Hlavní navigace

Válka o bankomaty má další oběti

28. 2. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Banky dlouho odolávaly zdražení poplatků za výběr z bankomatů České spořitelny. Již ale nemohou dále a své náklady začínají přenášet na klienty. Mezi dalšími oběťmi války o bankomaty se zítra ocitnou klienti ČSOB a eBanky. Kolik zaplatíte za výběr u jednotlivých peněžních ústavů?

Česká spořitelna uzavřela s bankami novou dohodu o platbách za využívání své bankomatové sítě 1. října loňského roku. Dohodla se s nimi, že jí za použití bankomatu zaplatí více než dvakrát tolik než dosud. Banky několik měsíců odolávaly nutkání přenést zvýšené náklady na klienty – zřejmě z obavy, že kdo k tomuto kroku přistoupí jako první, ztratí nejvíce klientů.

Cenu, která se vyšplhala z původních 20 Kč na současných 47 Kč za výběr, banky již přestávají být ochotny dotovat v plné výši. Mediální vzruch kauzou rozpoutaný utichl a nastala příhodná chvíle k činu.

Jako první využily příležitosti Raiffeisenbank a Živnostenská banka. A šly na to chytře – zdražení výběrů z bankomatů zahrnuly do úpravy cen ostatních produktů k 1. lednu 2002.

Zatímco Raiffeisenbank provedla změnu více méně kosmetickou a zvýšila poplatek za výběr z vlastního bankomatu z 1 Kč na 5 Kč a z cizího ze 3 Kč na 10 Kč, Živnostenská banka se do toho opřela rázně – za třetí a další výběr z bankomatu zaplatí klient rovných 50 Kč (oproti dřívějším 30 Kč). Nutno však dodat, že první dva výběry Živnostenská banka dotuje zcela a klient nezaplatí ani korunu.

Pouze o měsíc déle udržela ceny ČSOB – divize Poštovní spořitelna. Od 1. února 2002 zavedla poplatek za výběr z bankomatu ČSOB 5 Kč (do té doby zdarma) a zvýšila o 15 Kč poplatek za výběr z ostatních bankomatů na současných 25 Kč.

Od 1. února též Union banka začala rozlišovat mezi bankomaty nepřipojenými k MUZO (Česká spořitelna, HVB Czech Republic, Euronet, Živnostenská banka), u kterých první tři výběry v měsíci zdražila z 5 Kč na 20 Kč.

Od zítřejšího dne sazby za výběr z bankomatů upravuje i ČSOB a eBanka. Obě banky se netají, že je k tomuto kroku přimělo zvýšení mezibankovních poplatků Českou spořitelnou.

Československá obchodní banka následuje příkladu své divize Poštovní spořitelny a uvádí poplatek za výběr z vlastního bankomatu ve výši 5 Kč a zvyšuje na 25 Kč cenu za výběr z bankomatů ostatních.

eBanka zcela mění poplatkovou politiku výběru z bankomatu. Zatímco ještě dnes můžete vybrat z libovolného bankomatu za 9 Kč plus 0,25 % vybírané částky, již zítra nebude na objemu vydané hotovosti záležet. Pokud využijete vlastní bankomat eBanky, dočkáte se dokonce zlevnění – zaplatíte 4,90 Kč. Budete-li požadovat hotovost po bankomatu České spořitelny, HVB Czech Republic, Euronetu či Živnostenské banky, připravte se na sazbu 29,90 Kč. A konečně využijete-li jakéhokoli jiného bankomatu v České republice (především bankomaty společnosti MUZO), zaplatíte 24,90 Kč.

dan_z_prijmu

Jiné banky po zavedení vyššího mezibankovního poplatku za výběr hotovosti v bankomatech České spořitelny zvýšení cen pro klienty neoznámily. Kolik tedy za výběr z bankomatu zaplatíte u jednotlivých peněžních ústavů?

Tabulka č. 266
Banka Poplatek za výběr z bankomatu
vlastní Česká spořetelna ostatní
Česká spořitelna 4 Kč 4 Kč 20 Kč + 0,5 % vybírané částky
ČSOB 5 Kč 25 Kč 25 Kč
ČSOB – divize Poštovní spořitelna 5 Kč 25 Kč 25 Kč
eBanka 4,90 Kč 29,90 Kč1) 25 Kč
GE Capital Bank 10 Kč2) 20 Kč 10 Kč2)
HVB Czech Republic 30 Kč 30 Kč 30 Kč
Interbanka3) 5 Kč 25 Kč 25 Kč
Komerční banka 5 Kč 5 Kč 5 Kč
Plzeňská banka zdarma zdarma zdarma
První městská banka zdarma zdarma zdarma
Raiffeisenbank 5 Kč 10 Kč 10 Kč
Union banka 30 Kč4) 30 Kč5) 30 Kč6)


Poznámky:
1) bankomaty ČS, HVB, Euronet a ŽB
2) první dva výběry v měsíci 1 Kč
3) využívá karty ČSOB
4) první tři výběry v měsíci zdarma
5) první tři výběry v měsíci 20 Kč; bankomaty ČS, HVB, Euronet a ŽB
6) první tři výběry v měsíci 5 Kč

Kolik výběrů z bankomatu v průměru měsíčně provádíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).