Hlavní navigace

Vyplatí se odejít od T-Mobilu?

28. 1. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

T-Mobile od února zdražuje své služby. Někteří klienti chtějí operátora opustit a přejít ke konkurenci. Vyplatí se to? Co získají jinde a co je naopak bude změna stát? Při výměně operátora číhá řada komplikací, na které je třeba být připraven.

Od února mění druhý největší český operátor, T-Mobile, ceny svých služeb a některé služby poskytované zdarma začne zpoplatňovat. Řada klientů se tak pod tíhou konkurenčního tlaku ostatních operátorů a všeobecného bojkotu T-Mobilu rozhoduje, zda přejít ke konkurenci či nikoliv.

Než se rozhodnete vyměnit operátora za jiného, je důležité si ujasnit několik zásadních otázek. Podívejme se na ně podrobně.

Budu mít jinde levnější služby?

Hlavním důvodem, proč lidé mění svého mobilního operátora za jiného, jsou především nižší ceny hovorného, levnější textové zprávy nebo výhodnější používání některých služeb. Podívejme se, co je pro zákazníky T-Mobilu výhodné.

Předplacené karty
Využíváte-li svůj mobil především k psaní SMS a nechcete-li přejít z předplaceného kreditu na běžný tarifní program, nemá pro vás změna operátora velký finanční význam. T-Mobile i Eurotel nabízejí u svých tarifů SMS shodnou cenu za odeslanou zprávu ve výši 1,80 Kč. Přechod na Oskartu není výhodný, cena je dokonce vyšší – 2,10 Kč. Směřují-li vaše SMS spíše do sítě Oskar, je pro vás bezkonkurenční tarif Odepiš, kde odeslání SMS za měsíční poplatek 11 Kč stojí pouhých 0,37 Kč, do jiných sítí 1,58 Kč.

Využíváte-li mobilní telefon k volání, je důležité, jakou síť využívají příjemci vašich hovorů. Jsou-li jimi převážně účastníci Eurotelu, je pro vás velice výhodný předplacený Tarif Quattro Go, který i na síť Českého Telecomu nabízí za minutu volání mimo špičku běžně jen za 2,70 Kč. Po dobu speciální dvouměsíční akce jsou navíc u většiny tarifů Go ceny poloviční.

Oskar nabízí jednotné ceny volání po celý den, hovory uskutečněné ve špičce jsou s Oskartou zpravidla levnější než u konkurence. Výhodou Oskara je, že jako jediný operátor nabízí i nadále bezplatný přístup do své hlasové schránky.

Tarifní programy
Jste-li zvyklí na některý z tarifních programů a občas posíláte SMS, je pro vás výhodný Oskar. Všechny jeho tarify mimo Odepiš umožňují odeslání jen za 1,05 Kč. K paušálu je možné zakoupit i speciální balíček 100 SMS měsíčně za 84 Kč. Naproti tomu Eurotel nabízí u svých tarifů 20 až 70 SMS zdarma.

Oskar nabízí rovněž i nejlevnější volné minuty. Eurotel nabídne u tarifu Optimum 60 volných minut za 583 Kč, konkurenční Oskar u podobně drahého tarifu (630 Kč vč. DPH) Povídej už 150 minut. Nemluvě o podobně srovnatelných tarifů Eurotelu Optimum Plus se 120 minutami a Oskarova Nazavěšuj s 300 volnými minutami.

T-Mobile je zde výhodnější než Eurotel. Dostanete za 473 Kč 80 volných minut u programu T-Mobile 80.

Budete-li ale chtít volat po vyčerpání volných minut pouze v rámci své vlastní sítě, je pro vás stále výhodné zůstat u T-Mobilu. Zde vyjde volání na 2,63 Kč za minutu v tarifech T-Mobile 80 a 200.

Dovolám se v nové síti?

Před odchodem ke konkurenci byste se měli ujistit, zda máte v místě, kde se nejčastěji vyskytujete, signál svého potenciálního operátora. Ukáže vám to váš mobilní telefon, při zadání volby „hledání sítě“. Na Internetu je k dispozici neoficiální přehled vysílačů mobilních operátorů s přesným popisem umístění.

Mám správný telefon?

V případě přechodu k síti Oskar je nutné vlastnit tzv. duální telefon. Těchto telefonů je dnes již většina.

V případě, že jste si svůj mobilní telefon T-Mobile kupovali v předplacené sadě, bude nejspíš zablokován. Znamená to, že do telefonu není možné vložit SIM kartu konkurenčního operátora. Mobilní telefony blokuje T-Mobile a Eurotel, jediný Oskar je po vzoru jiných zahraničních sítí neblokuje. Řešením je odblokování, jehož cena se pohybuje v rozmezí od 100 do 400 Kč.

Na kolik mne přijde nová SIM karta?

Do nákladů na změnu operátora je nutné započítat i cenu za novou SIM kartu. Oskar vám ji dá zadarmo, pouze u tarifních programů je nutné složit zálohu na volání ve výši 1 000 Kč, která je vratná po 6 měsících řádného placení telefonních účtů. SIM karta Eurotelu vyjde na 695 Kč včetně předplaceného kreditu ve výši 300 Kč.

Odejít či neodejít

Únorové zdražení je nezvratná věc. Změny se dotknou každého z nás, i těch, kteří nejsou klienty T-Mobilu, v podobě zpoplatnění SMS brány na Internetu.

skoleni_15_4

Konečné rozhodnutí, zda přejít ke konkurenci či nikoliv, závisí na mnoha faktorech. Na výpočtu předpokládaných nákladů za telefonní služby u jednotlivých operátorů, nákladech na novou SIM kartu, odblokování přístroje nebo dokonce nákup nového.

Navíc je pravděpodobné, že postupem času přistoupí i ostatní operátoři ke zpoplatnění či omezení internetových služeb, podobně jako průkopnický T-Mobile.

Bojkotujete dnes T-Mobile?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).