I v letošním roce Sdružení obrany spotřebitele (SOS) provedlo test jakosti zeleniny. Z výsledků prezentovaných na tiskové konferenci vyplynulo, že mezi nejvíce problémovou zeleninu patří brambory a papriky. U těchto dvou komodit se v nejvíce případech, na kterou se kontrola zaměřila, lišila uvedená a skutečná jakost.
Metodika průzkumu je založena na dobrovolnících, kteří ve vybraných městech (Brno, České Budějovice, Klatovy, Most, Náchod, Olomouc, Ostrava, Plzeň, Teplice, Zlín) zvolili vybrané obchody a provedli v nich průzkum prodávané zeleniny v hlavní sezoně. Průzkum byl zaměřen na kvalitu, zemi původu a cenu zboží. Hledáčku dobrovolníků neunikly jak velké, tak malé prodejny nebo tržiště.
Podle informací SOS záleží na každém spotřebiteli, jestli nakoupí nebo půjde do jiného obchodu, anebo na stav zeleniny upozorní prodejce. Každý by však měl poznat nahnilou zeleninu. U rajských jablíček je to jejich přílišná měkkost, u brambor nahnilost a paprika svým vzhledem může ukázat, za jakých podmínek byla skladována nebo přepravována.