Hlavní navigace

Zahraniční platby: S jakou devizovou společností ušetříte?

4. 2. 2011
Doba čtení: 20 minut

Sdílet

Platby z a do zahraničí nemusíte posílat přes banky, zvláště když je pro vás poplatek za platbu vysoký. Cesta vede přes soukromé společnosti, účtují si rozumné ceny a bývají i zadarmo.

V mých minulých článcích jsem se zabýval možnostmi posílání a přijímání plateb do a ze zahraničí a zmínil jsem mimo jiné i devizové společnosti. Od té doby se na mě různí lidé obracejí se stále specifičtějšími dotazy jak přijmout nebo odeslat ten daný druh platby. Proto jsem se rozhodl se na devizové společnosti zaměřit podrobněji a vytáhnout na světlo rozdíly mezi nimi, protože rozsah a ceny služeb se značně liší.

Platby za zboží

Nejdříve krátkou rekapitulaci, jakým způsobem lze poslat nebo přijmout zahraniční platbu. Pokud objednáváte zboží ze zahraničí, bude pro vás pravděpodobně nejvýhodnější způsob platby použití platební karty. Platby kartou neobsahují žádný pevný poplatek, jsou tak zvláště výhodné pro malé částky. U větších plateb již může hrát roli způsob výpočtu směnného kurzu, kde rozdíl mezi jednotlivými kartami může dosáhnout až 5 % z placené částky.

Další možností jsou mikroplatební systémy, z nichž pravděpodobně nejrozšířenější je PayPal. Zde je možné využít rovněž platební karty (směnný kurz je tak v režii vaší banky), nebo převést peníze na český účet PayPalu (u Unicredit bank), který je svým vlastním kurzem převede na zvolenou měnu. Čtěte více: Jak platit do zahraničí

V případě, kdy obchod platbu kartou neumožňuje (osobně jsem se setkal s tím, že německý obchod akceptoval platbu kartou pouze v případě doručení na německou adresu), vždy uspějete s bankovním převodem (tedy za předpokladu, že obchod má skutečně zájem dodat zboží do vaší země, kdy neexistují právní, obchodní nebo marketingové restrikce). Nahlédnutím do ceníku našich bank ale zjistíte, že se tento způsob se může poněkud prodražit. Za jednu europlatbu zaplatíte zpravidla 100 až 200 Kč (výjimka je FIO, kde za odchozí europlatbu dáte 50 Kč a 25 Kč dáte za příchozí a pak Citibank, která má všechny příchozí zahraniční platby zdarma) a za ostatní platby cca od 200 do 2000 Kč (dle převáděné částky).

Platby mezi soukromými osobami

Při platbě mezi soukromými osobami použití platební karty nepřichází v úvahu. Je možné využít opět služby mikroplatebních společností, zde je ale třeba počítat s poplatkem, který je stanoven procentem z převáděné částky, který hradí příjemce platby (a obchody jej kalkulují do ceny zboží). Často nakupuji na německé eBay a u soukromých osob (např. sběratelů) PayPal moc oblíbený není; z „mých“ prodejců nabízí tuto možnost asi tak 1 z  5 (došlo k určitému zlepšení, před 2 lety to byl ani ne 1 z 10), ale nejméně polovina z nich požaduje při tomto způsobu platby příplatek ve výši kolem 5 %. Čtěte také: Platba kartou v zahraničí a kurzové rozdíly (teorie)

Další možností platby mezi soukromými osobami jsou různé druhy poštovních poukázek. Eurogiro (které je cenou i způsobem doručení vlastně klasickou europlatbou s tím rozdílem, že plátce nemusí mít bankovní účet u Poštovní spořitelny), nebo poštovní poukázky Z/A nebo Z/C. U poštovních poukázek je ale nevýhoda, že částka se uvádí v českých korunách, a tak odesilatel neví, jakou přesnou částku příjemce obdrží. Ve všech případech ovšem platí, že země, kam lze těmito způsoby poslat platbu, byste spočítali na prstech.

