Hlavní navigace

V 1. čtvrtletí lidé stonali méně

5. 5. 2006

Sdílet

Česká správa sociálního zabezpečení evidovala celkem 875 073 ukončených pracovních neschopností, což je o 22 % méně než za první tři měsíce minulého roku.

Lidí, kteří pobírali nemocenské, letos ubylo ve všech oblastech ČR, nejvíc pak v Praze a Moravskoslezském kraji. Snížil se také celkový počet prostonaných dnů, když lidé marodili celkem 30 442 567 dnů, což je o 6 % méně než ve stejném období roku 2005.

Zdroj: TZ

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 5. 2006 9:16

    M.R. (neregistrovaný)
    Problém je v tom, že se lidi bojí marodit. Co k tomu přidali "vylepšení" naši "štědré" sociální politiky, kdy občan při marodění ještě propadne citelně finančně, jsou tu stále lepší zítřky. Nevšiml jsem si ve zdravotnických zařízeních, že by lidé simulovali a vyhledávali zdravotní péči, aby nemuseli dělat. Naopak, pokud omarodíte, z práce vás vyhodí. Korunu tomu nasadili s výplatami prvních dvou týdnů nemocenské od zaměstnavatelů. Pokud by ODS zvítězila ve volbách a prosadila svůj zákoník práce, tak máme jistotu, že při jakémkoliv onemocnění půjdeme na dlažbu, bez ostupného, bez výpovědní doby. Nevím sice, jak k tomu přijdou podnikatelé-lékaři, kteří tím pádem nebudou mít klientelu a výkony. Lidé budou přecházet "banální" onemocnění a k lékaři půjdou, až když bude pozdě, nemoci pak budou provázet komplikace a léčba pak bude nákladnější, problémovější. Tak nevím, co bude výhodnější. V každém případě bych navrhoval jako další krok k demokracii zrušit zcela výplatu nemocenské, pouze vystavení úmrtního listu by bylo zdarma. Dále zrušit důchody a občané by umírali přímo v pracovním procesu, i když by pro ně práce nebyla. Tato negativa bych vykompenzoval i některými pozitivy: poslancům a členům vlády bych dopřál neomezenou nemocenskou vč. jejího trvání po skončení funkčního období. Za ztížené možnosti zúčastňovat se různých rautů bych jim stanovil zvláštní příplatek ve výši 1 000 % průměrné měsíční gáže od státu vč. navýšení příplatků na dopravu a reprezentaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).