Hlavní navigace

Tunisko: skvělé místo pro podzimní dovolenou

11. 9. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Malá africká země ležící na severu kontinentu patří mezi oblíbené destinace českých turistů. Poloha země, která leží v subtropickém pásmu, je vhodná zejména pro ty, kteří rádi cestují mimo hlavní turistickou sezonu. Jestliže preferujete jako místo vaší dovolené demokratické země, měli byste zpozornět.

Od roku 1957, kdy byla zrušena monarchie a obnovena republika, je Tunisko považováno za autoritativní zemi s rozbujelým policejním aparátem. Země leží mezi Alžírskem a Libyí. Společnost je ovlivněna islámem, proti kterému tuniská vláda aktivně vystupuje. Obdobně jako Turecku, i jí se daří oddělovat náboženství od politiky.

Od nadvlády k pirátství a k samostatnosti

Tunisko prošlo ve své historii zajímavým vývojem. V 7. století našeho letopočtu byla země dobyta Araby. V 17. století Osmanskou říší. Přesto měla země poměrně velkou volnost a až do počátku 19. století žila z vlastního pirátství. Obdobně jako drtivá většina afrických zemí čelila v minulosti snahám o kolonializaci evropskými státy. V boji o Tunisko soupeřily mezi sebou Velká Británie, Itálie a Francie, která Tunisko získala a v roce 1881 udělala ze země svůj protektorát. Až v roce 1956 se Tunisko osamostatnilo. Podobné téma: Francie láká na památky, kvalitní jídlo a čisté moře

V Tunisku si dejte pozor na neodbytné a všudypřítomné průvodce, kteří se vám budou snažit vetřít do přízně a nabízet, že vás provedou. Jakmile se s nimi začnete bavit, požádají vás po chvíli o půjčení pár denárů nebo na vás budou loudit cigarety. Podobné téma: Egypt: pravá exotika ve stínu sfingy a pyramid

V Tunisku si nenechte ujít vyhledávaný turistický cíl v podobě města Kartága, které bylo poraženo v boji se Římany a následně srovnáno se zemí. Mezi další atraktivní turistické cíle patří bývalé fénické a punské sídlo Kerkouane, jež se nachází zhruba 80 kilometrů západně od Tunisu.

Ideálním ročním obdobím pro cesty do Tuniska je jaro nebo podzim. Teplota je v těchto ročních obdobích pro Čecha, který je zvyklý na mírný pás, více než přijatelná.

S vízem nebo bez?

Pokud se chystáte jet do Tuniska s cestovní kanceláří, vízová povinnost se vás netýká. Jestliže cestujete individuálně, vízum si včas zajistěte. Platnost víza je nejvýše 3 měsíce a délka potřebná k jeho vyřízení je zhruba jeden týden. Pro jednorázový vstup do Tuniska v roce 2009 je cena víza 590 korun. Pro více vstupů zaplatíte 1180 Kč. Vízum si můžete nechat vystavit na konzulárním oddělení Velvyslanectví Tuniské republiky v Praze.

Nebezpečí únosu v pohraničí

Při cestách po Tunisku dodržujte několik bezpečnostních pravidel. Pohybujte se v organizovaných skupinách s kvalifikovanými průvodci. Nevzdalujte se příliš od turistických destinací. V případě, že cestujete po vlastní ose, využijte možnosti Dobrovolné registrace občanů při cestách do zahraničí. Více informací naleznete na webových stránkách ministerstva zahraničních věcí.

Při cestách do Grand Sud, které leží v jižní části Tuniska a jež je vojenskou zónou, je nutné, abyste bezpodmínečně dodržovali bezpečnostní pokyny tamních vojenských sil.

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí

Letadlem do Tuniska

Při cestách do Tuniska je nejčastějším dopravním prostředkem letadlo. Ceny zpátečních letenek, které si můžete zakoupit na druhou polovinu září 2009, se pohybují okolo 15 000 korun.