Také můžete dát peníze jednoduše do obálky a poslat příjemci. Výhodou je, že můžete poslat naprosto libovolnou měnu. I cena je poměrně přijatelná, při zaslání jako cenné psaní se i s pojistným můžete vejít do stokoruny (dle váhy zásilky a ceny, na kterou jí pojistíte), cenný balík již vyjde na několik set korun. Některé země ovšem cenné psaní nebo cenný balík nepřijímají, Menší částky můžete poslat levněji v doporučeném dopise. Čtěte také: Platba kartou v zahraničí a kurzové rozdíly (postupy bank)

Pozor na podvodníky

Existuje ještě jeden způsob, který je ovšem obvykle využíván jiným způsobem, než ke kterému je určen. Jsou to společnosti zajišťující expresní hotovostní platby. Nejrozšířenější jsou společnosti Western Union a MoneyGram. Jejich velkou výhodou je okamžitý převod, příjemce platby na druhém konci světa může mít peníze už za 30 minut a v některých případech i aniž by musel předložit jakýkoliv doklad. Ocitnete-li se v zahraničí bez dokladů, peněz a platebních karet, rozhodně tuto službu oceníte. O něco méně je vhodná pro pravidelné převody mezi soukromými osobami (možná si vzpomenete na reklamu společnosti Western Union, kdy otec, pracující na ropné plošině, posílá dceři peníze na nové kolo), protože převod je relativně drahý (v porovnání s ostatními zmíněnými způsoby). Na co je tento způsob naprosto nevhodný, je platba za zboží nebo služby, zkrátka posílání peněz cizím osobám. Vzhledem k vysoké anonymitě těchto služeb jsou využívány různými podvodníky. Bude-li po vás obchod, zprostředkovatel práce, prodejce automobilu nebo jakákoliv jiná firma požadovat platbu přes Western Union (WU), půjde  téměř jistě o podvod. Není žádný důvod, proč by firma měla vyžadovat tento způsob platby. Peníze není možné takto poslat na účet, musí je tak někdo dojít osobně vyzvednout na přepážku WU a následně zase odnést na přepážku své banky a tam je uložit. Čtěte více: Finanční podvody na internetu

Devizové společnosti

Konečně se dostávám k devizovým společnostem. Využitím jejich služeb můžete ušetřit nejen na poplatcích (v některých případech neplatíte žádné, naopak někdy můžete u malých plateb zaplatit i více, pokud je poplatek stanoven paušálem), ale navíc ještě ušetříte podstatnou částku na kurzu. Není výjimkou rozdíl přesahující 40 haléřů na 1 euro oproti klasickému bankovnímu převodu. Většina společností nabízí i „hlídání kurzu“, kdy v případě dosažení zvolené hranice vás informuje a vy se rozhodnete, jestli uzavřete obchod (ať proto, že měna klesla a dosáhla očekávaného kurzu, nebo naopak neočekávaně roste a vy chcete minimalizovat případné ztráty z dalšího růstu). Čtěte také: Jak přijmout platbu ze zahraničí?

Na rozdíl od bank nejsou ani poplatky, ani kurzy měn u devizových společností zcela pevně dané. Existuje zpravidla základní ceník a někdy i kurzovní lístek, ale v konečném důsledku je vše otázkou jednání, kde záleží na výši a frekvenci vašich plateb a samozřejmě i vyjednávacích schopnostech. Rozhodně se vyplatí mít uzavřeno více smluv a před každým větším obchodem se na kurz dotázat u více společností. Některé společnosti odmítají uzavírat smlouvy se soukromými osobami nebo převádět příliš malé částky. Narazit můžete také v případě, že budete požadovat obchod v nějaké exotičtější měně (z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že jsem měl celkem problém nalézt devizovou společnost, která byla ochotná uzavřít obchod v novozélandských dolarech, a to za rozumný kurz, ale obrátil se na mě i člověk, který chtěl provádět převody v bulharských leva). Nepodařilo se mi objevit devizovou společnost, která by byla schopná zprostředkovat inkaso šeků.

