Hlavní navigace

Vybrané klienty bank čeká výrazné zdražení

1. 4. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Banky své bankovní sazebníky mění průběžně po celý rok. U některých bank nedochází takřka k žádným změnám, jiné mají změn hned několik. Změna poplatkové strategie je však pro většinu bank natolik citlivá, že nebude realizovaná najednou, ale v několika postupných krocích. Přesto se našla banka, která výrazně zdražila.

V Česku působí na dvě desítky bank, u kterých si můžete otevřít běžný účet, požádat o půjčku nebo si nechat zřídit spořicí účet. Nenajdete na trhu dvě banky, které by měly shodné sazebníky s bankovními poplatky. Ačkoliv se několik běžných poplatků nemusí nijak výrazně lišit (například výběr z cizích bankomatů se standardně drží mezi 25 – 35 korunami za výběr), některé mohou být diametrálně odlišné – třeba za vedení běžného účtu nebo poplatky spojené s platebními kartami. Čtěte více: Banky do nového roku přinesly slevy, zdražení i nové služby

Změna sazebníků nemusí být vždy negativní

I když banky své sazebníky upravují, vždy je nutné si položit otázku, jak moc vás případná změna ovlivní. Změna v úrokové sazbě hypotéčního úvěru ovlivní toho, kdo hypotéku již má, anebo o ní uvažuje. Zvýšení poplatku za odeslání platby ze svého účtu však pocítí téměř každý, kdo má běžný účet.

Hledání sazebníků a porovnávání cen mezi jejich jednotlivými verzemi může být sisyfovský úkol. Odmyslíme-li prostý fakt, že řada tuzemských bank má na svých webových stránkách jen aktuální sazebníky, selhává tak prostá metoda srovnání. Na trhu přesto najdete banky, které mají volně dostupnou historii sazebníků poplatků a provizí. Patří mezi ně LBBW Bank, Česká spořitelna a Volksbank CZ.

Uživatelsky příjemné prohledávání svých sazebníků připravily pro své klienty hned tři banky: Komerční banka Volksbank a Česká spořitelna. Ostatní banky nabízejí své sazebníky většinou v souborech PDF, a listování v nich je velmi nepřehledné. Od února Volksbank oficiálně spustila na svých webových stránkách nový interaktivní sazebník poplatků. Ten na rozdíl od klasické verze ve formátu PDF umožňuje klientům rychlé a snadné vyhledání jakéhokoli poplatku či sazby související s vybraným produktem. Hlavními výhodami nového sazebníku je především rychlé vyhledávání a snadná orientace. V sazebníku bude možné vyhledávat sazby platné jak k aktuálnímu datu, tak i zpětně, ukazuje výhody online sazebníku Lucie Hálová z Volksbank.

Změnu sazebníků k letošnímu 1. dubnu připravily pro své klienty Waldviertler Sparkasse von 1842 a UniCredit Bank. Volksbank CZ a Česká spořitelna své sazebníky změní od 1. 5. 2009. Ostatní banky změny provedly buď v předchozích měsících, anebo je teprve chystají.

mBank

Březnovou novinkou mBank bylo zpoplatnění druhého a dalšího převodu ze spořicího účtu eMAX Plus, převod vyjde na rovných 150 Kč. Čtěte více: Nejlepší spořicí účty na trhu jsou podle úroků, ne podle reklamy

Waldviertler Sparkasse zdražila razantně

Největším zdražení ve svém novém ceníku má Waldviertler Sparkasse von 1842. Oproti loňskému sazebníku zdražila většinu svých bezhotovostních a hotovostních operací. Na tak malou rakouskou banku, působící v Jižních Čechách a ve Třebíči, která je pod tlakem české konkurence, jde o velmi překvapivý krok.

