Hlavní navigace

Vyznejte se v poplatcích mBank. Návod, jak je neplatit

3. 8. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jako klienti mBank se nenudíte. Nejprve poplatky nejsou, pak jsou a pak zase nejsou. Pokud však chcete mít účet pořád zadarmo, jsou způsoby, jak stále nic neplatit.

mBank se letos rozhodně nemůže vymlouvat, že by se jí média dostatečně nevěnovala. Nejsou však ani tak zajímavé její produkty, jako to, jak banka stále mění názory a chaoticky komunikuje se svými klienty. Když server Měšec.cz jako první provedl analýzu hospodářských výsledků banky a informoval o její nové strategii poplatků, téměř po dvou měsících přišla další změna: banka dočasně nastavila poplatkové prázdniny na poplatky. O této novince server Měšec.cz informoval opět jako první již v pátek 30.7.2010.

Psali jsme o mBank

Odvoláváme, co jsme odvolali

Dvouměsíční poplatkové prázdniny mBank možná mají její klienty vycvičit k tomu, aby si zvykli, že v mBank je to jako na vodě bez kormidla. Od srpna se měly začít účtovat poplatky za jednorázové příkazy k úhradě, ten poplatek měl být 3 Kč za každý 11. a další příkaz. Poplatek sice teoreticky existuje, ale mBank na něj nasadila „přechodné období“, aby si její klienti stačili včas převést platby na trvalé příkazy nebo inkasa, která jsou nadále bez poplatku. Ponechme diskuzi, zda je to opravdu z ohledu na klienty, anebo zda mBank jednoduše nestihla vše připravit pro účtování poplatků. Tím však zároveň dala klientům návod, jak poplatky obejít a neplatit je.

Příkazy zadarmo (i přes poplatky)

Až mBank přestane bavit prodlužovat poplatkové prázdniny, vůbec nemusíte platit 3 Kč za příkazy k úhradě zadané přes limit. Stačí jednoduchá finta: místo jednorázového příkazu k úhradě zadejte trvalý příkaz k úhradě a je jedno, s jakou frekvencí. Příkaz nastavíte, ten se provede a jednoduše jej poté smažete. Vše je zdarma, protože trvalé příkazy, jejich realizace, provedení, změna i zrušení se neplatí. Dokonce nemusíte ani „naklikat více“, forma je obdobná jako při jednorázové platbě. mBank proti takové fintě může bojovat pouze aplikací dalšího poplatku u trvalých příkazů, anebo přidáním nějakého omezení, např. nejkratší doby pro realizaci trvalého příkazu.

Jednorázový příkaz zdarma i přes poplatky

Zadejte platbu jako trvalý příkaz k úhradě. Zvolte roční frekvenci a jako datum ukončení vyberte následující den po provedení platby. Příkaz se založí, provede, smaže a nemusíte už na to myslet. Vše je zdarma.

Výběry z bankomatů zadarmo

Za výběry z bankomatů kartou mBank od srpna budete muset platit v případě, že nesplníte minimální obrat na kartu. Tím se myslí utratit debetní nebo kreditní kartou  minimálně 4000 Kč, pokud chcete mít následující měsíc 3 bezplatné výběry. S menší útratou se automaticky snižuje počet bezplatných výběrů. Když s kartou platit nebudete vůbec (anebo utratíte méně než 2000 Kč), za první tři výběry dáte 9 Kč.

dan_z_prijmu

Na diskuzním fóru banky se však diskutuje o ne zrovna etické fintě, jak obrat na kartu s přehledem udělat. Stačí zaplatit kartou zboží, které nepotřebujete, ale které lze bez udání důvodu vrátit. Mezi takto vstřícné obchody patří známé sítě hypermarketů, sítě obchodů s kutilskými potřebami nebo s nábytkem. Obchodník vám za vrácené zboží nejčastěji vyplatí hotovost. Pokud pro vrácení použijete svoji kartu mBank, nemělo by to ničemu vadit, protože mBank nikde nemá uvedeno, že kreditní transakce na kartu automaticky ruší předchozí obraty, navíc vrácením zboží na kartu obchodník neplatí ani poplatky bance, takže na tom neprodělá.

Vyznejte se v poplatcích za výběr z bankomatů

Kolik měsíčně utratíte bezhotovostně jakoukoli kartou mBank Poplatek za výběr z bankomatu k mKontu
do 1999,99 Kč 3 výběry měsíčně za 9 Kč/výběr, další za 35 Kč
od 2000 Kč do 2999,99 Kč 1 výběr měsíčně 0 Kč, 2. a 3. za 9 Kč, další 35 Kč
od 3000 Kč do 3999,99 Kč 2 výběry měsíčně 0 Kč, 3. 9 Kč, další 35 Kč
od 4000 Kč a více 3 výběry měsíčně 0 Kč, další 35 Kč
Dodatková karta vždy 35 Kč
Výběr z bankomatů v zahraničí v ekvivalentu do 2499,99 Kč vždy 35 Kč + kurzovní marže
Výběr z bankomatů v zahraničí v ekvivalentu nad 2499,99 Kč 0 Kč + kurzovní marže

Banka už nechce klienty, co využívají služby zadarmo na maximum

Celá letní mašinérie mBank se dá vysvětlit takto: banka už nechce dotovat klienty, kteří její služby „zdarma“ využívají na maximum, ale nic jí nepřinášejí. Takže bude nabízet služby ve smyslu „něco za něco“. Chceš levnější výběr z bankomatu? Tak plať naší kartou (máme z toho jako banka zisk, který platí obchodník ve své provizi). Vážně potřebuješ zadávat 20 jednorázových příkazů k úhradě? Tak 30 Kč navíc tě nezabije (a my tím odstřihneme klienty, co soukromý účet používali k podnikání a dělali tisíce plateb měsíčně. Možná ti je naúčtujeme, možná ne). Potřebuješ levný výběr hotovosti v zahraničí? Vyber alespoň 100 euro a máš to zadarmo (možná jen budeš mít horší kurzy, než u konkurence). Všechno to dává smysl, jen se nemohu zbavit dojmu, že mBank začíná být tak nějak jiná a vlastně ani sama neví co chce a co možná (ne)bude.

Jaký máte názor na změny cen u mBank

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).