Hlavní navigace

Air Bank Šanon. Nechte archivaci dokumentů na bance

8. 12. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Lehčí práce s dokumenty a se skladováním účtenek. Tak vypadá nová služba Air Bank. Vše je zadarmo. Má to jen malý detail – celé skupině PPF dobrovolně poskytujete svá data.

V pátek 4. prosince 2015 spustila Air Bank novou službu s názvem Šanon. Ta má za cíl usnadnit vám práci s platebními doklady ve třech směrech:

  • Přepisování a platba faktur.
  • Uchování účtenek.
  • Připomínání termínů.

Faktury přepisuje každý druhý

Agentura STEM/MARK zrealizovala pro Air Bank průzkum ohledně platebních dokladů. Z něj mimo jiné vyplynulo, že 68 % dotázaných přepisuje faktury či složenky ručně, aby je následně mohli zaplatit přes internet.

Jak často lidé přepisují faktury. (Výzkum, listopad 2015.)
Autor: STEM/MARK

Jak často lidé přepisují faktury? (Výzkum, listopad 2015)

Alespoň jednou měsíčně přepisuje fakturu 37 % respondentů. Zároveň většina z nich přiznává, že přepisování faktur je pro ně nepříjemnou a nepohodlnou záležitostí, protože si musí hlídat, zda správně vyplnili číslo účtu a všechny náležitosti. Polovina respondentů kvůli tomu dokonce nezaplatila požadovanou částku v termínu.

9 z 10 Čechů si schovává minimálně 1 účet měsíčně

91 % dotázaných si měsíčně schovává alespoň 1 účet za nakoupené zboží. Desetina z nich si dokonce měsíčně schová 11 a více účtenek. Drtivá většina navíc nemá ve skladovaných účtech žádný systém.

Jak skladujete účtenky? (Výzkum, listopad 2015)
Autor: STEM/MARK

Jak respondenti skladují účtenky? (Výzkum, listopad 2015)

S tím se následně pojí i to, že pokud potřebují konkrétní účet najít, nějakou dobu to zabere. Třetina dotázaných hledala účet déle než 1 hodinu. A třetině se dokonce nepodařilo účet najít vůbec.

Šanon umožní nahrát do elektronické podoby faktury, složenky, účty či jakékoli jiné platební dokumenty a následně s nimi dále pracovat. Tyto dokumenty dostanete do Šanonu třemi způsoby.

E-mailujete

Fakturu, kterou obdržíte například ve formátu PDF, zašlete na speciální e-mailový účet u Air Bank, který vám banka vytvoří. Na tomto e-mailu faktura čeká a po vašem přihlášení do internetového bankovnictví vám nabídne její zaplacení. Služba Šanon fakturu načte přímo z bankou vytvořeného emailu a údaje potřebné k zaplacení faktury vám předvyplní. Vy pak musíte zkontrolovat, zda je vše správně vyplněno a případně opravit chybně načtené údaje. Po kontrole správnosti údajů vám Šanon nabídne možnost fakturu zaplatit.

Na tento e-mail si kromě faktury v PDF formátu můžete poslat i dokumenty vyfocené mobilním telefonem.

Posílat dokumenty však můžete jen z takového e-mailu, který bance nahlásíte a který bude s tímto speciálním e-mailem propojen. Pokud byste si chtěli na bankou vytvořený e-mail přeposlat fakturu z jiného emailu nebo požádat, aby vám faktury chodily přímo tam, tyto e-maily schránka nepřijme.

Mobilujete

Další variantou je vyfocení faktury či účtenky prostřednictvím mobilní aplikace. K použití této aplikace ani nemusíte být na mobilním telefonu přihlášeni do internetového bankovnictví. Služba funguje i bez přihlášení, stačí vyfotit daný dokument a až se přihlásíte do internetového bankovnictví, opět se vám nabídne možnost s dokumentem pracovat.

Přetahujete

Pokud už máte fakturu či účet v počítači, lze ho do Šanonu přetáhnout. Funguje to na stejném principu jako kopírování či přetahování jakýchkoliv jiných dokumentů.

Jakmile máte dokument nahraný v aplikaci, lze s ním dále nakládat. Kromě okamžitého zaplacení můžete platbu odložit, nastavit si trvalý příkaz či upomínku. Pokud vám ale přijde například rozpis plateb, Šanon je rozdělit neumí. Toto musíte nastavit ručně a zadat platby například pomocí trvalých příkazů.

Další funkce

Kromě základních funkcí, které mají klientům usnadnit práci s platebními dokumenty, nabízí Šanon i řadu přidružených funkcí.

