Hlavní navigace

Účty pro seniory se nevyplatí. Zvolte raději účet bez poplatků

8. 10. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ačkoli důchodci nemají peněz nazbyt, konta pro seniory jsou zatížena poplatky. Pro své rodiče najděte raději účet bez poplatků u nízkonákladových bank.

Ačkoli účtů pro studenty je přehršel, konta pro seniory, kteří mívají specifické zvyklosti a potřebu levnějších finančních služeb, najdeme s bídou dvě. Pořídit specializované produkty pro důchodce se nevyplatí. I ty jsou zatíženy poplatky, které si můžete ušetřit, pokud se zaměříte na nízkonákladové banky. O nabídce studentských účtů si přečtěte v článku Studenti můžou na bankovních účtech vydělat (SROVNÁNÍ)

Výběr z celých dvou nabídek

Stejně jako specifika studentského života, určuje i důchod často potřeby, které mají senioři v souvislosti s čerpáním finančních služeb. A přece zatímco pro studenty existuje řada zvýhodněných účtů se širokou nabídkou služeb bez poplatku za vedení, pro seniory se v nabídce krčí dva specializované produkty.

Situaci tak zachraňují spíše nízkonákladové banky, které sice nemají speciální účty pro seniory, ale jsou schopny nabídnout levný produkt bez většiny poplatků. 

Komerční banka

Účet pro klienty v důchodu nabízí prostřednictvím Programu Senior Komerční banka v rámci produktu MůjÚčet, při kterém funguje koncept Mojeodměny. 

Při dosažení 60 let tak klient získá ke kontu MůjÚčet automaticky bonusové zvýhodnění. Pro vrácení 100% poplatku za vedení účtu mu tak stačí splnit pouze jednu podmínku (běžní klienti musí splnit pro 100% poplatku zpět podmínky dvě). Balíček MůjÚčet jinak stojí 68 Kč měsíčně.

Nárok na vrácení poplatku za vedení účtu tak klient – senior získá, pokud: 

  • má jednu došlou platbu na účet měsíčně (tedy například si do banky nechá posílat svůj důchod, výplatu apod.), nebo
  • má uložené prostředky u KB nebo u společností Skupiny KB a Investiční kapitálové společnosti KB ve výši minimálně 100 000 Kč nebo ekvivalent v cizí měně, nebo
  • pravidelně měsíčně spoří nebo investuje na termínovaný nebo spořicí účet u KB a/nebo do produktů u společností patřících do Skupiny KB a IKS KB, nebo
  • má s KB a/nebo u Modré pyramidy uzavřenou smlouvu o dosud nesplaceném hypotečním nebo osobním úvěru a/nebo vlastní osobní kreditní kartu KB.

Pokud si tedy necháte na tento účet zaslat důchod, banka by vám měla poplatek za vedení účtu vrátit následující měsíc po splnění pravidel vždy od 1. do 15. dne. Neznamená to ale, že budete mít účet úplně zadarmo. 

V balíčku jsou totiž pouze příchozí platby. Za balíček odchozích plateb zadaných přes mobilní nebo internetové bankovnictví zaplatíte dalších 39 Kč. Dále sazebník obsahuje tajemnou „účetní položku“ pro případy, kdy si odchozí transakce nepředplatíte v balíčku navíc. Zaplatíte 6 Kč například za odepsané inkaso či elektronický trvalý příkaz do jiné banky, 39 Kč pak banka účtuje za operace na papírovém nosiči na pobočce. 

Pokud nebude klient – senior platit kartou u obchodníka, za každý výběr u Komerční banky zaplatí 9 Kč, v cizím bankomatu pak 39 Kč.

Era/Poštovní spořitelna

Druhý speciální účet pro seniory nabízí Era/Poštovní spořitelna. Banka ho poskytuje klientům po dosažení 58 let za snížený měsíční poplatek 8 Kč. Klient získá jeden výběr v hotovosti na obchodních místech Ery/Poštovní spořitelny bez poplatku. Podmínkou pro založení je také minimální vklad ve výši 200 Kč. 

Za druhý a další výběr na pobočce zaplatí klient 35 Kč. Za „papírový“ trvalý příkaz na pobočce banka účtuje 8 Kč, za jednorázový či hromadný příkaz pak 25 Kč (zadání elektronicky stojí 2 Kč). Například za odchozí inkaso zaplatíte dalších 8 Kč, příchozí platby jsou bez poplatku.

Vyplatí se hledat jinde

Ačkoli jsou účty pro seniory zvýhodněné, pořád jsou zatíženy poplatky, kterým se důchodci nemusí vyhnout. Výhodnější tak je zaměřit svou pozornost raději na banky, které poskytují účty bez poplatků a podle individuálních potřeb konkrétního důchodce vybrat ten nejvhodnější. 

Hodit se může například Air Bank, pokud by klient splnil objem transakcí pro tzv. Malý tarif. Zamlouvat by se mu mohla například politika stejných poplatků, ať už transakci provedete na pobočce nebo přes internetové bankovnictví. Z hlediska výběrů z bankomatu je tato varianta samozřejmě výhodnější pro ty, kteří mají v okolí přímo pobočku banky (výběr bez poplatku), kterých zatím není mnoho. Ani výběr na terminálech Sazky za 10 Kč ale nemusí být drahou alternativou.

