Hlavní navigace

Vlastní účet od kolébky... do studií

12. 9. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Moderní doba si žádá moderní přístup. Proč by nemohlo mít svůj vlastní účet dítě třeba hned od narození? A tak bankovní ústavy nabízejí různé produkty nejen pro studenty středních a vysokých škol, ale už i pro malé školáky. S jakou nabídkou banky vstoupily do nového školního roku?

Studentské účty nabízí téměř většina bank na českém trhu, avšak spíše ojediněle i účty pro klienty ještě v plenkách. Takže začneme od těch nejmenších.

Spořte dětem na budoucnost

Nabídka dětských bankovních produktů u nás zatím není příliš široká. Přitom v pozadí těchto produktů je nejen vylepšení image bankovního ústavu, ale především přilákání dalších dospělých klientů, tedy rodičů.

Vybrat si můžete ze dvou typů produktů: buď spíše spořící účty, respektive vkladní knížky, na něž dítěti ukládají peníze rodiče nebo prarodiče a role dítěte je v podstatě pasivní, nebo klasické účty, u nichž je zapotřebí aktivního zapojení dítěte při spravování jeho majetku za asistence rodičů.

Spořící účty a vkladní knížky pro děti (0 – 18 let)
Produkt Zřízení a vedení účtu Vklady Výběry (hotovostní/bez-hotovostní) Úroková sazba (v %)
Raiffeisenbank -Včelička Zdarma Zdarma 30 Kč / 20 Kč Pásmová (1,5–0,5)
ČS – Cvček Zdarma Zdarma Zdarma Pásmová (1,65–1,05)
ČSOB – Slůně Zdarma Zdarma 30 Kč / 5 Kč Pásmová (2–1)
Poštovní spořitelna – Čtyřlístek Zdarma Zdarma nelze 2,5
WSPK – KNAX Zdarma Zdarma Zdarma 2

Raiffeisenka láká klienty na to, že výběry z účtu neomezuje výpovědní lhůtou. Na druhé straně požaduje minimální počáteční vklad i zůstatek ve výši 300 korun, oproti Čtyřlístku Poštovní spořitelny, kterému stačí pouze 50 korun. Jeho klienti se však musí připravit na sankci při výběru před 18. narozeninami, a to 60 korun z každé tisícikoruny! Příjemné jsou naopak dvě úrokové bonifikace k Cvrčkovi České spořitelny, po 0,20 %.

Nový produkt Slůně od ČSOB nabízí zdarma vedení pasivního elektronického bankovnictví a zřízení a vedení platební karty od 8 let věku dítěte k vybírání kapesného z bankomatů. Jde o čipovou mezinárodní elektronickou bankomatovou kartu VISA Electron Baby s týdenním limitem 500 Kč, 1 000 Kč nebo 1 500 Kč. Produkt KNAX od Waldviertel Sparkasse von 1842 počítá s opravdu aktivním zapojením dítěte – už od 6 let věku (!) si výběr částky do 200 Kč může dítě vyřídit úplně samo.

Místo kasičky bankovní účet

Jestli ale chcete dítě odmalička vést k hospodárnosti a odpovědnosti za vlastní kapesné, nejlepší způsobem je vybrat si z docela široké nabídky účtů pro děti, které jsou plnohodnotnou verzí účtů pro dospělé. Nízkému věku klienta samozřejmě odpovídá omezený rozsah nakládání s penězi a předpokládána je i asistence rodičů. Podle výzkumu mezi rodiči je nejvhodnějším věkem pro založení dětského konta 10. rok dítěte. I mezi dětmi začíná v tomto věku vzrůstat zájem o samostatný účet, především doplněný platební kartou.

Dětské účty (do 15 let)
Produkt Zřízení a vedení účtu Vklad Výběr (hotovostní/bez-hotovostní) Úroková sazba (v %)
KB Dětské konto Zdarma Zdarma 45 Kč / 45 Kč 2,2
Poštovní spořitelna – Mini Zdarma Zdarma Zdarma (bankomat 5 Kč) 1,1
ČS – Xtra konto Zdarma Zdarma 45 Kč / 6 Kč Pásmová (2–0,1)

Dětské konto Komerční banky je v zásadě spojením spořícího a běžného účtu, neboť dítěti do 15 let dovolí pouze střádat peníze a nikoli vybírat. Vysoký poplatek za hotovostní i bezhotovostní výběr a nulový úrok zůstatku nad 20 tisíc korun jsou hlavní nevýhody tohoto produktu.

Mini program Poštovní spořitelny děti opravdu naučí hospodařit s penězi. Je doplněn internetovým bankovnictvím a mezinárodní platební Maxkartou s týdenním limitem 500 korun. Také Xtra Konto ČS zahrnuje zdarma bankomatovou kartu Junior Xtra a dva bezhotovostní výběry měsíčně zdarma.

Čím starší, tím zodpovědnější

Student už potřebuje větší volnost a samostatnost v rozhodování, tedy finanční nezávislost. Většina bank má ve své nabídce produkty určené těm, kteří právě obdrželi občanský průkaz. Studenti totiž patří po ukončení vzdělávání k vyšším příjmovým skupinám, a pokud si člověk jako student zvykne na „svou“ studentskou banku a naučí se využívat její služby, s největší pravděpodobností už u ní zůstane i v budoucnu.

Zeptejte se Hany BenešovéŽivnostenské banky na vše, co vás zajímá o studentských účtech, v Poradně Studenti a banky.

