Hlavní navigace

Visa, nebo MasterCard? - Rada odborníků

24. 6. 2005
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V České republice jsou nejvýznamnějšími kartovými asociacemi Visa a MasterCard. Banky v naprosté většině případů nabízejí karty obou z nich, rozhodnutí, kterou z nich vybrat, je ale na klientovi. Je pro cesty do zahraničí výhodnější karta společnosti Visa nebo MasterCard?
Jaromír Vostrý - ČS

Jaromír Vostrý, kartové centrum České spořitelny

Obecně lze říci, že ať už je akceptace karet v určité zemi rozšířená více, či méně, šance zaplatit a vybrat z bankomatu embosovanými kartami jak Visa, tak MasterCard je podobná. Zejména v Evropě, Středomoří či Severní Americe většinou uplatníte kteroukoli z nich. Určité rozdíly v pokrytí nicméně existují, zvláště v některých exotických zemích – někde zaplatíte spíše Visou, jinde zase častěji narazíte na obchod akceptující MasterCard.

Podstatněji se v jednotlivých zemích může lišit počet obchodů akceptujících embosované a elektronické karty, a to třeba i tam, kde mají Visa i MasterCard víceméně vyrovnané pokrytí.

S ohledem na rychle se rozšiřující síť prodejních míst akceptujících karty, Visa ani MasterCard konkrétní čísla nezveřejňují. Internetové stránky obou asociací (www.visa.com a www.mastercard.com) však umožňují najít jednotlivé bankomaty v konkrétní zemi a městě.

Pro pohodlí na cestách považuji za ideální řešení mít v peněžence dvě karty, každou od jiné asociace, a aspoň jednu z nich embosovanou.

Na co nesmíte zapomenout cestou na dovolenou?
Petr Skála - ČSOB

Petr Skála, ředitele útvaru Karty ČSOB

Obecně lze říci, že v jednotlivých zemích jsou pouze malé rozdíly v šíři akceptace platebních karet společností VISA a MasterCard. Klientům, kteří často cestují do zahraničí, doporučujeme brát si sebou karty obou značek, z čehož alespoň jedna by měla být kartou embosovanou.

Praktické je také mít ke kartě zřízeno pojištění pro cesty do zahraničí. Platební kartu je výhodnější v zahraničí používat k placení než k výběrům hotovosti.

Držitel platební karty vydané ČSOB musí při výběru hotovosti v zahraničí z bankomatu na dotaz na typ účtu (Account type) potvrdit volbu „cheking account“ (což odpovídá běžnému účtu), aby se transakce mohla uskutečnit.

Petr Psutka - GE Money Bank

Petr Psutka, vedoucí oddělení platebních karet GE Money

Karty obou asociací nelze jednoznačně srovnat formou „výhodnější – méně výhodná“. Oba platební systémy jsou celosvětově rozšířené. Důležité je ale zvážit, zda-li klient vlastní kartu použitelnou pouze v elektronických platebních terminálech, nebo kartu s reliéfním písmem (embosovanou), s kterou lze platit i prostřednictvím mechanického platebního teminálu (tzv. imprinter). Ne všichni obchodníci totiž vlastní elektronický platební terminál a mají k dispozici právě jen imprinter.

Volba karty záleží jednak na preferencích konkrétního klienta a také na doplňkových službách, které jsou s kartou spojeny (např. cestovní pojištění). Tyto služby však nejsou poskytovány karetními asociacemi, ale konkrétní bankou, která ovlivňuje také rozsah těchto služeb.

[…]

Ladislav Hozák, vedoucí Rozvoje a akceptace platebních karet, Komerční banka

Stojí-li otázka tak, zda je používání určitého typu karty v některé konkrétní zemi finančně výhodnější, je třeba říci, že z tohoto pohledu jsou karty asociací VISA i MasterCard naprosto srovnatelné, jelikož Komerční banka má poplatkovou politiku platebních karet v oblasti vydávání i jejich používání nastavenu shodně pro obě asociace. Čili pro klienta – držitele platebních karet – je úplně jedno, kterou z těchto karet v zahraničí používá.

K tomuto pouze připomínám, že za použití všech platebních karet KB pro platbu za zboží či služby u obchodních míst jak v tuzemsku, tak i v zahraničí si KB neúčtuje žádný poplatek.