S jednou nevýhodou u devizových společností ovšem musíte počítat. Zatímco banka je schopna převést peníze i do druhého dne, u devizové společnosti počítejte, že celá transakce může trvat až týden. Celý obchod totiž probíhá tak, že nejdříve uzavřete dohodu ohledně částky a kurzu. Následně máte nějakou dobu (zpravidla jeden nebo dva dny) na převedení částky ke směně na účet devizové společnosti a pokud peníze nedorazí v dohodnutém termínu, musíte společnosti zaplatit vysokou smluvní pokutu! Teprve když peníze dorazí na účet devizové společnosti, tak ona provede dojednanou transakci. Následné potvrzení o realizovaném obchodu zasílá buď písemně nebo elektronicky, a to po transakci nebo vždy jednou za měsíc, popř. obojí.

Jak nejčastěji platíte do zahraničí:

Dalším „kamenem úrazu“ může být to, že peníze neodcházejí a nepřicházejí na váš účet, ale účet devizové společnosti. Např. zahraniční brokeři toto „nemají rádi“ a někdy vyžadují, aby účet byl  na jméno klienta. Mám zprávy od čtenářů, že někdy se dá broker „přemluvit“, případně že má zkušenosti s některou z devizových společností a je ochoten jednu konkrétní akceptovat. Pokud se však nedomluvíte a broker (nebo jiná společnost) vyžaduje platbu na váš účet, tak sice nevyužijete výhodnější poplatky za poslání nebo přijetí platby přes devizovou společnost, ale stále můžete využít její kurzy.

Založíte si u své banky devizový účet a na ten si necháte nakoupenou měnu převést. Následně ji pak již posíláte ze svého účtu. Toto je důvod, proč jsem se jednotlivých společností dotazoval i na to, u jakých bank mají účet. Zatímco cizoměnový převod v rámci banky je zdarma nebo za zvýhodněných podmínek, cizoměnový převod mezi různými bankami (a to i v rámci ČR) je dle ceníku mezinárodních transakcí a to dokáže spolehlivě smazat výhodu lepšího kurzu. Podobné je to u příchozích zahraničních transakcí, kdy odesilatel může dát přednost možnosti zaslat peníze na účet ve své zemi, než to jako mezinárodní platbu posílat do ČR; může nastat i případ, kdy jste zároveň odesilateli i příjemci – pokud máte účet v zahraničí a chcete prostředky z něj dostat do ČR a směnit na koruny. Pak úsporu na straně odesilatele i příjemce oceníte dvojnásob. Pokud jde o převod českých korun, tak je samozřejmě jedno, jakou máte banku, jediná výhoda může být v rychlosti převodu a tím pádem rychlejším vypořádání celého obchodu. Čtěte také: Platba do zahraničí se může oboustranně pořádně prodražit

Příklad uzavřeného obchodu

Devizovou společnost nemůže provozovat každý, je třeba získat devizovou licenci od České národní banky. Seznam licencovaných subjektů zveřejňuje na svých stránkách. Jedno mají mají tyto firmy společné. Jejich služby jsou výhodnější než služby bank. I když banky se snaží u vybraných klientů reagovat a nabízet lepší kurzy, než mají v kurzovním lístku. V některých případech jdou až za hranici etiky a ve snaze zjistit jaké kurzy klient dostal, studují výpisy z jeho účtů. Na toto jednání (stejně jako na další nekalé praktiky našich bank) v minulosti upozornila hlavně devizová společnost AKCENTA CZ žalobami u českých a slovenských soudů – hlavní žalovanou stranou v nich byla ČSOB, ale týkaly se i dalších bank.

Pokusím se o přehled služeb jednotlivých devizových společností. Rozeslal jsem mail s několika dotazy, bohužel ne všechny společnosti odpověděly.

