Hlavní navigace

Změny od 1. ledna 2005 - bude hůř?

17. 12. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V příštím roce nás čeká několik zásadních změn, na které je dobré se připravit. Řada změn - od zdražování bankovních poplatků, plynu a elektřiny přes vyšší zálohy zdravotního pojištění po vyšší sociální dávky - se dotkne většiny z nás. Co nás od 1. ledna 2005 čeká a nemine?

Zdražování

Leden bývá spojován se zdražováním. Inflace si za minulý rok zase něco ukrojila, mzdy o něco vzrostly, a tak si chce mnohá firma přijít na své. Přestože u většiny zboží a služeb dochází ke zvyšování cen průběžně (jinak by se ani inflace neprojevila), jsou skupiny, kde si vybírají ke zdražování „významná data“, mezi něž 1. leden bezesporu patří.

Každé domácnosti se dotýkají ceny energií – zemního plynu a elektřiny. Elektřina vzroste více – v průměru o 4,3 %. „Průměr“ je v tomto případě značně ošidný, neboť obyvatelé jižních Čech se dočkají dokonce zlevnění o 5,8 %, naopak nejhlouběji budou muset šáhnout lidé z jižní Moravy, kde cena elektřiny stoupne o 7,6 %.

Zemní plyn ke svým průměrným cenám nepřidá ani tolik, kolik si v letošním roce vzala inflace – podraží v průměru o 1,3 %. V Praze a okolí a ve Východních Čechách se dočkáme dokonce zlevnění.

Ceny zvyšuje také Česká pošta. Za obyčejný dopis nebo pohlednici zaplatíte od ledna o 1 Kč více – 7,50 Kč. Zároveň si připlatíte i při platbě poštovní poukázkou.

Zvýšení cen se dočkají klienti některých bank. Jako první ohlásila zdražování Komerční banka, u níž poplatky za vedení účtů vzrostou o 4 až 10 Kč měsíčně, a zvyšuje i poplatky za transakce uskutečněné přes internetové a telefonické bankovnictví. Zároveň se zdražením přináší sjednocení ceny za zasílanou SMS zprávu z banky na 1 Kč (dosud zdarma pro zůstatek na účtu, ostatní za 2 Kč), což se negativně dotkne i studentských účtů. Některé poplatky také zlevní.

Kompletní přehled změn sazebníku Komerční banky naleznete v článku „Komerční banka mění sazebník – a zdražuje“.

Druhou bankou, která se ke změně poplatků již přiznala, je Raiffeisenbank. Zdraží příkaz k úhradě do jiné banky podaný na přepážce z 20 Kč na 25 Kč, první dva výběry z vlastního bankomatu ze 4 Kč na 5 Kč, první dva výběry z cizího bankomatu z 15 Kč na 19 Kč a naopak zlevní devizové platby v rámci banky z 500 Kč na 200 Kč.

Živnostenská banka oznámila změny v sazebníku k 1. lednu 2005, ale jejich výši zatím nezveřejnila. Další banky se mohou přidat. (V únoru se chystá provádět úpravy sazebníku Poštovní spořitelna, v průběhu roku Česká spořitelna.)

Životní minimum a minimální mzda

Od 1. ledna 2005 vzroste životní minimum a minimální mzda. Životní minimum navzdory dohadům, že ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach nemá pro jeho navýšení dostatečnou podporu.

Minimální mzda vzrostla o 485 Kč na 7 185 Kč, což představuje nárůst cca o 7,2 %. Životní minimum vzrostlo v částce na osobu přibližně o 1,6 až 1,8 % a v částce na domácnost o 9 %. Změny životního minima ukazuje tabulka Ministerstva práce a sociálních věcí.

Životní minimum od 1. 1. 2005

Zdroj: MPSV

S životním minimem je svázána většina sociální dávky, která díky růstu životního minima také vzroste. Tuto změnu rozebereme podrobně v samostatném článku.

Povinné odvody zdravotního pojištění

Osoby samostatně výdělečně činné, které nedosahují zisku, musí povinně platit minimální odvody zdravotního a sociálního pojištění a po dvou letech ve ztrátě také minimální daň. I tyto odvody od 1. ledna 2005 vzrostou.

Například na zdravotním pojištění zaplatí podnikatel o 72 Kč měsíčně více (tj. o téměř 7 %), když bude každý měsíc odvádět 1 143 Kč. Zvýšené platby se kvůli růstu minimální mzdy dotknou například i nepracujících studentů starších 26 let, žen v domácnosti a dalších, když jim minimální odvod vzroste z letošních 905 Kč na 970 Kč – téměř o 7,2 %.

Na zdravotním pojištění zaplatí více i podnikatelé, kteří platí vyšší než minimální pojistné. Dosud se za vyměřovací základ bralo 40 % rozdílu mezi výnosy a náklady, od příštího roku se navýší na 45 % rozdílu. A bude hůř.

skoleni_15_4

Více o změnách ve zdravotním pojištění se dočtete v článku Ondřeje AntošeZdravotní pojištění: Co vás čeká?

Důchody porostou

Příjemci sociálních dávek nejsou jediní, kdo si v příštím roce polepší. Valorizace důchodů se dočkají také penzisté. Pevná částka vzroste na 1 400 Kč (tj. o 90 Kč), procentní výměra stoupne o 5,4 %. O zvýšení důchodu není třeba žádat, ale bude provedeno automaticky.

Další změny

Chystá se jistě celá řada dalších změn. Například dopravní podniky hovoří stále otevřeněji o zvyšování jízdného, pronajímatelé o zvyšování nájemného… a pokud bude spočítáno, že průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů klesla v letošním roce pod 5 %, přijdou o státní podporu hypotečních úvěrů i lidé mladší 36 let pořizující starší nemovitost.

V roce 2005 si finančně...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).