Změna ceníků WSPK u osobních účtů
Položka Od 1. dubna 2009 Do 31. března 2009
Vedení účtu (každé započaté čtvrtletí) 50 Kč 30 Kč
Výpis poštou, tuzemsko 18 Kč 11 Kč
Výpis přebíraný osobně 18 Kč 15 Kč
Výpis poštou, zahraničí 28 Kč 23 Kč
Převodní příkaz (tiskopis) 10 Kč 4 Kč
Odchozí platba zadaná elektronicky 3 Kč 2 Kč
Trvalý, inkasní příkaz, SIPO (realizace) 5 Kč 3 Kč
Příchozí tuzemská platba 5 Kč 3 Kč
Vklad v měně účtu 7 Kč zdarma
Výběr v měně účtu 20 Kč 8 Kč
Cizoměnové účty (vedení účtu za každé započaté čtvrtletí) 150 Kč 100 Kč

Zdroj: WSPK


Zdražení poplatku za čtvrtletí není v širších souvislostech až tak rapidní (nejedna tuzemská banka účtuje 50 korun za měsíční vedení účtu). Pochopil bych i zdražení papírových výpisů, ale WSPK nenabízí žádnou další alternativu, jak výpis z účtu dostat (pohyby na účtu přes internetové bankovnictví výpis nenahradí). A neumí ani delší frekvenci zasílání výpisu z účtu, než měsíčně. Jinými slovy se od 18 Kč prodraží vedení účtu. Rovněž tak zvýšení poplatku za došlou platbu na účet nebo za odeslání platby prostřednictvím elektronického bankovnictví budí rozpaky. Uvážíme-li, že Waldviertler Sparkasse patří mezi lokální banky, byť s velkou rakouskou matkou, znamená každé zdražení poplatků vzdálení se od požadavků a očekávání jejich klienta. Zatímco české banky poplatek za příchozí platbu buď ruší, nebo dávají do balíčků, WSPK jde přesně opačným směrem a příchozí platbu zdražuje.

Kromě změn v účtech pro fyzické osoby nepodnikatele, zdražila tato banka i poplatky pro profesní účty (např. účty zaměřené na lékaře, právníky, notáře), tak i podnikatele nebo účty určené pro města a obce.

Komerční banka

Mezi pozitivní zprávy patří zrušení poplatku za vedení spořicího účtu Komerční banky. Žádné radikálnější změny tato banka nepřipravila.Čtěte více: Na běžný účet úspory nepatří

Poštovní spořitelna

Sazebník Poštovní spořitelny doznal změn v podobě zvýšení nákladů při výběru Maxkartou nebo výplatním šekem. Čerpáte-li u Poštovní spořitelny spotřebitelský úvěr, nebude vám účtován poplatek za předčasné splacení.

Změna bankovního sazebníku Poštovní spořitelny
Položka Od 1. dubna 2009 Do 31. března 2009
Prioritní platba do jiné banky zadaná ve finančním centru 200 Kč 200 Kč + skutečné náklady
Výběr hotovosti ve finančním centru (účet Mini, Postkonto) 33 Kč 30 Kč
Tiskopisy a doklady zasílané majiteli účtu na základě objednávky (1 ks) 3 Kč 1 Kč
Debetní zůstatek účtu – avízo k vyrovnání 25 Kč 20 Kč
Debetní zůstatek účtu – upomínka k vyrovnání 30 Kč 22 Kč
Výběr Maxkartou* 25 Kč 20 Kč
Výběr výplatním šekem* 30 Kč 22 Kč

Zdroj: Poštovní spořitelna, Pozn.: *) Týká se jen účtů Klasik a Plus


Kromě výběrů Maxkartou nebo výplatním šekem, které platí pro účty Klasik a Plus, se u ostatních účtů zvyšují veškeré položky uvedené v tabulce. Debetní zůstatky k účtu (avízo k vyrovnání i upomínka k vyrovnání) se zvyšují u všech účtů, které má Poštovní spořitelna v nabídce.

Volksbank CZ

Volksbank chystá změnu sazebníku k 1. květnu 2009. Vedení běžného účtu zdraží o 5 Kč měsíčně na 35 Kč, cena balíčků se však nemění. Dražší bude i výpis z účtu poštou, a to o 5 Kč z původních 15 Kč.

Zvyšuje se poplatek za zaslání upomínky při nesplácení úvěru z 500 na 1000 Kč a následně se dlužníkovi nově naúčtuje i poplatek „pokuta za neplnění podmínek smlouvy“ 2000 Kč.