AKCENTA CZ

Pod tímto názvem najdeme jak devizovou společnost, tak záložnu. Této symbiózy však AKCENTA CZ  nevyužívá a klienti záložny nejsou oproti klientům jiných bank zvýhodněni. Společnost sice nemá zahraniční pobočky, ale disponuje více než stovkou bankovních účtů po celé Evropě a je tak možné využít pro klienta výhodnější kombinaci pro odchozí i příchozí platby. V ČR má založeny účty u Komerční banky, České spořitelny, GE Money Bank, ING Bank, Deutsche Bank a Citibank.  Je možné provádět i přímou konverzi mezi různými zahraničními měnami bez nutnosti směny přes české koruny.  Můžete využít jak obchod s okamžitým vypořádáním, tak možnost nakoupit měnu až 1 rok dopředu, a to dokonce s možností zaplacení až v den vypořádání.

  • Klienti: soukromé osoby i firmy
  • Omezení převáděných částek: výše není omezena ani zdola ani shora, platbu je možné zaslat do jakéhokoliv státu, nebrání-li tomu zákonné omezení
  • Způsob uzavření smlouvy: Rámcovou smlouvu je možné uzavřít na pobočce nebo u obchodního zástupce; brzy má být  umožněno uzavírat smlouvy i online. Jednotlivé obchody se uzavírají telefonicky nebo prostřednictvím elektronické aplikace.
  • Obchodované měny: EUR, USD, GBP, CHF, PLN, CAD, DKK, NOK, SEK, AUD, JPY, HUF
  • Kurzy a ceny transakcí: Orientační kurzy jsou zveřejněny na webu, rozhodující je ovšem kurz, který nabídne obchodník nebo elektronická aplikace přímo při konkrétním obchodu. Poplatky se  odvíjí  dle obchodované měny a způsobu uzavření obchodu (elektronicky/te­lefonicky), SHA platby začínají na 70 Kč (Slovensko, pouze vybrané banky) a 190 Kč (ostatní země), za dispozici OUR je příplatek 500 Kč. Příchozí platby jsou zpoplatněny od 79 Kč u vybraných zemí a od 139 Kč u ostatních zemí.
  • Příchozí transakce: společnost AKCENTA CZ nabízí možnost zřízení virtuálního účtu (zdarma zřízení i vedení) kam můžete přijímat zahraniční platby, není tak nutné pro každou příchozí transakci uzavírat zvláštní obchodní případ.
  • Zvláštnosti: Dle vlastního vyjádření  je AKCENTA CZ  jako jedna ze dvou nebankovních společností v ČR  držitelem licence obchodníka s cennými papíry, která ji opravňuje k realizaci tzv. forwardových obchodů. Společnost také podala žádost o získání licence Platební instituce, která je v současné době zpracovávána. Jejím získáním se AKCENTA CZ stane platební institucí podle zákona 284/2009 SB., tento zákon je shodně platný i pro banky a záložny.

Citfin

Pod tímto názvem najdeme jak devizovou společnost (Citfin – Finanční trhy, a.s – dříve CITCO – FT) , tak záložnu (Citfin, spořitelní družstvo). Této symbiózy využívá společnost pro možnost nabídnout klientům širší rozsah služeb. Společnost nemá zahraniční pobočky, své služby ale poskytuje i zahraničním společnostem, mimo jiné i díky bankovním účtům v Polsku (ING Bank Slaski) a na Slovensku (ING Bank N.V. Bratislava). V ČR má založeny účty u ING Bank, KB, ČS, GE Money Bank a UniCreditBank. Je možné provádět i přímou konverzi mezi různými zahraničními měnami bez nutnosti směny přes české koruny.  Můžete využít jak obchod s okamžitým vypořádáním, tak možnost nakoupit měnu až 1 rok dopředu, ovšem pouze u objemů nad 10 000 EUR / USD nebo v jiné měně v ekvivalentu nad 15 000 EUR.

