Hlavní navigace

Tipy na platební karty, které raději nepoužívat

22. 11. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Před nechtěným zneužitím karty ji stačí blokovat na určitý typ transakcí. Jenže to by musely banky podporovat. Místo toho je vaše karta vždy připravená k podvodům se vším všudy.

Není tomu tak dávno, co jsme se v článku Neautorizovaná transakce: Za zneužitou kartu si podle zákona můžete sami pídili po pravém významu pojmu neautorizovaná transakce. Výsledek byl překvapivý, protože jednota nepanuje ani ve výkladu České národní banky, akademiků a Finančního arbitra. Banky a záložny a vydavatelé karet si pak pojem vykládají odlišně. Často  nelogicky, ale hlavně že výhodně pro tu kterou finanční instituci.

Často jsme se setkali s výkladem, že neautorizovaná transakce je prostě taková, při které nebyl správně zadán PIN nebo jiné požadované údaje – např. čísla z karty. V tom případě je ale neautorizovaná transakce možná jen v případě, že například chcete zaplatit kartou přes internet za zboží, zadáte třeba špatné číslo karty, ale transakce proběhne, tedy vždy jedině vinou finanční instituce. Takto chápe neautorizovanou transakci Banco Popolare, Credium, Komerční banka, Citibank, ČSOB, GE Money Bank, Poštovní spořitelna, Raiffeisenbank, Raiffeisenbank im Stiftland, UniCredit Bank a Volksbank

Proč by potom ale Zákon o platebním styku stanovoval také případy, že za neautorizovanou transakci nese odpovědnost do 150 eur za transakce i tzv. plátce, tedy klient? Je vidět, že ačkoli  zákon není jednoznačný a dá se vykládat na několika místech několika způsoby, přece jen připouští i možnost, že by neautorizovanou transakcí mohla být i ta, která je sice autorizována správnými údaji, ale plátce (klient) ji neprovedl a ani by s ní nesouhlasil. Na další sporný pojem jsme u Zákona o platebním styku upozorňovali v článku: Platební karty provází chaos. Víme, která banka se za vás postaví

Ať tak nebo onak, u výše uvedených společností z vyjádření vyplynulo, že i když vám někdo zneužije údaje z karty a provede s ní nákupy ještě do doby, než jste to stačili ohlásit, bere se transakce jako autorizovaná, tedy vše je v pořádku.

Ochrana před zneužitím nebo jen neklientský přístup?

Když už se na trhu najdou subjekty, které považují i „neautorizované transakce za autorizované“, chtěli jsme vědět, zda dávají svým klientům možnost jak se před těmito pseudoautorizo­vanými transakcemi chránit prostou blokací karty na vybrané typy transakcí. Jako vždy, zjištění jsou více než zajímavá. Většina karet putuje ke klientům odblokovaná pro všechny druhy plateb a hlavně některé nejdou vůbec zablokovat. Čtěte také. Banky karty na internetu nechrání. Pojištění pomůže, jen když budete kličkovat

Může být pochopitelné posílat klientům karty odblokované a ponechat jim svobodnou volbu v tom, zda si budou chtít kartu ponechat opravdu odblokovanou nebo zda si ji v rámci bezpečnosti budou chtít později zablokovat třeba pro platby na internetu a jak. To, že někteří poskytovatelé karet ale možnost blokace karty pro vybrané transakce vůbec neumožňují, je už trochu podivné. Obzvlášť, když ty samé společnosti pak provedou podvodnou transakci se zadáním údajů z karty jako autorizovanou s tím, že si klient dostatečně neochránil svá data. Nikdo pak nemá na výběr říci si: podstoupím riziko s tím, že když kartu ztratím, někdo ji může zneužít nebo: nechci podstoupit riziko zneužití karty a kartu si proto pro určité transakce raději zablokuji.

Dá se pochopit, že možnost volitelné blokace ovlivňuje softwarové vybavení vydavatele karty, ale ten pak nemůže odpovědnost za zneužitou kartu přehazovat na jejího držitele. Vydavatel karty byl tím, kdo nezajistil kartu proti zneužití a její držitel to nemohl nijak ovlivnit.

