Hlavní navigace

Věčný boj evropské jistoty s americkým rizikem

3. 3. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Evropská ekonomika roste, nezaměstnanost klesá, životní úroveň, euro vůči dolaru neustále posiluje. Ale přesto pořád oproti zemi za "velkou louží" výrazně zaostáváme. Na starém kontinentě milujeme jistoty, a to je také vidět.

Evropané mají stále více volných finančních prostředků, přesto se jejich návyky a nakládání s penězi mění jenom pomalu. Pořád je s velkou převahou nejoblíbenější spoření na bankovních účtech. To je nadále v Evropě velmi populární a vykazuje pouze pozvolný pokles. Při výběru finančního produktu Evropané upřednostňují bezpečné bankovní vklady, i když jsou úročeny nízkou sazbou.

Kam ukládají Evropané peníze?

Můžeme říci, že při nakládání s úsporami jsou Evropané opatrní a konzervativní. Většinu svých úspor mají na svém bankovním účtu nebo v hotovosti (54 %), následuje penzijní a životní pojištění (26 %). V akciích, dluhopisech nebo podílových listech tak mají pouze 20 % úspor. Ve všech evropských zemích s rostoucím věkem klesá chuť investovat do rizikovějších finančních produktů s vyšší mírou zhodnocení a starší občané preferují bankovní hotovost.

Češi jsou v průměru ještě konzervativnější. Téměř 60 % finančních prostředků mají ve formě naprosto nevýnosných produktů jako je termínovaný vklad v bance či spoření hotovosti. Přitom úroky na termínovaných vkladech jsou mizivé a stěží pokryjí inflaci. Ve výhodnějších a přitom garantovaných finančních produktech jako je stavební spoření, životní pojištění či penzijní pojištění mají dalších 30 % (z toho stavební spoření 16 %). Pouze zbylých 10 % tvoří obchodovatelné cenné papíry.

Američané mají rádi riziko a bohatnou

Každý čtvrtý Američan vlastní finanční majetek v hodnotě vyšší než 75 tisíc amerických dolarů a každý druhý v hodnotě vyšší než 50 tisíc dolarů. Američané mají k akciím veskrze kladný vztah, když více než 60 % svých úspor mají ve formě tohoto cenného papíru. V Americe je nejlépe rozvinut kapitálový rizikový průmysl, který neustále investuje do nových technologií. Vysoká akceptace rizika, podnikavost, kladný vztah k inovacím jsou základními americkými vlastnostmi.

Američané navíc svěřují osud svých úspor do rukou odborníků. Každý třetí má vlastního finančního poradce. V Česku si ještě více lidí nechává poradit od rodiny či přátel a finančního poradce využívá pouze každý desátý.

Než se Evropané zadluží kvůli vlastnímu bydlení, mají v mnoha případech již našetřenou adekvátní část potřebných financí. Američané se zadlužují aniž by našetřili jakoukoliv částku.

Nejbohatší jsou Švýcaři

Švýcarsko je podle mnoha ukazatelů nejvyspělejší zemí světa. Vždyť čistý (po odvodu daně z příjmů a pojištění) průměrný měsíční příjem činí téměř 3 000 euro. Dvě staletí neutrality umožnila Švýcarsku získat pověst nejbezpečnějšího finančního centra. Curych, Ženava a Bern jsou důležitá světová bankovní a obchodní velkoměsta. Vše ve Švýcarsku vzorně funguje – místní doprava, která je cenově a časově výhodnější než jízda autem, státní aparát, školství a ochrana životního prostředí.

Podmínky pro podnikání jsou vynikající a veškerá administrativa je průhledná a jednoduchá – vše klape jako pověstné švýcarské hodinky. Švýcarské bankovnictví je nejpropracovanější na světě, téměř v každé malé vesničce je alespoň jedna banka. V bankovním sektoru pracuje více než 120 tisíc zaměstnanců. Švýcarský průmysl je nesmírně výkonný a je založený na levné energii z vodních elektráren. Každý čtvrtý Švýcar má osobní majetek vyšší než 75 tisíc euro. Následují ho Britové a Belgičané, kde má stejný majetek každý desátý.

Chudí a bohatí ve světě

Téměř 80 % veškerého světového bohatství vlastní pětina lidí, což je způsobeno značným ekonomickým rozdílem mezi bohatými a chudými zeměmi. Nejbohatší jsou potom samozřejmě občané vyspělých zemí světa - zemí západní Evropy, USA, Japonska, Kanady, Austrálie či malých arabských zemí. Nejchudší jsou potom obyvatelé Afriky.

Bez finančního plánování to nejde

Dlouhodobé finanční plánování není jenom záležitostí podnikatelů a firem, ale mělo by být součástí každé rodiny. Ve svém plánu by každá rodina měla zohlednit své tužby a přání a přizpůsobit je jejich naléhavosti a potřebnosti v čase s ohledem na finanční možnosti.

Pro někoho je prioritou pořídit si vlastní domek s velkou zahradou na venkově, pro někoho dopřát svým dětem kvalitní vzdělání na zahraniční universitě, pro jiného je důležité mít dostatečně našetřeno na penzi a podzim života trávit na cestách po světě. Pro splnění našich cílů je důležité určit si jejich potřebnost v čase a finančně ohodnotit náš cíl.

dan_z_prijmu

Samozřejmě spousta našich cílů v budoucnosti koliduje (chceme větší byt, exotickou dovolenou a šetřit si na penzi) a proto je nesmírně důležité rozvržení a hlavně finanční zajištění těchto našich cílů. To znamená také správně určit finanční produkt, který nám umožní si náš cíl splnit.

Pramen: GFK Gruppe, Pressemitteilung von 12. Dezember 2007

Jak nakládáte se svými penězi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).