  • Klienti: pouze firmy a podnikající fyzické osoby
  • Omezení převáděných částek: výše není omezena ani zdola ani shora, platbu je možné zaslat do jakéhokoliv státu, nebrání-li tomu zákonné omezení (např.  Zákon proti praní peněz a financování terorismu.)
  • Způsob uzavření smlouvy: Rámcovou smlouvu je možné uzavřít pouze osobně. Klient se musí dostavit do sídla firmy, případně za ním přijede obchodní zástupce. Jednotlivé obchody se uzavírají výhradně telefonicky. Samotný příkaz k převodu se zadává buď v elektronícké aplikaci (webová aplikace bez závislosti na operačním systému a prohlížeči) nebo prostřednictvím phonebankingu.
  • Obchodované měny: EUR, USD, AUD, RUB, GBP, SEK, HUF, JPY, CAD, NOK, CHF, PLN, DKK, RON
  • Kurzy a ceny transakcí: Orientační kurzy jsou zveřejněny na webu, rozhodující je ovšem kurz, který nabídne obchodník. Poplatky se  odvíjí  od obchodované měny a způsobu uzavření obchodu. První tři europlatby v měsíci jsou zdarma, další za 20,60 Kč. Ostatní SHA platby stojí 190 Kč, OUR platby 590 Kč. Uvedené ceny platí při využití Internetového bankovnictví, příplatek za Phonebanking je 50 Kč u uvedeným cenám.
  • Příchozí transakce: společnost Citfin nabízí možnost zřízení multiměnového účtu pod názvem EASY, který pod jedním číslem umožňuje vedení podúčtu v až 14 měnách, kdy je každá měna bez konverze přiřazena ke konkrétnímu podúčtu. Není tak nutné pro každou příchozí transakci uzavírat zvlášť obchod. Všechny příchozí platby jsou zdarma.
  • Zvláštnost: Kombinací činnosti družstevní záložny a devizové společnosti se podařilo dosáhnout toho, že klient má plnohodnotný „bankovní“ účet s vlastním číslem účtu (vlastní IBAN), protože záložna má i vlastní kód banky (2060) a vlastní SWIFT. Nemusí tak své odběratele zatěžovat požadavkem na vyplnění variabilního nebo specifického symbolu, či jiných údajů do identifikace platby. Je to i řešení problému brokerských společností, které vyžadují platby z a na účet na jméno klienta.

Easychange.cz

Ryze česká společnost Easychange.cz na zmíněném seznamu České národní banky nenaleznete. Patří totiž mezi do registru poskytovatelů platebních služeb malého rozsahu. V průběhu tohoto roku ale plánuje přechod na klasickou devizovou licenci. Easychange.cz využívá bankovní účty v ČR (ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank a Česká spořitelna) i v zahraničí, zahraničními pobočkami nedisponuje.  Přímou konverzi je možné provádět pouze mezi EUR a USD.  Nakoupená měna musí být odeslána na účet příjemce během 5 pracovních dní.

  • Klienti: soukromé osoby i firmy
  • Omezení převáděných částek: minimální částka není omezena, maximální je v současnosti stanovena na 2 miliony EUR. Odeslat nebo přijmout měnu je možné z a do jakékoliv země, ovšem v souladu se Zákonem proti praní peněz a financování terorismu (zákon č. 253/2008 Sb.) si  provádí společnost hloubkovou kontrolu klienta při platebním styku se zeměmi, u kterých to doporučuje Finanční a analytický útvar Ministerstva financí.
  • Způsob uzavření smlouvy: Rámcovou smlouvu je možné uzavřít na pobočce, u obchodního zástupce nebo korespondenčně. Jednotlivé obchody jsou uzavírány telefonicky nebo prostřednictvím elektronického systému pracujícím v běžných internetových prohlížečích.
  • Obchodované měny: EUR, USD
  • Kurzy a ceny transakcí: Easychange.cz zveřejňuje na svých stránkách „nejhorší garantovaný kurz“. Konečný kurz záleží na dohodě s obchodníkem, ale nemůže být horší, než kurz zveřejněný na www stránkách. Společnost Easychange.cz má nulový poplatek pro SEPA platby, pokud jsou zadány prostřednictvím elektronického systému a s dispozicemi SHA (podmínka pro SEPA platby obecně). Uvidíme, jak dlouho jim tato cenová strategie vydrží. Na našem trhu se o ní pokoušelo Fortissimo u obou svých služeb, ovšem po zveřejnění této informace v mém článku byl ceník během několika měsíců upraven :).
  • Příchozí transakce: na jednotlivé příchozí transakce není nutné uzavírat samostatné obchody, mohou být zasílány na virtuální účet klienta a následně směňovány.
  • Zajímavost: na webových stránkách společnosti naleznete aktuální informace z dění na měnových trzích. V průběhu února hodlá společnost na svých webových stránkách spustit zjednodušený formulář pro drobné europlatby.