Pokud jste zdatnějšími řidiči, můžete do Tuniska jet i automobilem, ale počítejte s dlouhou cestou. Do Tuniska jezdí z Itálie nebo Francie pravidelně trajekty, které váš automobil přepraví z evropského na africký kontinent. Podobné téma: Autem k moři svobodně a bez cestovky

Ačkoliv se Tunisku může říkat i Tunis, oficiální název zní Tuniská republika. S názvem Tunis je spojen další drobný problém. Jako Tunis můžete označit celý stát nebo také hlavní město.

Rychlostní limity na tuniských silnicích jsou podobné evropským. V obci je nejvyšší povolená rychlost 50 kilometrů za hodinu, mimo obec 90 a po dálnicích je horní hranice 110 kilometrů v hodině.

Cena za přeplutí Středozemního moře z italského Janova do hlavního města Tunisu vyjde pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi ve věku mezi 2 – 11 lety na 1197 eur. Pro kalkulaci byl použit příklad osobního automobilu Škoda Octavia Hatchback (rok výroby 2004).

Důležitá telefonní čísla

  • Hasiči: 198
  • Lékařská záchranná služba: 190
  • Policie 197

Na územní hlavního města Tunisu platí následující čísla:

  • Rychlá zdravotní služba ambulance: 71724080, 71725555
  • Lékařská pohotovost (Allo Docteur): 71781000, 21380884
  • Policie: 71846846
  • Odtahová služba (SOS Remorquage): 71801211, 71840840

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí

Národní měna a ceny za vybrané potraviny a služby

Národní měnou Tuniska je dinár, který se dále dělí na 1000 millimů. Směnný kurz za jeden dinár se podle aktuálního kurzu České národní banky pohybuje okolo 13,4 koruny. Jedna noc v ubytovacím zařízení vás vyjde v přepočtu na 9 – 18 eur. Jídlo v restauraci stojí zhruba 5 – 9 eur a za pivo dáte 1 euro. Na rozdíl od Česka je v Tunisku velice levný benzín, který v přepočtu vyjde na 6 korun za litr.

Zdravotní systém v Tunisku

Před cestou do Tuniska nemusíte podstupovat žádná zdlouhavá lékařská vyšetření. Jen zkonzultujte s vaším praktickým lékařem možnost očkování (viz žlutý rámeček Očkování). Stejně jako v Egyptě se vyvarujte neověřených potravin, ledu přidávaného do nápojů, neloupaného ovoce a vody z neznámého zdroje.

Pamatujte na dostatečný pitný režim a dostatečnou ochranu před slunečním zářením. V turistických destinacích jsou nejčastější úrazy dětí na různých vodních atrakcích jako jsou tobogány nebo houpačky.

dan_z_prijmu

Zdravotnická zařízení v podobě přítomnosti lékařů v hotelových komplexech je dobrá a pro většinu ubytovacích zařízení jde o standardní službu. S lékařem se lze dorozumět francouzsky. Ve větších městech zaplatíte v nemocnicích a poliklinikách („polyclinique“) za ambulantní ošetření většinou mezi 100 až 200 tuniskými dináry. Často se stává, že nemocniční personál požaduje po turistech cestovní pas jako garanci zaplacení. Pokud se do této situace dostanete, důrazně je odmítněte, neboť pro odebrání pasu nemá zdravotní personál žádnou pravomoc. Může si však opsat potřebné údaje. Nikdy však nedávejte cestovní pas z ruky.

Zdroj: Europ Asisstance


Očkování

Před cestou do země se poraďte se svým lékařem ohledně vhodného očkování. Kromě očkování proti žluté zimnici, které je vyžadováno při vstupu do oblastí, kde se tato nemoc vyskytuje, je vakcinace před ostatními nemocemi jen jako preventivní doporučení. Jde zejména o hepatitidu A a B, břišní tyfus, záškrt, vzteklinu a spalničky. U tetanu zvažte přeočkování.

Kdy jste naposledy byli v Tunisku?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).