Volksbank opouští pojem účetní položka, zároveň ruší poplatek za hotovostní vklad na pokladně banky a zvyšuje hranici pro nadměrný vklad z 250 000 na 500 000 Kč. Zdražilo však poskytnutí hypotéky a dražší je i zmměna doby fixace mimo její dobu otočky.

Pokud si necháte zasílat informace o zůstatku na účtu prostřednictvím SMS nebo e-mailu, bude to zdarma. Zdražily však dvě služby v oblasti investičního obchodování (viz tabulka). Čtěte více: Rozhovor s Volksbank CZ: S klienty si na škatule nehrajeme

Změny v sazebníku Volksbank od 1.5.2009
Co se mění Cena od 1.5.2009 Cena do 30.4.2009
Vedení běžného účtu 35 Kč měsíčně 30 Kč měsíčně
Výpis z účtu poštou 20 Kč 15 Kč
Upomínka při nesplácení úvěru 1 000 Kč 500 Kč
Pokuta za neplnění podmínek smlouvy 2 000 Kč nebyla
Vklad hotovosti do 500 000 Kč 0 Kč 6 Kč
Příchozí tuzemská platba 0 Kč 6 Kč
Písemný příkaz k úhradě v rámci banky 0 Kč 24–50 Kč
Hypotéka do 5 mil. Kč 0,75 % , min. 6000, max. 25 000 Kč 0,9 %, min. 8000, max. 30 000 Kč
Zkrácení doby fixace 0,9 %, min. 8000, max. 30 000 Kč nebylo v sazebníku
Výplata kupónů tuzemských dluhopisových obchodů 0,5 % , max. 2.000 Kč 0 Kč
Výplata akciových dividend 0,5 % , max. 2.000 Kč 0 Kč
Roční správa depotu pro cenné papíry 200 Kč za depot 0,2 % p. a., min. 50 Kč/titul; min. 200 Kč/depot

Česká spořitelna

Změny v sazebnících nastanou až od 1. května letošního roku. Česká spořitelna sjednotí poplatek za změnu transakčních limitů pro všechny druhy platebních karet (tedy kromě debetních, i kreditní nebo charge karty). Úprava ceníku vás postihne, jestliže na svůj účet vkládáte hotovost pomocí bankomatu. Tato služba vás za měsíc vyjde na 6 korun v rámci banky, při vkladech na bankovní účty jiných bank čekejte poplatek ve výši 25 korun plus 0,5 % z vkládané částky. Jinými slovy se tak sjednotí s poplatkem za výběr hotovosti platební kartou. Plánujete-li upravení transakčních limitů na vaší platební kartě, neotálejte. Nyní je první změna limitu zdarma a za druhý a každý další poplatek 50 korun, od 1. května si bude banka účtovat poplatek ve výši 30 korun. Čtěte více: Osobní účet České spořitelny po roce: Za věrnost bance slevy

dan_z_prijmu

UniCredit Bank

Změna se dotkne těch, kteří používají pro úhradu papírové převodní příkazy. Chcete-li poslat peníze v rámci banky, zaplatíte 30 korun, namísto dosavadních 10 Kč. Do jiné banky vás stejná transakce vyjde rovněž na 30 korun (byla za 20 Kč). Slevu pocítíte tehdy, máte-li sjednáno cestovní pojištění ke kreditní kartě AXA ve verzi Basic. Do konce března vyjde poplatek za pojištění na 25 korun, od 1. dubna 2009 na pětinu.

Zásadní změny, bohužel k horšímu, pocítí především klienti. Ostatní změny naštěstí nepostihují často využívané služby. Otázkou zůstává, s jakou změnou přijde Volksbank CZ, která má nový sazebník od května. Při pohledu na změny se dá shrnout, že dochází ke zdražování „papírových“ služeb, které musí na pobočce provést konkrétní bankovní poradce, nebo u nichž se vyžaduje manuální zásah pracovníka banky.

Používáte pro převody peněz papírové příkazy?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).