Kde máte možnost volby

Pokud chcete riziko zneužití snížit, můžete si například zablokovat kartu na platby na internetu nebo bez přítomnosti karty, kde stačí transakci provést bez vědomí majitele pouze s číslem a datem platnosti karty a zadáním tzv. CVV či CVC kódu. To ale právě neumožňují všichni poskytovatelé. Čtěte také. Podvody s kartami: skimmovací zařízení koupíte snadno i s návodem

Čekáte-li na kartu, v drtivé většině vám přijde odemčená pro všechny typy plateb. V současné době nám náš smluvní partner pro vydávání karet umožňuje blokaci plateb přes internet nikoliv u jednotlivé karty, ale hromadně na typu karty. Tak, jako je tomu teď pro typ Maestro. Od příštího roku ale bude možná i blokace u jednotlivé karty, sdělil serveru Měšec.cz Gabriel Tkáč za Banco Popolare.

Cetelem zasílá své kreditní karty klientům blokované pro transakce na POS terminálech (tzn. Point of sale terminál, tedy ten přes který platíte v obchodě za zboží či služby). Odblokovat je můžete přes bankomat nebo telefonicky přes zákaznické centrum. Platby na internetu Cetelem fyzickou kartou neumožňuje, naproti tomu nabízí virtuální kartu, která ke každé platbě generuje jednorázový CVC2 kód a dobu expirace.

Citibank zasílá své debetní i kreditní karty neaktivní, klient je tedy musí před použitím aktivovat. U debetní karty lze internetové transakce deaktivovat.

Společnost Credium posílá kartu odemčenou pro tzv. MOTO transakce (mail order/telephone order), což je v zahraničí jeden z nejčastějších způsobů zneužití kradené či ztracené platební karty. Internetové transakce jsou na kartě blokovány, na tři dny je možné blokaci dočasně zrušit. Čtěte také: Platební karta není trezor, PIN vás vždy neochrání

Pokud chcete vyzvednou debetní nebo kreditní kartu České spořitelny na pobočce, dostanete ji do ruky v aktivním stavu. Chcete-li ji zaslat domů poštou, přijdou vám oba typy karet neaktivní a vy ji pak musíte přes bankomat nebo informační linku aktivovat. Na kartě si můžete nastavit transakční limity a tak si ji pro internetové transakce vlastně zamknout. Kartu je pak možné dočasně odblokovat na 1 – 23 hodin nebo na 1 – 5 dní. Pak se karta automaticky opět zamkne.

ČSOB a Poštovní spořitelna vydávají kartu aktivní, pokud si ji vyzvedáváte osobně na pobočce. Pokud si od Poštovní spořitelny (ČSOB neposílá kartu poštou) necháte zaslat kartu poštou, aktivujete ji teprve zadáním PIN nebo na pobočce České pošty. Karty jsou, stejně jako u Oberbank, která je předává pouze osobně, odblokované pro všechny typy transakcí a nelze je například pro internetové transakce zablokovat. Stejně tak s blokací nepochodíte ani u Fio banky nebo Volksbank. Zde je jedinou cestou využití karty Maestro, kterou nelze použít pro platby na internetu.

Platíte kartou na internetu?

Diners Club Czech zasílá karty automaticky otevřené pro všechny typy transakcí. Pokud ale chcete, můžete si internetové transakce nebo například výběry hotovosti zablokovat. (Pozn. red. jednoduchým zavoláním na klientskýservis jsme však zjistili opak, vybrané transakce blokovat karet Diners Club nelze). GE Money Bank naproti tomu zasílá kreditní i debetní karty klientům rovnou zablokované pro transakce na internetu.

Evropsko-ruská banka, J&T BANKA, Komerční banka i PPF banka ještě před vydáním karty u klientů zjišťují, jaké typy transakcí chtějí mít povolené a zasílá kartu již přednastavenou s možností další změny a blokací.