Fortissimo (Devizy.cz, Transfers4Free.com)

Devizová společnost Fortissimo vystupuje na našem a slovenském trhu pod dvěma obchodními značkami. Jako Devizy.cz nabízí své služby hlavně firmám (i když neodmítá ani soukromé osoby) a jako Transfers4free.com nabízí služby pouze soukromým osobám, kdy je zjednodušena jak registrace, tak i samotné sjednávání jednotlivých obchodů. Na polském trhu vystupuje ještě pod názvem Walutyonline.pl. Společnost poskytuje služby i zahraničním klientům a je možné využít přímou konverzi mezi podporovanými měnami bez nutnosti směny přes české koruny.

Společnost má založeny účty u následujících bank:

CZK – Komerční banka, Česká spořitelna, GE Money Bank

PLN – ING Bank Slaski (PL), PKO SA (PL)

EUR – Unicredit (SK), Komerční banka, Česká spořitelna, GE Money Bank, ING Bank Slaski (PL),

USD, GBP, CHF, AUD, CAD – Komerční banka, Česká spořitelna, ING Bank Slaski (PL),

SEK, NOK, DKK – Komerční banka, Česká spořitelna, 

HUF, HRK – Česká spořitelna,

Klient může nakoupit cizí měnu během max. 30 dní i v několika menších obchodech a poté poslat jako jediný převod.

  • Klienti: soukromé osoby i firmy; u Transfers4fre­e.com pouze soukromé osoby
  • Omezení převáděných částek: výše není omezena ani zdola ani shora, platbu je možné zaslat do jakéhokoliv státu, kromě zemí, na které jsou uvaleny sankce EU. Inkasa jsou v podporovaných měnách prováděna odkudkoliv. Není stanoven minimální a maximální objem obchodu; pro obchody nad 100 000 EUR je ale vyžadováno složení 3% jistiny.
  • Způsob uzavření smlouvy: Způsob uzavření rámcové smlouvy je závislý na tom, kterou ze dvou společností zvolíte. Pokud se rozhodnete pro Devizy.cz, je nutné uzavřít smlouvu osobně nebo korespondenčně s úředním ověřením. U služby Transfers4free.com se smlouva uzavírá elektronicky. Dle zvolené služby se pak jednotlivé obchody uzavírají v elektronickém automatizovaném systému, telefonicky, e-mailem nebo faxem.
  • Obchodované měny: CZK, EUR, USD, GBP, PLN, AUD, CAD, CHF, DKK, SEK, NOK
  • Kurzy a ceny transakcí: Aktualizované kurzy jsou k dispozici na webu, poplatky jsou  závislé na zvolené službě (poplatky v korunách platí pro Devizy.cz, sazby v EUR pro Transfers4free.com, u limitů platí vyšší pro Devizy.cz a nižší pro Transfers4fre­e.com). Převod v EUR do zemí EU, v PLN do Polska a v HUF do Maďarska je zdarma, pokud přesahuje ekvivalent 1 000 EUR nebo 400 EUR, jinak je za 100 Kč nebo 4 EUR. Ostatní SHA platby jsou zdarma při objemu obchodu nad 10 000 EUR nebo 4 000 EUR, jinak za 200 Kč  nebo 4 EUR. OUR platby jsou za 800 – 1 000 Kč nebo 30 – 34 EUR. Inkasa jsou prováděna vždy zdarma.
  • Příchozí transakce: inkasa jsou prováděna na podúčet klienta, není tak nutné uzavírat na každou transakci zvláštní obchod. Klient má 30 dní na to, aby se dohodl na konverzi a zaslání na zvolený účet.
  • Zvláštnosti: Při využití služby Transfers4free.com dostává klient okamžité potvrzení transakce a to 24 hodin denně. Platí pro převody do 50 000 EUR.

