Hlavní navigace

V září budou předčasné volby!

1. 4. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Opoziční smlouva je u konce! Klaus se Zemanem odcházejí z politiky! Začíná předvolební boj. Do čtyř měsíců máme nový parlament.

Hádanka budoucího vývoje je vyřešena způsobem, který nikdo nepředvídal. Stejně šokující jako byl vznik opoziční smlouvy je dnes i její konec. Klaus a Zeman opět dokázali zbytku republiky vytřít zrak.

To, že ČSSD a ODS nepůjdou do voleb současně, bylo nasnadě. Politologové a novináři se jen přeli o to, jak a kdy obě strany téměř tři roky trvající spolupráci ukončí. Alternativy se nabízely různé, kromě jediné. A ta právě nastala.

Zástupci nejužšího vedení ODS a ČSSD dnes po šesti hodinách jednání za zavřenými dveřmi společně oznámili, že jejich spolupráce skončila. Od nynějška se k sobě oba političtí soupeři budou chovat jako nesmiřitelní protivníci.

Scénář budoucích událostí je ovšem promyšlen do větších podrobností. Zítra má Zemanův kabinet podat demisi. Prezident pak bude muset pověřit někoho z osobností politického spektra sestavením nové vlády. Očekává se, že volba padne na Vladimíra Špidlu, který bude koncem týdne zvolen novým předsedou ČSSD, strany s největším zastoupením v parlamentu. „Nemyslím, že bych nabídku přijal,“ prohlásil Špidla. Společný plán ODS a ČSSD totiž počítá s tím, že se obě strany budou bránit sestavení nové vlády a že případná vláda čtyřkoalice v parlamentu důvěru nezíská. Prezident tak dřív nebo později bude muset vypsat nové volby. „Spíš to bude dřív,“ komentuje situaci politolog František Sibyla.

Čtyřkoalice i prezident byli opět postaveni před hotovou věc a se současným vývojem nemohou nic dělat, stejně jako nic nezmohli v případě opoziční smlouvy po volbách v roce 1998. „Já snad asi odstoupím,“ říká Václav Havel, ale jeho slova po zkušenostech z jeho jedenáctiletého prezidentování nikdo nebere příliš vážně. „Udělal by to snad jedině v situaci, kdy by se změnil způsob volby prezidenta a on tak mohl kandidovat do dalšího funkčního období,“ připouští nepravděpodobnou možnost prezidentova odchodu komentátor Českého rozhlasu a znalec hradních poměrů Josef Nestraník. O změnu volby prezidenta totiž žádná ze stran neusiluje.

Aby vypovězení opoziční smlouvy nebylo vnímáno jako prázdné gesto, rozhodli se oba hlavní představitelé obou stran předčasně z politiky odejít. Zeman svůj odchod avizoval už dlouho dopředu, takže jen spojí svou rezignaci na premiérské křeslo s odchodem z vedení ČSSD. Klausův odchod však zřejmě nebude trvalý, vypadá to, že se jen stáhne do ústraní a přenechá předsednictví Ivanu Langrovi, aby pak mohl být po roce a půl zvolen prezidentem.

Ptáte se, proč se nejmocnější muži státu rozhodli tak snadno vzdát moci? Za tímto nečekaným a do značné míry destabilizačním krokem se skrývá promyšlená taktika a úmysl vyhrát příští volby. Tito mistři mocenské strategie totiž pochopili, že současná situace už není udržitelná. Obě strany se nadále nemohly kompromitovat vzájemnou spoluprácí, zvlášť když se prohlubuje schodek veřejných rozpočtů, narůstá státní dluh a když se jim nepodařilo prosadit většinový volební zákon. Opoziční smlouva už byla neproduktivní a navíc ohrožovala morální kredit obou stran. A k tomu hrozilo, že po volbě Vladimíra Špidly předsedou ČSSD, budou občané schizofrenně vnímat postavení vlády vedené Zemanem a vládní strany vedené Špidlou.
„Lze předpokládat, že odchod dvou nejvýraznějších mužů naší politické scény, kteří dlouhodobě patřili mezi nejvíce neoblíbené politiky, ovlivní pohled občanů na jejich strany. Nevím, nakolik to pomůže ODS, kde Klause I. nahradí řekl bych takový Klaus II., ale v ČSSD asi bude méně opotřebované vedení působit přijatelnějším dojmem,“ odhaduje vývoj veřejného mínění Pavel Ošemetný.

skoleni_15_4

Za několik málo měsíců se ukáže, nakolik se pod povrchem razantních personálních změn skrývá zásadní proměna obou stran a zda se ODS a ČSSD tento tah vyplatí. V každém případě čtyřkoalice teď opět jenom lapá po dechu. Vypadá to, že letošní léto i podzim budou velmi horké a že my, občané, budeme moci zase jednou pootočit kormidlem dějin.

Že se vám to všechno nějak nezdá? Máte pravdu, vždyť je apríl. Ale znělo to zajímavě, ne?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).