K účtenkám lze přikládat obrázky pro snadnější a rychlejší rozpoznání. Kromě pojmenování účtenky k ní můžete napsat i krátkou poznámku. Pomocí fulltextového vyhledávání, které služba umožňuje, pak můžete dokumenty vyhledávat.

Účty a faktury zde můžete i třídit a řadit do složek, abyste neměli obrovský nepřehledný objem elektronicky skladovaných dokumentů.

Šanon dokonce pozná, pokud nějaký účet nahrajete duplicitně, a upozorní vás vykřičníkem, abyste situaci prověřili.

Technické parametry Šanonu

  • Můžete ukládat dokumenty ve formátech PDF, PNG, GIF a JPEG.
  • Velikost jednoho souboru může být max. 5 MB.
  • Celý Šanon má maximální kapacitu 8 GB.

Šanon připomene i termín

Šanon umožňuje nastavit si upomínky, které vás následně upozorní, že se blíží například konec záruční doby nějakého spotřebiče, od nějž máte účtenku nahranou. Při koupi spotřebiče a vyfocení účtenky si k předmětu zadáte upomínku, která vás ve vámi vybraném předstihu bude informovat. Obdobně si můžete nastavit i připomenutí platby pojistného, povinného ručení, spoření atd.

Nastavení připomenutí v Šanonu
Autor: Air Bank

Nastavení připomenutí v Šanonu

Parametry a cena

V rámci Malého tarifu zaplatíte měsíčně za službu Šanon 25 Kč. Pokud máte u banky Velký tarif, je služba v ceně. V rámci využívání služby dostanete k dispozici 8 GB úložiště, které je dostupné z internetového i mobilního bankovnictví. Služba je v současné době k dispozici pro běžné klienty a OSVČ, ale nikoli pro firmy.

Až do listopadu 2016 bude služba bez poplatku pro všechny klienty banky.

Veškeré dokumenty máte možnost si opět stáhnout k sobě do svého zařízení.

Na co si dejte pozor

Než začnete do Šanonu nahrávat své dokumenty a účty, zaměřte se i na povinnosti a na to, s čím dáváte souhlas bance. Například rámcová smlouva nezaniká vaší smrtí. Vaše soubory uložené v Šanonu pošle banka notáři v podobě, v jaké jste je měli uložené v den vašeho úmrtí.

Do Šanonu také nesmíte nahrávat nic, co by bylo v rozporu se zákonem. Vámi uložené soubory nesmí nijak narušovat bezpečnost internetového či mobilního bankovnictví.

Banka navíc může vaše soubory kdykoli zkontrolovat, zda v nich náhodou není virus či zda vámi uložené dokumenty neobsahují výše zmíněný škodlivý obsah. Pokud banka usoudí, že ano, smaže vám tyto soubory z úložiště. Stejně tak vám může vymazat dokumenty, které podle ní nebudou mít žádnou souvislost s placením. A pokud vám tím vznikne škoda, banka odpovědnost nenese. To ale platí obecně. Pokud vám vznikne škoda například v souvislosti s nedoručením nastavené upomínky atd., je to čistě váš problém.

Údaje z nahrávaných složenek, faktur a účtenek v Šanonu digitalizujeme proto, aby je mohli klienti snadno zaplatit, zatřídit a rychle fulltextově vyhledávat. Případně aby získali o svých platbách ještě lepší přehled s pomocí statistik, které pro ně připravíme. Na nic jiného tyto informace nevyužíváme a ani je nikam dál neposíláme. Údaje od klientů nahrané do Šanonu považujeme za naprosto důvěrné, jako třeba jejich platební transakce nebo osobní údaje. A úplně stejně tak u nich respektujeme i soukromí našich klientů, ujišťuje klienty Vladimír Komjati, tiskový mluvčí Air Bank.

Kompletní obchodní podmínky si můžete přečíst na webu banky.

dan_z_prijmu

Co prozradíte korporaci o sobě?

Služba Šanon může být velice uživatelsky příjemná. Zákon již nepřikazuje uchovávat veškeré platební dokumenty a účty v papírové podobě, elektronická bohatě postačuje. Reklamaci tak pohodlně vyřídíte s účtem, který máte nahraný v elektronické podobě.

Na druhou stranu používáním Šanonu dobrovolně poskytujete obrovské množství informací o vlastní osobě, o vašem spotřebitelském chování a jednání, potažmo podnikání. A pozor, nejen samotné Air Bank, ale všem firmám v rámci korporace PPF. Zvažte proto, co všechno si přejete s bankou sdílet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).