Hlavní navigace

Webkonto od Raiffeisenky s novou tváří

9. 4. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Raiffeisenbank již v prosinci minulého roku spustila novou verzi svého internetového bankovnictví, která odstranila řadu nedostatků, zejména často kritizované dlouhé stahování apletu při přihlašování. Změnila též grafickou podobu a obměně se nevyhnuly ani poskytované služby - přesto obsahuje chyby!

Postup při zřízení služby Webkonto zůstal nezměněný – klient obdrží dvě obálky, jednu s uživatelskými jmény a druhou s hesly (pro registrační autoritu a pro vstup na účet). Po prvním přihlášení heslo změní a je mu otevřen přístup k pasivním bankovním operacím (kontrola zůstatku, pohybů na účtu, výpisy…). Novinkou je zobrazování všech pohybů bez ohledu na cestu, kterou byly zadány (dříve jen zadané přes Internet).

Před zpřístupněním aktivních bankovních operací se klient musí přihlásit k registrační autoritě, kde vygeneruje podpisový certifikát. Ten pak „zaregistruje“ v aplikaci Webkonta (uloží cestu k certifikátu) a může provádět veškeré aktivní operace. Z nich má klient k dispozici kompletní paletu bankovních operací.

Vedle tradičních platebních příkazů (domácí, zahraniční, konversní) má k dispozici kompletní správu trvalých platebních příkazů (založení, změna, zrušení), povolení inkasa (zřízení, změna, zrušení), SIPO (zřízení, změna, zrušení) a chybí pouze příkaz k inkasu. Neopomenutelnou je správa termínovaných vkladů (jednorázových i revolvingových) a zajímavostí dobíjení GO karty. Klient si navíc může zažádat o Mobilkonto a Callkonto (GSM a telefonní bankovnictví). (Tučně vyznačené jsou novinky oproti minulé verzi.)

Oproti předchozí verzi přináší tedy řadu vylepšení a novinek. Ovšem změny se nedotkly pouze bankovních operací. Podstatným zvýšením komfortu je možnost nastavení zasílání SMS zpráv, přestože ji nelze využít např. u povolení inkasa.

Grafická podoba je lepší než minulá – klient se nemusí prodírat stromovou strukturou zobrazovaných informací o platbách, při zadávání data je zobrazen vzhledný kalendář a i např. volba konstantního symbolu je jednoduše graficky i funkčně provedena (klient si zvolí symbol v pop-up okně). Při zadávání příkazu není zřetelné, které položky jsou povinné a které nikoli, avšak po prvním pokusu o odeslání se aplikace rozbliká na správných místech a uživatel má jasno, bez čeho se dál nedostane.

Ovšem není všechno zlato, co se třpytí. Raiffeisenbank inzeruje, že Webkonto je funkční téměř ve všech dostupných prohlížečích. Jak jsem uváděl v článku Internetové bankovnictví není pro každého, při testování se nepodařilo na Linuxu v Mozille zaregistrovat certifikát (tlačítka byla nefunkční, ani ruční zadání cesty nepomohlo) a nyní aplikace v Mozille na Windows XP Home tvrdošíjně odmítá podepsat povolení inkasa. (Potíže přitom nejsou v povolení JavaScriptu.)

Náhled zadaného povolení inkasa – pravděpodobně chy­ba

skoleni_15_4


Nová aplikace Webkonta je skokem kupředu a pokud se podaří vychytat i poslední mušky, doplnit pár dalších užitečných funkcí (např. zobrazování blokací při operacích s platebními kartami apod.), z nichž některé jsou již připravované (např. zasílání SMS zprávy při přihlašování do aplikace), upevní Raiffaisenbank svou pozici mezi top internetovými bankovnictvími.

Líbí se vám nová verze Webkonta více než minulá?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).