Hlavní navigace

Zdražení potravin? Čeká nejen Česko, ale celou Evropu

11. 9. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Evropané za jídlo utrácejí značnou část svého rozpočtu a v příštích čtyřech letech se to ještě zhorší – potraviny podle odhadů zdraží až o čtvrtinu. Výdaje za jídlo tak budou ukrajovat ještě větší krajíc z rodinného rozpočtu a spolu s náklady na bydlení spolknou v mnoha domácnostech téměř polovinu rozpočtu.

Zdražování je nevyhnutelné

Výdaje na jídlo budou vyšší, a to z několika důvodů: nižší produkce v důsledku špatné úrody, rostoucí ceny základních zemědělských komodit a jejich využívání v průmyslu, například obilí jako paliva. V Česku se bude zdražovat i kvůli vyšší sazbě DPH z 5 % na 9 %. Na cenách základních zemědělských komodit jsou závislé ceny pekárenských výrobků (podražily v posledních měsících všude v Evropě), mléka, masa, sýrů a nepřímo i ovoce a zeleniny. Zdražovat se však nebude jenom jídlo, ale i pití, neboť dostupnost vody se zhoršuje.

V Česku jíme levně. Zatím

Průměrné výdaje za jídlo v české domácnosti činí 17 % z rodinného rozpočtu, což je nejméně ze všech zemí východní Evropy (např. v Lotyšsku je to 22 %, Litvě 28,5 %, Polsku 19 %, Rumunsku 35 %). Nejméně ze svého rodinného rozpočtu v EU utratí za jídlo Irové (7,0 %) a Britové (9,5 %). V míře výdajů za jídlo ovšem doháníme západní Evropu. Hlavním důvodem jsou rostoucí reálná mzda a zvyšující se životní úroveň Čechů. Útrata domácností za zboží a služby tak každým rokem narůstá.

Výdaje za jídlo mají v rámci Evropské unie nejvyšší obyvatelé východní Evropy. Důvodem nejsou drahé potraviny, ale podstatně nižší mzdy v těchto zemích. Na druhou stranu řada obyvatel východoevropských zemí si sama vypěstuje ovoce, zeleninu či chová doma drůbež. Jídlo a pití jsou jednoznačně nejdražší v Dánsku. Základní druhy jídla a pití jsou tam v souhrnu o 31 % dražší, než je průměr Evropské unie. Navíc ani jedna ze základních komodit v Dánsku není levnější, než je její průměrná cena v EU. Po Dánsku následuje Irsko (potraviny tam jsou o 24 % dražší než průměr EU), Velká Británie (o 22 %) a Finsko (o 22 %).

Zdravé jídlo je dražší, přesto jeho obliba roste

Stále více Evropanů si dopřává zdravější jídelníček a kvalitnější jídlo. Je to sice finančně nákladnější, ale přesto roste počet lidí preferujících maso či mléčné výroky z přírodních malých farem, kde zvířata mají dostatek pohybu a žijí v přirozeném prostředí. Tento trend je patrný i u nás a čím dál větší procento Čechů přestává preferovat cenu a zajímá se o kvalitu a původ potravin.

Kam za levným jídlem? Třeba do Česka

Ceny jídla a nealkoholického pití jsou v Česku na úrovni dvou třetin průměru cen Evropské unie. Nejvyšší cenové rozdíly jsou v Česku, i přes zdražení v letošním roce, u pečiva. Pečivo v Česku se pohybuje na úrovni 45 % cen v EU a u masa je to 52 %. Nejmenší rozdíl je u nealka, ovoce, cukru a sladkostí a mléčných výrobků, kde jsou ceny na úrovni téměř 70 %.

dan_z_prijmu

Díky velkým obchodním řetězcům nejsou v Česku, stejně jako v ostatních zemích EU, u cen potravin rozdíly mezi jednotlivými kraji. Za stejnou cenu se dá koupit ovoce či mléko jak v hlavním městě, tak v menším okresním městě. Čím se však Česko výrazně liší, je cena piva. Cena nejlevnějších značek piva je stejně vysoká jako u pitné vody. A to je evropský unikát. V zemích západní Evropy je pivo několikanásobně dražší.

Ceny jednotlivých komodit

  • Chléb a obilniny
    V Evropské unii jsou chleba a další pečivo nejdražší ve Skandinávii (Švédsko, Dánsko a Finsko). V těchto zemích stojí bochník chleba od 1,75 – 2,10 euro. Naopak nejlevnější je pečivo na Slovensku, v Maďarsku a Česku – jeho cena se pohybuje od 0,52 euro po 0,65 euro. Poměrně drahé pečivo ve východní Evropě je ve Slovinsku, kde bochník chleba běžně stojí i 1,30 euro.
  • Maso
    U masa nejsou takové výrazné cenové rozdíly jako u ostatních zemědělských komodit. Nejdražší je maso (v průměru, bez ohledu na druh masa) ve Skandinávii a Německu, kde je 1 kg masa v průměru dražší o 20 %, než je průměr za Evropskou unii. Nejlevnější maso je v Polsku a na Slovensku, kde dosahuje při srovnání s průměrem EU-25 polovičních cen.
  • Mléko, sýry a vejce
    U cen mléka a mléčných výrobků jsou mezi jednotlivými zeměmi nejmenší rozdíly. Nejvyšší ceny jsou v Irsku a Itálii (o 20 % vyšší než průměr EU), nejnižší ceny jsou ve všech východoevropských zemích – téměř 70 % úrovně EU.
  • Ovoce a zelenina
    Ovoce a zelenina jsou velmi drahé v Lucembursku, Irsku a zemích Skandinávie, nejlevnější je samozřejmě v jižních zemích, na Slovensku a v Maďarsku. Např. v Lucembursku se cena kilogramu rajčat pohybuje od 3,55 euro po 3,75 euro.
  • Cukr a sladkosti
    Pochutnat si na nějaké sladkosti přijde draho ve všech zemích Evropy. U cen sladkostí jsou nejnižší cenové rozdíly mezi zeměmi EU.
  • Nealko
    Ceny minerálních a ovocných vod se postupně zvyšují a cena vody v budoucnu ještě poroste. Minerální vody a ochucené vody jsou opět drahé v Dánsku, Velké Británii a Irsku. V ostatních členských zemích Evropské unie se ceny příliš neliší.

Prameny:

  • Eurostat, Statistik kurz gefasst, Wirtschaft und Finanzen, Nr. 90/2007, Katalognummer KS-SF-07–090-DE-N
  • Eurostat – statistics in focus
  • Eurostat: Europe in figures, Eurostat yearbook 2006–07, ISBN 92–79–02489–2, ISSN 1681–4789, Catalogue number: KS-CD-06–001-EN

Jste ochotni připlatit si za biopotraviny?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).