REOL

Devizová společnost REOL působí na našem trhu již 10 let. V ČR má účty u KB, ČS a UCB. REOL nemá zahraniční pobočky, ale jako ostatní společnosti nabízí i přímou konverzi mezi obchodovanými měnami a je ochotna poskytnou své služby i zahraničním společnostem. V souladu s udělenou licencí nabízí pouze obchody s vypořádáním do pěti pracovních dní.

  • Klienti: soukromé osoby i firmy
  • Omezení převáděných částek: není stanovena ani minimální ani maximální částka. Devizy jsou zasílání i přijímány do/ze všech zemí světa mimo riziková teritoria z hlediska nebezpečí legalizace  výnosů z trestné činnosti a nebezpečí financování terorismu.
  • Způsob uzavření smlouvy: Rámcovou smlouvu je možné uzavřít korespondenčně, nebo prostřednictvím obchodního zástupce. Jednotlivé obchody se uzavírají faxem, e-mailem nebo telefonicky.
  • Obchodované měny: GBP, EUR, PLN, CHF, USD, DKK, AUD, JPY, CAD, HUF, NOK, NZD, SEK
  • Kurzy a ceny transakcí: Ceník je velmi jednoduchý. Všechny odchozí europlatby jsou SHA a poplatek je 50 Kč, zahraniční platby jsou za 80 Kč a inkaso je bez poplatku. Kurz stanoví až obchodník.
  • Příchozí transakce: inkasa jsou prováděna na SUB účet klienta, není tak nutné uzavírat na každou transakci zvláštní obchod.
  • Zajímavost: společnost REOL nabízí zdarma zasílání newsletteru s denním přehledem vývoje na měnových trzích. Tyto informace naleznete na webových stránkách.

SAB

Společnost sice nemá zahraniční pobočky, ale má otevřené účty i v zahraničí.  SAB má založeny účty u ČSOB, České spořitelny, Komerční banky, Raiffeisenbank, ING, Tatra banky SR a GE Money Bank.  Je možné provádět i přímou konverzi mezi různými zahraničními měnami bez nutnosti směny přes české koruny. Můžete využít jak obchod s okamžitým vypořádáním, tak nakoupit měnu v době, kdy je kurz výhodný a zaplatit až v momentě, kdy bude potřeba.

  • Klienti: soukromé osoby i firmy
  • Omezení převáděných částek: minimální částka převodu není omezena, maximální pouze likviditou společnosti SAB, která je několik milionů EUR na 1 obchod. Platbu je možné zaslat do jakéhokoliv státu, nebrání-li tomu zákonné omezení.
  • Způsob uzavření smlouvy: Jednotlivé obchody jsou uzavírány výhradně telefonicky (je možné zaslat údaje jako např. číslo účtu příjemce e-mailem, ale telefonickému potvrzení platby se nevyhnete).
  • Obchodované měny: CZK, USD, EUR, PLN, SEK, DKK, RUB, JPY, GBP, CHF, NOK, CAD, AUD, HUF; pravděpodobně je možné rozšířit i o jiné měny (na můj dotaz na směnu NZD jsem dostal odpověď, že by pravděpodobně bylo možné)
  • Kurzy a ceny transakcí: Kurzy na webu zveřejňovány nejsou (naleznete zde pouze valutové kurzy směnárny, kterou společnost SAB také provozuje), poplatky se odvíjí dle obchodované měny, převáděné částky a dalších faktorů. Převody na Slovensko jsou zdarma, ostatní SHA platby v rámci EHP (= EU + Norsko, Lichtenštejnsko a Island) jsou od 0 – 250 Kč (do 500 Kč v případě plateb nad 50 000 EUR), mimo EU 0 až 500 Kč. OUR platby jsou od 0 do 1500 Kč. Příchozí platby od 0 do 500 Kč.
  • Příchozí transakce: společnost SAB nabízí možnost zřízení virtuálního účtu (zdarma zřízení i vedení) kam můžete přijímat zahraniční platby, není tak nutné pro každou příchozí transakci uzavírat zvláštní obchodní případ. I se směnou můžete vyčkat na dobu, kdy bude výhodnější kurz.
  • Zvláštnosti: SAB má vazby na družstevní záložnu Moravský peněžní ústav i když nejsou majetkově ani organizačně propojený. Je připravováno propojení účtů v rámci MPU.

