Hlavní navigace

Tipy, jak ušetřit za volání a datování (nejen) po Evropě

9. 7. 2010
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Regulace cen telefonních operátorů zpřístupní volání na dovolené i vám. Příznivé ceny ale najdete většinou jen u destinací po Evropě, za ostatní si musíte připlatit.

Není tomu tak dávno, kdy dovolená v zahraničí znamenala automaticky vypnutý mobil. V opačném případě byl v chodu jen proto, abychom mohli přijímat zprávy, ale hovorům se většina majitelů mobilů vyhýbala jako čert kříži. Není se co divit, ceny byly vysoké. K levnějšímu volání ze zahraničí dopomohla až nedávná regulace ze strany Evropské komise, která by měla k nelibosti operátorů postupně srážet ceny za hovory a SMS z a do zahraničí.

Pojem zahraničí ale pro volání za hranicemi ČR nestačí. Operátoři v rámci Eurotarifů dělí svět na tři pásma. První zónu mají všichni operátoři nadefinovanou stejně a platí zde právě regulované ceny. Spadají sem všechny členské země Evropské unie a Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Ostatní dvě pásma se obsahem jednotlivých destinací mezi operátory liší. Kromě Eurotarifu můžete pro volání ze zahraničí využít u každého z operátorů ještě jednu tarifní alternativu. Každá z variant má své přednosti i negativa. Při výběru se řiďte tím, co v zahraničí využijete spíš. Zajímavé téma: Nebojte se volat přes internet, ušetříte měsíčně stovky korun

Telefónica O2 Czech Republic

Zákazníci tohoto operátora si mohou vybrat pro volání Eurotarif nebo službu Smart Roaming. Ta je vhodná pro ty, kteří se vydávají do jedné z destinací, které spadají do skupiny Smart. V rámci Smart Roaming pak můžete využít půl hodiny příchozího volání v rámci ceny tarifu. Odchozí volání do zemí skupiny Smart nebo do ČR vás vyjde na 12 Kč za minutu, volání se zpoplatňuje po minutách. Tarif můžete aktivovat prostřednictvím SMS, na zákaznické lince nebo na O2 Prodejně.

Ceny služby Smart Roaming
Země Volání v rámci zóny a do ČR Příchozí hovory SMS MMS
Smart země 12 Kč/min. 30 volných minut/měsíc,
pak 6 Kč/min.
10 Kč 9,5 Kč
Ostatní EU 30 Kč/min. 24 Kč/min. 10 Kč 9,5 Kč
Ostatní Evropa
42 Kč/min. 24 Kč/min. 12 Kč 9,5 Kč
Ostatní země 66 Kč/min. 54 Kč/min. 12 Kč 9,5 Kč

Eurotarif se vyplatí spíš těm, kteří budou o dovolené cestovat po celé Evropě a nemíří jenom do zemí skupiny Smart. Odchozí hovory se u Eurotarifu účtují tak, že první půlminuta naskočí celá, dále pak po vteřinách. Příchozí hovory jsou po sekundách účtovány celé. Hovory mimo zónu EU jsou zpoplatňovány po minutách. U odchozích hovorů z jedné zóny do druhé platí cena pro vyšší zónu. Příchozí SMS a MMS máte zdarma. Ceny obou tarifů jsou včetně DPH.

Ceny Eurotarifu
Zóna Odchozí hovory v rámci zóny a do ČR Příchozí hovory SMS MMS
 EU 11,93 Kč/min. 4,59 Kč/min. 3,3 Kč 9,5 Kč
Ostatní Evropa 42 Kč/min. 24 Kč/min. 12 Kč 9,5 Kč
Ostatní země 66 Kč/min. 54 Kč/min. 12 Kč 9,5 Kč

Chcete-li od společnosti Telefónica O2 Czech Republic využít na svých cestách internet, máte dvě možnosti. Buď si můžete vybrat službu Mobilní internet v zahraničí, nebo datové balíčky. Mobilní internet můžete využít bez ohledu na technologii připojení. Čtěte také: Na směně valut ušetříte tisícovku, stačí si porovnat kurzy a neplatit poplatky

Ceny za mobilní internet v zahraničí
Zóna Každých započatých 100 kB
Evropská unie 24 Kč
Zbytek Evropy 42 Kč
Ostatní země 66 Kč

Zdroj: www.cz.o2.com

Druhou možností, jak v zahraničí surfovat, je aktivace balíčku pro datový roaming, který se jako jediný účtuje pouze po 10 kB. Koupit si můžete data od 2 do 250 MB a cena bude stejná ve všech zemích a sítích. Od 1.7. do 30.9. nabízí O2 zvýhodněnou prázdninovou nabídku.