Karetní asociace mají však v různých zemích rozdílný podíl na trhu. To znamená, že v některých zemích najdete širší síť obchodníků, kteří akceptují více karty asociace VISA, jinde je naopak častěji zastoupena asociace MasterCard. Pro cestování do zahraničí bych tedy doporučil využít tzv. soubor dvou mezinárodních platebních karet MasterCard i VISA, který KB nabízí za zvýhodněnou cenu. Tato kombinace karet zabezpečí klienta i v případě, že by došlo k dočasnému přerušení komunikace sítě jedné karetní asociace. V takové situaci může klient použít kartu druhé asociace. Z tohoto důvodu bych doporučil i klientům, kteří vlastní kartu pouze jedné asociace, aby zvážili možnost nabídky karty druhé asociace.

Libor Svoboda - Poštovní spořitelna

Libor Svoboda, manažer rozvoje produktů Poštovní spořitelny

Pokud klient cestuje po Evropě, doporučuji karty MasterCard, pokud mimo Evropu tak Visa. Rozhodně je výhodnější pořídit si kartu embosovanou než elektronickou – možnosti využití embosovaných karet jsou mnohem vyšší.

Funkčnost obou typů karet – MasterCard i Visa – je víceméně totožná, tzn. že karty jsou akceptovány v příslušné síti bankomatů a lze je použít k nákupu zboží či služeb (bankomaty a obchodní místa by měla být vždy označena příslušným logem, tj. VISA nebo MasterCard).

Nově jsou vydávány karty, které vedle magnetického proužku obsahují i čip – tzv. hybridní karty. Čip zvyšuje bezpečnost karty. Ovšem vzhledem k tomu, že řada států ještě nepřevedla své bankomaty a obchodnické terminály na čipovou technologii, využívá se nadále velice frekventovaně při výběrech a placení magnetický proužek. Poštovní spořitelna patří k nejprogresiv­nějším bankám na trhu a např. Maxkartu vybavuje čipem už od roku 1998.

V zahraničí se ale může stát leccos, a je tedy dobré mít rezervu pro případ nečekaných vydání. Proto mohu doporučit i kreditní kartu, z níž je možné čerpat v rámci povoleného limitu bez nutnosti mít aktuálně tyto finanční prostředky uloženy na účtu. Poštovní spořitelna nabízí klientům svou Kreditku.

Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí Raiffeisenbank

Obě asociace nabízejí prakticky stejné pokrytí a na drtivé většině akceptačních míst je možné použít k platbě obě karty. K případným potížím při placení dochází spíše ojediněle, osobní zkušenost s akceptací karet jedné asociace mám pouze jednu.

Samozřejmě nelze zapomínat na fakt, že je spousta rozvojových zemí, kde kartou nelze platit prakticky vůbec. Jsou země, kde nejsou bankomaty a kartami nelze platit buď vůbec, nebo pouze v nejdražších hotelech, kam běžní turisté často nezavítají. V takových případech zbývá tradiční použití hotovosti či cestovních šeků.

Volbu karty ovlivní především jiné faktory než akceptační místa, např. cena, doplňkové služby (pojištění či bezpečnost), výhodné nabídky či design karet.

Redakce

Volba mezi MasterCardem a Visou není snadná. Na první pohled se zdají být obě asociace velmi blízké, co se šíře akceptačních míst týče. Pokud cestujete častěji a víte-li, do jakých končin, je dobré zjistit si tamní podmínky akceptace platebních karet. Využít k tomu můžete stránky MasterCard a Visa, které naleznete na našem rozcestníku.

skoleni_15_4

Jedinou bližší odpověď o volbě karty poskytl Libor Svoboda z Poštovní spořitelny, který doporučuje pro cesty po Evropě spíše karty MasterCard a pro mimoevropské karty Visa.

Při volbě platební karty je dobré mít též na paměti některé další skutečnosti. Jednou z nich je povolení obchodníkům účtovat poplatek za platbu kartou zákazníkům ze strany společnosti MasterCard (viz článek Platíme kartou stále častěji – zaplatíme za to?), druhou může být naopak skutečnost, že to byla právě společnost MasterCard, která oznámila ztrátu 40 milionů dat ze společnosti CardSystems Solutions (viz článek Platíme kartou stále častěji – zaplatíme za to?).

Karty kterých asociací si berete do zahraničí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).