Vysvětlivky

V článku operuji s různými zkratkami používanými při zahraničních transakcích. Zejména se jedná o způsob rozdělení nákladů mezi jednotlivé účastníky převodu:

BEN – všechny poplatky jsou strženy z částky převodu. U devizových společností se tato dispozice nevyužívá a i v bankovním styku je využívána minimálně – váš dodavatel by  neměl moc radost, kdybyste mu ze zaplacené částky strhli poplatky vaší banky (což je vaše věc, že jste si vybrali drahou banku, ne jeho). Některé banky uvádějí ve svém ceníku BEN platby jako bezplatné, což je ale poněkud zavádějící, protože poplatek za platbu je stržen z převáděné částky.

SHA – plátce hradí poplatky své banky, příjemce poplatky své a případně poplatky korespondenčních bank. SHA je standardní forma zahraničního bankovního styku a není-li mezi plátcem a příjemcem dohodnutý jiný způsob platby, je použit právě SHA. Některé devizové společnosti ani jiný způsob platby nenabízejí.  SEPA platby (standardní platby mezi zeměmi, kde je národní měnou EURo) jsou vždy povinně SHA.

OUR – všechny poplatky hradí odesilatel platby. Příjemce dostává vždy plnou částku převodu. V cenících bank jsou opět obvykle uvedeny poněkud zavádějícím způsobem, kdy je připsání zahraniční platby s dispozicí OUR uvedeno jako „zdarma“. Ve skutečnosti je poplatek za příchozí zahraniční platbu vyúčtován odesilateli. Naopak pokud odesíláte zahraniční platbu s dispozicemi OUR, tak se z ceníku banky nedozvíte, kolik nakonec zaplatíte, poplatky jsou vám totiž vyúčtovány dle toho, kolik si banky, kterými transakce projde, naúčtují. Devizové společnosti účtují obvykle tento druh plateb paušálem. Jsou-li poplatky vyšší než zaplacený paušál, platí je devizová společnost ze svého.

skoleni_15_4

Závěr

Mrzí mě, že na mé dotazy během 1 týdne odpovědělo jen minimum společností, zvlášť některé jsou zajímavé např. rozsahem podporovaných měn, případně jinými poskytovanými službami. Platíte-li do zahraničí, rozhodně doporučuji služeb devizových společností využívat, oproti bankám můžete ušetřit poměrně značné prostředky. Jsou tak dobrým doplňkem nejen bezplatných bankovních účtů, které zahraniční bankovní převody neumožňují, ale i těch placených s rozsáhlými službami, proti kterým jsou „jen“ levnější (jak co se kurzu, tak poplatku týče).

Banky jsou sice schopny nabídnout přes své dealingové oddělení lepší, než oficiální směnné kurzy, ale to se týká pouze velkých zákazníků. Pracoval jsem ve velkoobchodě s hodinkami a u plateb kolem 50 000 CHF nám naše banka nebyla ze 3 pokusů (víckrát jsme na dealingové oddělení volat nezkoušeli) schopna nabídnout ani stejný kurz, jako nabídla devizová společnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavný přispěvatel do diskuzních fór na českém internetu je zároveň moderátorem diskusí na serverech Měšec.cz a FinExpert.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).