Celých 70 % Čechů, kteří dostávají ve svém zaměstnání jako benefit stravenky, by v případě jejich zrušení omezilo své stravování v restauracích, ukázal výzkum společnosti GfK Czech. Společnost vypočítala, že zrušení stravenek by mělo jako následek pokles útraty v restauracích v době oběda o 59 %, což odpovídá hodnotě 7,54 mld. Kč. Příjemci stravenek obědvají v restauracích o 53 % častěji, než lidé, kteří stravenky nedostávají,
uvedl k výsledkům průzkumu Jaroslav Jíra, ředitel pro obchod a marketing GfK Czech. Dodal také, že příjemci stravenek navíc motivují k chození na obědy i lidi, kteří stravenky nedostávají a 18 % neuživatelů stravenek se při výběru restaurace rozhoduje podle toho, zda restaurace přijímá stravenky.
78 % respondentů by také chodilo do restaurace méně nebo vůbec, pokud by ta zrušila akceptaci stravenek. Majitelé dvou restaurací v Praze a Středočeském kraji, které přijímají stravenky, zareagovali na průzkum slovy, že stravenky představují 30 % objemu tržeb v restauraci. Polední menu podle nich platí hosté ze 71 % prostřednictvím stravenek,
uvádí zpráva společnosti GfK Czech.