Letní nabídka roamingových balíčků
Balíčky s daty Platnost Cena v Kč (1.7 – 30.9.) EU limit v Kč
2 MB Celý svět 49 1081
4 MB Celý svět 69 621
10 MB Celý svět 149 149
50 MB Celý svět 750 bez limitu
Eurodata 250 MB EU 1500 bez limitu

Ceny jsou včetně DPH. Po dobu zvýhodněné nabídky se vám sníží stanovený finanční limit, který odpovídá objemovému EU limitu 6,3 MB. EU limit vám umožní vypnout datový přenos v rámci zóny EU, pokud utratíte limitem stanovenou částku. Pokud chcete datový přenos využívat dál, musíte službu zrušit. Po dosažení 80 a 100 % limitu obdržíte od operátora zprávu. Po dosažení limitu budete mít k dispozici ještě 5 MB v omezené rychlosti, abyste mohli dokončit datové spojení.

Čtěte zajímavé články v naší rubrice o cestování.

T-Mobile

Zákazníci společnosti T-Mobile si mohou vybrat v rámci roamingového volání z Eurotarifu nebo alternativní nabídky s názvem Cestovatel, který je o prázdninách v akční nabídce. Svou působností pokrývá 21 zemí. Služba se vám vyplatí spíše při delších hovorech a cestujete-li do dalekých destinací. Čtěte také: Na pestrou nabídku valut v bankách raději zapomeňte

Hlasová služba Cestovatel
Služba Cestovatel Cena + sestavovací poplatek
Odchozí volání 4,8 Kč/min. + 34,8 Kč
Příchozí volání hovor/34,8 Kč
SMS 5 Kč
MMS 10 Kč

Ceny jsou včetně DPH a hovory se účtují po celých minutách. Ceny ostatních služeb se řídí tarifem Happy roamingu. Jednotná cena a dostupnost ve všech sítích v zemích, kde je T-Mobile (Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Maďarsko, Makedonie, Německo, Nizozemí, Polsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Velká Británie, USA). O prázdninách od 1.7. do 31.8. je působnost služby Cestovatel rozšířena ještě o země: Itálie, Francie, Portugalsko, Belgie, Lucembursko, Rumunsko, Irsko a Kypr.

Zbylá vám cizí měna z dovolené? Chcete-li vrátit mince, dopadnete jak sedláci u Chlumce

Pro země EU a Evropského hospodářského prostoru (EAA) můžete využít i Eurotarif.

Zvýhodnění v rámci EU
Zóna Odchozí hovory Příchozí hovory SMS MMS internet (100 kB)
EU 11,93 Kč/min. 4,58 Kč/min. 3,36 Kč 16,8 Kč 6 Kč
EEA 11,93 Kč/min. 4,58 Kč/min. 3,36 Kč 16,8 Kč 6 Kč

Pro využití obou tarifů musíte mít zapojen základní roaming u T-Mobile – Happy Roaming.

Happy Roaming
Zóna Odchozí hovory Příchozí hovory SMS MMS internet (100 kB)
Rusko, Afrika, Asie, Austrálie a Oceánie, Severní Amerika 54 Kč/min. 42 Kč 10,8 Kč 21,6 Kč 41 Kč
Jižní a Střední Amerika včetně Karibiku; satelitní sítě 96 Kč/min. 66 Kč 15,6 Kč 21,6 Kč 41 Kč

Zdroj: www.t-mobile.cz

Zakoupit si můžete také balíček s 10 SMS, které můžete odesílat za 58,8 Kč. Balíček má platnost 1 měsíc a platí pro země EU a dále v zemích: Albánie, Andorra, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Faerské ostrovy, Chorvatsko, Island, Lichtenštejnsko, Moldavsko, Monako, Norsko, Švýcarsko, Tunisko, Turecko a Ukrajina.

Finanční strop má T-Mobile do počátku července nastaven na 1500 Kč pro země EU a EEA. Při vyčerpání 80 % dostane klient zprávu, při dosažení 100 % limitu dojde k přerušení datových služeb. Čtěte také: Pevné linky budou historií, volá se přes internet

Vodafone

Zákazníci společnosti Vodafone  mohou využít službu Eurotarifu, který operátor nazývá World Roaming nebo alternativní variantu Passport, která se vyplatí spíše pro delší hovory. Pro účely hlasových i datových služeb dělí Vodafone svět do tří pásem.

