Kromě dalších nedostatků ale někteří zájemci nabízeli pětiprocentní snížení pojistného pod hranicí minimálního pojistného vyhlášeného Českou kanceláří pojistitelů.

To je ale v rozporu se zákonem č. 168/1999 Sb., který říká, že pojišťovna může klientovi přidělit za roční bezškodní průběh bonus do maximální výše pěti procent z pojistné částky. Pojišťovny ale zmíněný bonus nabízely bez ročního čekání na bezškodní průběh.

Česká pojišťovna tedy získala zakázku z důvodu, že s ní byla uzavřena smlouva v předcházejícím roce a byl již vybudován systém vazeb při řešení škodných událostí a likvidací škod. Dále prý již existoval systém operativního řešení požadavků na pojištění nových vozidel nebo ukončení pojištění dle požadavků uživatelů.

Ostatní pojišťovny ale napadají prvotní argument ministerstva o zrušení veřejné soutěže. Podle pojišťovny Allianz se jejich nabídka nedopustila žádného rozporu se zákonem a důvod pro zrušení soutěže tudíž nepovažuje za oprávněný. Podobné stanovisko hájí i některé další pojišťovny.

skoleni_15_5

Česká pojišťovna je jako jediná spokojena. Podle jejího stanoviska je ona tou pojišťovnou s nejvýhodnější nabídkou a také tou, která je schopna rozsáhlou agendu kolem povinného ručení vozidel Policie ČR zpracovat.

Zbývá tedy sledovat, jak se situace v budoucnu vyvine. Údajně ji již zkoumá antimonopolní úřad.

Myslíte si, že již skončil monopol České pojišťovny?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).