Hlavní navigace

Vyplatí se pracovat ve Spojeném království? Vyznejte se v daních

20. 4. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Uvažujete o práci ve Spojeném království? Poradíme, jak na tamní daně, sociální a zdravotní pojištění a také se dozvíte, jak zažádat o navrácení přeplatku na daních.

Sociální pojištění – co ve Spojeném království znamená

National Insurance Number (NIN) je číslo, pod kterým je každý občan vedený u finančního úřadu. Dá se to také chápat jako „osobní účet“, na kterém se přičítá odvedené pojištění a daně. Číslo vypadá pak takto: QQ 12 34 56 A. Toto číslo se nikdy nemění, bez ohledu na to, jestli jste změnili rodinný stav, bydliště, změnili jste si jméno nebo se rozvedli nebo opakovaně opustíte zemi, číslo vám vždy zůstane stejné.

Sociální pojištění je podobné tomu našemu. Toto pojištění, stejně jako daně z příjmu, jsou placeny jen na jednom místě v rámci EU. Jestli tedy vycestujete za prací do jedné z členských zemí, je nutné se odhlásit v ČR.

Jak a kde se vyřizuje NIN

Pro členy EU ho lze vyřídit po prvním dni stráveném na území Británie. Stačí zatelefonovat na pracovní úřad a domluvit si na pobočce schůzku s úředníkem. Není nutné mít zajištěné zaměstnání. Stačí jen ústně potvrdit, že si práci hledáte, popřípadě jakým způsobem. Doklady pro vyřízení tohoto čísla jsou cestoví pas, občanský průkaz, řidičský průkaz (má-li ho žadatel) a doklad potvrzující adresu bydliště v Británii, nejlépe smlouvou o bydlení.

Kolik se odvádí na sociálním pojištění

Poplatek na sociální pojištění se odvádí z každé výplaty, pokud měsíční výdělek přesahuje hranice zhruba 600 GBP, do této hranice se poplatek neodvádí. Peníze jsou použity na různé druhy přídavků nebo důchod, na který vzniká nárok po pěti odpracovaných letech na území Británie. Důchodový věk je 65 let pro muže a 60 pro ženy.

Výše poplatku se odvíjí od toho, jestli jste zaměstnanci nebo osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) a kolik vyděláváte. Pro rok 2011 – 2012 se na sociální pojištění odvádí 12 % z hrubé týdenní výplaty v rozmezí 139 GBP a 817 GBP. V případě týdenního hrubého výdělku nad 817 GBP se odvádí navíc dalších 14 %, a to pouze z částky nad 817 GBP.

Jestli jste OSVČ, pak se odvody dále dělí na dvě třídy:

Class 2 – částku 2,5 GBP je nutné odvádět každý týden

Class 4 – 9 %, pokud roční nezdaněný výnos vašeho podniku je mezi 7225 GBP a 42 475 GBP a další 2 %, pokud je nezdaněný výnos vyšší

Svůj příspěvek si každý může ověřit u finančního úřadu HM Revenue and Customs (HMRC), které má pro tyto účely zřízenou speciální telefonní linku. Čtěte také: Vyplatí se pracovat v zahraničí?

Daně

Odvod za tímto účelem se také moc neliší od toho, na který jsme zvyklí u nás. Rozdíly však existují. Jedním ze zásadních je rozdělení daní do tříd neboli tax code. Tohle číslo najdete na své výplatní pásce.

Skládá se z trojčíslí, za kterým je písmeno. Jestli písmeno nahradíme číslem 9, pak nám to ukazuje, kolik ročně můžeme vydělat, aniž bychom odváděli daň. Například tax code 508L v praxi znamená, že z částky 5089 GBP vydělané za rok neodvedeme jako zaměstnanci žádnou daň. Tato částka je rovnoměrně rozdělena do celého daňového roku. Přebytek je nám vrácen (viz níže) a nedoplacená částka se musí uhradit. Není nutné vypsat šek a hotově částku uhradit. Jen se další daňový rok automaticky změní trojčíslí o dlužnou částku.

Druhy tax kódů

Písmeno D0 nebo D1 znamená, že zaměstnavatel musí z vaší mzdy strhnout větší procento daní. Písmeno K pak signalizuje, že jste už využili v daném daňovém roce nezdanitelnou částku a tím pádem nedostanete nic nazpět, jestliže zažádáte o navrácení přeplatku daně.

V prvním roce vašeho zaměstnání v Británii může být situace hodně matoucí. Písmeno BR signalizuje zaměstnavateli, že má strhnout větší daň a to především proto, že nemáte v Británii žádnou finanční historii a neprokázali jste se pochopitelně zápočtovým listem (P45) z minulého zaměstnání. NT pak znamená, že nebudete platit žádnou daň, do doby, než váš výdělek dosáhne výše maximálního nezdanitelného výdělku za daný daňový rok.

Finanční úřad (HMRC) informuje o jakékoli změně tax kódu, takže nebudete překvapeni, že odpočty se mění. Přečtěte si také: Nezanedbávejte při práci v zahraničí povinnost českého pojištěnce

Kolik se mi bude strhávat na daních

Jestliže roční hrubý výdělek v daňovém roce 2011 – 2012 je do 35 000 GBP, strhává se 20 %. Nad tuto hranici je to 40 %, a to až do 150 000 GBP. Výdělek nad tuto částku je zdaněn 50 %.

dan_z_prijmu

Jak dostat své daně zpět

O navrácení daní lze zažádat kdykoli v průběhu daňového roku, nemusíte čekat na formulář P60, který vystavuje zaměstnavatel po 5 dubnu. Jestliže nejste sezónní pracovník, budete i nadále pokračovat v zaměstnání v Británii a chcete daně zpět okamžitě, vyplňte formulář SA100 a pošlete s poslední výplatní páskou na adresu HM Revenue and Customs. Jestliže končíte pracovní poměr a hned cestujete pryč ze země, pak si nechte poslat P45 na svou adresu v zahraničí. Jakmile jej obdržíte, pošlete správnou stránku P45 společně s vyplněným formulářem SA100 na příslušnou adresu HMRC. Nebude vás to nic stát.

Britský daňový systém se může zdát na první pohled složitý, ale v praxi je to obráceně. Nejdůležitější je především zdůraznit, že podat daňové přiznání nebo zažádat o navrácení daně můžete i online. Proces je velmi rychlý a na bankovním účtu se vám můžou objevit vrácené peníze už do 14 dnů od podání žádosti. Navíc každý úřad má svou speciální klientskou linku, na které dostanete veškeré informace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působí ve Spojeném království, kde získal zkušenosti z oblasti práce a ubytování pro cizince.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).