Hlavní navigace

Videobankéř - budoucnost českého bankovnictví?

1. 8. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

ČSOB dnes zahájila provoz nové služby: videobankéře. Jedná se o unikát nejen v České republice, ale v celé Evropě. K čemu videobankéř slouží, jak ho používat a komu je určený? Vyženou nás banky z poboček, nebo přivedou pobočky do našich domovů?

Není tomu tak dávno, co jsme zveřejnili aprílové články s tématikou televizního bankovnictví (Televizní bankovnictví – nový trend obsluhy peněz, Televizní bankovnictví – co nabídnou banky) nejen na finančním serveru Měšec.cz, ale i na sesterských zpravodajských webech (Jaký bude TV banking?, Televizní bankovnictví na dosah ruky). Před více než rokem pobavily řadu čtenářů, vyvedly z míry alespoň jednu banku a nyní se zdá, že alespoň jednu další inspirovaly. ČSOB dnes spustila „videobankéře“.

Co to je videobankéř?

Videobankéř v podání ČSOB vychází z (dnes již) běžných videokonferencí či videohovorů. U jednoho počítače vybaveného webovou kamerou sedí klient, u druhého bankéř. Jejich komunikace probíhá jako standardní videotelefonní hovor.

Videobankéř je zatím spuštěn pouze v pilotním (testovacím) provozu. To pro klienty znamená, že jeho služby budou moci využít pouze ve třech pobočkách – v Nymburce na náměstí Přemyslovců, v Plzni ve Slovanské aleji a v Brně v Joštově ulici. Jeho služby budou zaměřeny především na hypoteční úvěry. Videobankéř v současné době není napojen na internet.

Prvotně jsou na videobankéře napojeny pobočky banky. To umožňuje zpřístupnění sofistikovaných bankovních služeb i do menších poboček. Příkladem budiž aktuální sjednání hypotečního úvěru, na které nejsou specializovaní pracovníci na každé pobočce.

Videobankéř

Co přijde dál?

Banka v současné době testuje tuto (pro bankovní služby) novou formu komunikace. Podle toho, jak ji klienti přijmou, se bude rozhodovat, zda a jakým způsobem videobankéře rozšíří. Jan Lamser, člen představenstva ČSOB zodpovědný za projekty přímého bankovnictví, předběžně hovoří o nemocnicích, ústavech dlouhodobě nemocných a pro handicapované občany.

Kam se bude moci videobankéř rozšířit, závisí především na zájmu klientů. Jakmile se videobankéř „napojí“ na internet, bude technicky možné, aby jeho služby postupně nahradily (či doplnily) telefonní bankovnictví. V zásadě jde totiž o obdobnou službu – jediný rozdíl je ve větší „blízkosti“ bankéře a klienta, kteří si vidí do očí.

Vizuální kontakt (a záznam) navíc umožní rozšíření služeb nabízených přes „videofon“, neboť se pro banku sníží riziko podvodu ze strany „klientů“. Ostatně již v pilotním provozu je možné sjednávat hypoteční úvěry, což v telefonním bankovnictví neumožňuje žádná banka.

Kam směřuje bankovnictví?

Směr bankovnictví nelze vidět zjednodušeně. Poplatková politika bank sice hovoří o tom, že se banky snaží klienty z poboček „vyhnat“, ale platí to pouze u základních bankovních služeb především z oblasti platebního styku. Kdo by chtěl podávat platební příkaz (nedejbože do zahraničí) na přepážce, zapláče i se svým bankovním účtem.

Na druhou stranu banky zřizují pobočky v hojné míře zejména v místech, kde se pohybuje velké množství lidí. Pravda, především kvůli akviziční činnosti (získávání nových klientů). Ne nadarmo poslední prodaná banka (eBanka) buduje pobočkovou síť v počtu k 5 desítkám poboček po celé republice a ne nadarmo ji i kvůli poměrně široké pobočkové síti Raiffeisenbank kupuje. To svědčí o opačném trendu – lákání klientů do poboček.

Je třeba rozlišovat dvě věci: jednoduchý platební styk, který si díky technickému pokroku může vyřídit (téměř) každý sám, navíc z pohodlí domova a kdykoli, a bankovní služby vyžadující poradenství.

Platební styk prováděný na pobočce je drahý pro banku a ta náklady (částečně) přenáší na klienta. Vyřizování platebního styku na pobočce je také hlavní příčinou tvoření front v bankách. Navíc odebírá kapacity od „skutečné“ bankovní činnosti spojené s investicemi a poskytováním úvěrů.

skoleni_15_4

Videobankéř by v budoucnu mohl ale přesunout i druhou část bankovních služeb do tepla domova. Tedy hned poté, co „dopraví“ odborníky i do nejmenších poboček.

Pokud budou klienti ochotni na videokomunikaci přistoupit, k čemuž může přispět její rozšíření na pobočkách, bude znamenat pro banky finanční úsporu – a ta bude motivací k dalšímu rozšiřování a propagaci služby. Která banka by nechtěla mít jednoho odborníka na hypotéky dostupného z každé pobočky (později domácnosti) místo pěti odborníků, za nimiž klienti z menších poboček musí dojíždět?

Má videobankéř šanci na úspěch?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).