Pokud mají vaši rodiče důchod alespoň ve výši 10 000 Kč (průměrný důchod tuto hranici přesahuje), mohou získat bezplatné vedení u Equa bank. Pak nebudou omezeni počtem příchozích a odchozích položek ani hledáním vhodného bankomatu. Pokud neuskutečníte více než 10 výběrů, máte je bez poplatku, ať už vybíráte u kterékoli banky. Problém v případě důchodců může být fakt, že Equa bank je banka s obsluhou prováděnou elektronicky. Výjimkou je možnost vkládat peníze přes Českou poštu jednou měsíčně bez poplatku.

Bezplatné vedení a provoz běžného účtu nabízí i Fio banka. Problém je, že Fio nemá vlastní bankomaty, resp. za vlastní (a tudíž s bezplatným výběrem do 10 výběrů za měsíc) se považují bankomaty Pharro, kterých je po ČR jako šafránu. Za výběr z bankomatu cizí banky zaplatíte 30 Kč, pokud neplatíte kartou banky u obchodníků. Pak získáte jeden výběr za každé 4000 Kč utracené přes platební kartu u obchodníka či přes internetovou platební bránu. Důchodci by si naopak mohli oblíbit možnost bezplatně vkládat peníze na účet na pobočce a také je zde bezplatně vybírat v případě, že se jedná o částku 1000 Kč vč. a vyšší. (Při nižších částkách za výběr na pobočce zaplatíte 30 Kč.

Z bank, které nenosí nálepku „nízkonákladová“ je možné jako alternativu uvést i účet Genius Gratis od GE Money Bank. Pro získání výhodných podmínek bez poplatků je ale nutné buď doporučit dva nové klienty nebo se tím doporučeným stát (to je ta pohodlnější varianta). Více si o nabídce přečtěte v článku Genius Gratis. Nový účet úplně zadarmo hraje hru Lovec a Kořist

Z nízkonákladových bank se může důchodcům nabídkou zalíbit i mKONTO od mBank. V případě seniorů, kteří se neřadí mezi ty pokrokovější a s počítačem se nekamarádí, ale opět může nastat problém s absencí možnosti provádět transakce na pobočce.

V souvislosti s pohodlným vybíráním z bankomatu je zde navíc skoro nutností platit kartou u obchodníků (opět může být problém pro důchodce, kteří jsou většinou zvyklí používat spíše hotovost). Každý klient, který má platby kartou za měsíc do částky 1999,99 Kč získá 3 výběry měsíčně za 9 Kč. Při částce od 2000 do 2999,99 Kč získá jeden výběr bez poplatku a 2. a 3. výběr za 9 Kč. Při platbě kartou od 3000 do 3999,99 Kč za měsíc klient získá bezplatné výběry dva a za třetí zaplatí 9 Kč. Při platbě kartou nad 4000 Kč měsíčně získáte jako klient tři bezplatné výběry z bankomatu. Všechny ostatní vás budou stát 35 Kč. Další možností je využít služby Cash bank, za kterou zde nic neplatíte (Cash Advanc stojí 35 Kč).

Za vedení účtu nemusíte platit ani ve Sberbank nebo LBBW Bank, zvolíte-li FÉR KONTO (varianta Start) nebo IQ Konto. Problém je, že kromě vedení pak platíte standardní poplatky za transakce dle ceníku.

dan_z_prijmu

Poslední možností je internetová ZUNO, opět se stejným úskalím, kterým je nemožnost si banku „osahat“ jinde, než na internetu (banka má pobočky, ale transakce lze zadat pouze přes internet). Je možné zde pořídit Účet za 0 Kč měsíčně za vedení nebo Účet Plus za 0 Kč, pokud kartou zaplatíte minimálně 5000 Kč. Za příchozí a odchozí platby banka neúčtuje žádné poplatky. Zdarma máte také jeden výběr z bankomatu Raiffeisenbank, druhý a další pak za 18 Kč (v případě varianty Účet Plus vybíráte u Raiffeisenbank bez poplatku vždy, pokud částka přesáhne 1000 Kč). V případě ostatních bankomatů vybíráte za 28 Kč. 

Pokud uvažujeme, že důchodce je z pohledu počtu transakcí na účtu spíše skromný, může najít levnější účet, než je speciální účet pro seniory. Cestou k levnějšímu provozu je naučit vaše rodiče platit kartou nebo je skamarádit s prostředím internetu. Úplně nejlevnější a asi také nejbezbolestnější cesta je pak ta, že rodičům věnujete krátký čas a zadáte všechny pravidelné platby do internetového bankovnictví tak, aby probíhaly automaticky a elektronicky. Pokud si zároveň nechají důchod posílat elektronicky na účet, eliminujete potřebu transakcí na pobočce, a pak nemusí vaše rodiče či prarodiče účet stát ani korunu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).