Home Credit zasílá své kreditní karty neaktivní. Po aktivaci jsou odblokované pro všechny typy plateb. Internetové platby mají defaultně nastaven limit 3000 Kč týdně s tím, že si ho klient může přes klientskou linku zvýšit nebo kartu pro  internetové platby zablokovat.

LBBW Bank poskytuje debetní i kreditní karty automaticky blokované pro platby na internetu. Klient pak může přes telefonní linku kartu odemknout a po transakci opět zamknout. Novou kreditku LBBW Bank posílá poštou v neaktivním stavu. Aktivace probíhá taktéž přes zákaznickou linku. Nové debetní platební karty jsou klientovi předávány osobně na pobočce banky a jsou v té chvíli již aktivní, řekla serveru Měšec.cz  Vlasta Kubínová z oddělení platebních karet. Platíte s kartou v zahraniční měně, potom čtěte: Tip, Ušetřete na platbě kartou v zahraničí a neplaťte za konverzi měn

Raiffeisenbank předává klientům karty odemčené pro všechny typy transakcí. Ti si pak mohou na kartě nastavit limit nebo internetové platby zablokovat. Můžete také využít zamykání platební karty s tím, že ji před platbou odemknete pomocí SMS. Po provedení platby se karta opět automaticky zamkne. Jenže u kreditní karty volitelnou blokaci podle typu transakcí neprovedete, je otevřená všem transakcím. U kreditní karty pak zapomeňte i na „zamykání karty“.

Také Raiffeisenbank im Stiftland vydává své debetní karty odblokované. Vy si je pak můžete zablokovat pro všechny typy plateb nebo zvlášť pouze pro internetové platby.

Debetní i kreditní kartu od UniCredit Bank obdržíte neaktivní s automatickou blokací transakcí bez přítomnosti karty. Nastavení i aktivaci pak klienti provádí přes zákaznické centrum.

Některé karty mohou být nebezpečné

Pokud někdo najde vaši kreditní kartu Citibank nebo Raiffeisenbank, než ji trvale zablokujete, může s ní platit libovolné transakce. To samé platí pro platební karty ČSOB a Volksbank, debetní i kreditní. Stačí znát jejich číslo a pak se může držitel karty divit, kde všude platil. Takové platební karty mohou být nebezpečné zvláště pro méně vzdělané spotřebitele, kteří ani nevědí, že na internetu lze s platební kartou platit.

dan_z_prijmu

Nejbezpečnější karty z pohledu variability nastavení má mBank, Raiffeisenbank se pak může touto výhodou pyšnit u debetních karet.

S těmito platebními kartami zaplatíte cokoli a kdekoli (budou-li kryté), ať se vám to líbí nebo ne:

  • Citibank – všechny kreditní karty
  • ČSOB – všechny debetní i kreditní karty s výjimkou karet Maestro (včetně partnerských bank)
  • Diners Club – všechny karty
  • Raiffeisenbank – všechny kreditní karty

Kdo a jak umí volitelně blokovat konkrétní typy transakcí

 Vydavatel karty Blokace plateb na internetu Blokace plateb MO/TO Blokace výběrů z bankomatů Blokace cash advance Blokace plateb na POS
AXA Bank ano ano ne ne ne
Cetelem ano ano ne ne ne
Citibank – debetní ano ano ne ne ne
Citibank – kreditní ne ne ne ne ne
Credium ano ano ne ne ne
Česká spořitelna ano ano ne ne ne
ČSOB ne ne ne ne ne
Diners Club ne ne ne ne ne
ESSOX ano ano ne ne ne
Evropsko-ruská banka ano ano ne ne ne
GE Money Bank ano ano ano ne ne
Home Credit ano ano ne ne ne
Komerční banka ano ano ne ne ne
LBBW Bank ano ano ne ne ne
mBank ano ano ano ano ano
PPF banka ano ano ne ne ne
Raiffeisenbank – debetní ano ano ano ano ano
Raiffeisenbank – kreditní ne ne ne ne ne
UniCredit Bank ano ano ne ne ne
Volksbank ne ne ne ne ne

Českými platebními kartami Maestro (prozatím) nelze platit na internetu. Platby MO/TO těmito kartami nelze provádět nikdy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).