Zpravidla se jedná o produktové balíčky, jejichž základem je vždy osobní běžný účet s nástroji přímého bankovnictví, doplněný o platební kartu a některé další služby. Součástí balíčku může být i kontokorentní úvěr, jehož získání je však vždy vázáno na splnění stanovených podmínek, mj. i na dosažení plnoletosti klienta, kterou lze výjimečně nahradit tím, že záruku za úvěr převezme zákonný zástupce nezletilce. Oproti běžným účtům pro dospělé je většina těchto služeb u juniorských kont zdarma a navíc jsou doplněny řadou rozmanitých bonusů a slev.

V nabídce bank se lze setkat buď s produkty určenými všem mladým lidem od 15 do většinou 26 let, označovanými zpravidla jako juniorské, anebo s produkty určenými studentům středních, vyšších odborných a vysokých škol, tedy studentskými. Jejich získání je pak vázáno na každoroční předložení potvrzení o studiu. Po dosažení horní věkové hranice nebo po ukončení studia jsou juniorská či studentská konta automaticky převedena na konta pro běžné klienty, což bohužel znamená i ztrátu dosavadních výhod.

Studentské účty
Banka Produkt Vedení účtu Úrok z vkladu Konto-korent Úrok z úvěru Výpisy
Živnostenská banka Studentské konto 19 Kč 0,60 % Ano 10 % 10 Kč měsíčně
Poštovní spořitelna Postžirový účet Junior 10 Kč 1,10 % Ano 12 % V ceně vedení účtu
ČSOB Studentské konto Plus Zdarma 0,40 % Ano 12,90% Zdarma
Komerční banka Gaudeamus2 Zdarma 0,40 % Ano 12 % Zdarma
Česká spořitelna Student+ Zdarma 0,85 % Ano 13,90 % Zdarma
eBanka Student 19 Kč 0,15 % Ano 13 % 9,70 Kč
Raiffeisen Kompletkonto Student Zdarma Pásmová (1,2 % – 0,01 %) Ano 12,10 % Zdarma
GE Money Bank Genius Student 19 Kč 0,1 % Ano 17,90 % Zdarma
WSPK S-Club Konto Zdarma 1,75 % Ne  – 10 Kč

Jako poslední rozšířila své portfolio o studenstský účet Živnostenská banka. Ten je určen mladým lidem až do 30 let. Běžný účet Studentského konta je zvýhodněn úrokovou sazbou, která je o 0,5 % vyšší než standardní sazba u klasického běžného účtu, a dovoluje klientům jít do kontokorentu až 5 tisíc korun.

ČSOB zřídila Studentské konto Plus, které kromě tradiční benefitů jako je platební karta nebo elektronické bankovnictví zdarma umožňuje také přečerpání účtu až do výše 20 tisíc korun pro studenty VŠ a VOŠ.

S kontem Gaudeamus2 od KB můžete okamžitě získat povolený debet ve výši 2 000 Kč a po splnění podmínek až 10 000 Kč nebo využít studentský úvěr Gaudeamus od 30 000 až do výše 500 000 Kč. Aktuální podmínkou pro získání ročního bonusu 333 Kč je, aby byla od založení konta do srpna 2005 provedena každý měsíc minimálně jedna platba kartou u obchodníka.

Česká spořitelna, která nedávno modifikovala svůj účet Sporostudent na Student+, přišla s nabídkou výběru mezi kontokorentem a kreditní kartou Visa Elektron.

V programu Student od eBanky je v případě jiného než ročního výpisu účtováno 9,70 Kč za sestavení výpisu a 20 Kč za zaslání poštou. Paušální poplatek za vedení druhého – tj. firemního účtu ke stávajícímu účtu – je snížen až na 131 Kč oproti 161 korunám, které budou od září 2005 platit například majitelé firemního účtu programu Plus.

Raiffeisenbank za vedení balíčku programu Kompletkonto Student účtuje měsíční poplatek 20 korun, v němž jsou ostatní služby zdarma a kontokorent až do výše 50 tisíc korun.

GE Money Bank zahrnuje do ceny vedení účtu tři služby dle výběru klienta. Na výběr je povolený debetní zůstatek Flexikredit, Mobil Banka, Internet Banka Genius, Internet Banka, Telefon Banka, platební karta Maestro, platební karta MasterCard Standard, platební karta MasterCard Internet nebo Spořicí účet. Úvěr u ní můžete čerpat až do 100 tisíc korun.

V nabídce WSPK je rovněž Studentské konto, určené pouze studentům VŠ do 25 let, u něhož je kontokorentní úvěr ve výši 5 tisíc korun poskytován ihned po založení účtu zdarma s úrokovou sazbou 13,0 %.

skoleni_15_4

Kromě Komerční banky požadují všechny banky povinný minimální vklad, který se pohybuje mezi 100 Kč u České spořitelny a 1000 Kč u eBanky. Výše počátečního vkladu ovšem není nijak limitující výhodou nebo nevýhodou, spíše může dát možnost ihned pracovat s penězi na účtu.

Banky se v rámci zatraktivnění svých produktů předhánějí i v dalších výhodách – od slev při platbě studentskou kartou přes vydání nebo slevu ISIC karty po zvýhodněné kontokorentní úvěry a úvěry na studium. Za červený diplom při ukončení i bakalářského cyklu se můžete u České spořitelny těšit na úrokovou prémii 10 tisíc korun, pokud jste ale vlastnili účet Sporostudent k 31. březnu 2003, máte otevřený účet Student+ a dokončíte studium do roku 2010.

Měly by mít děti vlastní konto už na základní škole?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).