Ceny služby World Roaming
Zóny Odchozí hovory Příchozí hovory SMS MMS internet (1 MB)
1 11,9 Kč/min. 4,55 Kč/min. 3,35 Kč 11,4 Kč 30 Kč
2 30,26 Kč/min. 17,66 Kč/min. 9,6 Kč 11,4 Kč 250 Kč
3 60,51 Kč/min. 35,3 Kč/min. 14,4 Kč 11,4 Kč 300 Kč

Ceny jsou včetně DPH s tím, že odchozí hovory v první zóně se po první provolané půlminutě účtují po sekundách. V ostatních zónách se účtují po minutách. Příchozí hovory se v první zóně účtují po sekundách od počátku, ostatní dvě zóny jsou opět po minutách.


www.vodafone.cz

Za službu Passport budete platit za odchozí hovory z celého světa za každých 20 minut spojovací poplatek a minuta hovoru se bude účtovat za cenu, za kterou byste volali po ČR do jiných sítí. V případě, že budete volat do tzv. třetí země (jiná země než ČR a než ta, ve které se nacházíte) bude vám hovor účtován podle ceníku mezinárodních hovorů služby Passport.

Ceny spojovacích poplatků
Zóna 1 2 3
Spojovací poplatek 22 Kč 50 Kč 80 Kč

Ceny jsou včetně DPH. Doba hovoru se po první provolané minutě účtuje po sekundách. U příchozích hovorů je účtován jen spojovací poplatek, jehož cena naskočí při začátku hovoru a pak každých započatých 20 minut. Čtěte také: Jak ušetřit za zahraniční platby a kurzové rozdíly?

dan_z_prijmu

V rámci datových tarifů u společnosti Vodafone můžete využít službu Připojení ze zahraničí na den a na stálo. Z názvu vyplývá, že připojení na den trvá po 24 hodin, u připojení na stálo platíte tarif za celý měsíc. Cenový strop u tohoto operátora činí 1300 Kč na měsíc, lze ale změnit v samoobsluze na webu.

Připojení na den
Zóna Objem dat Spotřeba dat Cena tarifu Cena za MB po překročení limitu (50 MB)
1 50 MB do 5 MB 80 Kč 30 Kč
nad 5 MB 350 Kč
1 a 2 50 MB do 5 MB 160 Kč 30 Kč
nad 5 MB 700 Kč
Připojení na stálo
Zóna Objem dat Cena tarifu/měsíc Cena za MB po překročení limitu (200 MB), cena za MB v zóně 3
1 200 MB 1600 Kč 30 Kč
1 a 2 200 MB 3200 Kč 30 Kč

Zdroj: www.vodafone.cz

Tipy, jak ušetřit na příchozích hovorech

Půjčte si SIM od O2 a přesměrujte hovory

Poptejte se známých, zda nemají SIM O2 s tarifním zvýhodněním Smart Roaming. Pokud ji během vaší dovolené nepotřebují, půjčte si ji a přesměrujte na ni nepodmíněně své stávající číslo. Můžete mít více SIM od O2, na každé máte 30 minut příchozích hovorů grátis. Stačí si jen hlídat minuty a vždy poté přesměrovat vaše číslo na novou SIM. Platíte jen cenu přesměrování na O2 a jste stále na příjmu.

250 minut od T-Mobile, ale ne zadarmo

T-Mobile má pro tarifní zákazníky tarifní zvýhodnění Příchozí volání – Evropa. Za cca 600 Kč měsíčně máte 250 minut v těchto zemích:

Albánie, Andorra, Belgie, Bělorusko, Bulharsko, Bosna a Hercegovina, Dánsko, Estonsko, Faerské ostrovy, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Island, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Moldavsko, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Tunisko, Turecko, Ukrajina, Velká Británie a území Alandské ostrovy, Azorské ostrovy, Francouzská Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, Kanárské ostrovy, Madeira, Martinik a Réunion.

Bohužel mezi ně nepatří Makedonie a Srbsko, které slouží jako tranzitní země do Bulharska, Řecka a Turecka.

Kombinujte datové tarify

Jestliže potřebujete být neustále online, vyberte si z nabídky datových balíčků Telefóniky O2 a Vodafone. Na T-Mobile raději zapomeňte, pokud nechcete zbankrotovat. Máme pro vás jeden tip: datový balíček 10 MB od O2 (nyní v akci) vám zajistí bezstarostné používání mobilních dat za dobrou cenu. V tomto objemu dat se dá snadno číst elektronická pošta z prostředí mobilního telefonu nebo sledovat webové stránky pomoci Opera Mini. Pokud patříte mezi notorické stahovače, žádný balíček pro vás nebude vhodný.

Kupte si globální SIM a máte příchozí hovory zadarmo

Pro časté cestovatele se vyplatí koupit tzv. globální SIM. Ta vám zaručí bezvadnou dostupnost, vysoký počet zemí, kde neplatíte za příchozí hovory a nižší cenu odchozích hovorů zvláště z mimoevropských destinací či evropských zemí mimo EU. Existuje cca 7 nabídek takových SIM, my jsme vyzkoušeli OneSimCard.com. Služba bez problémů funguje i pro české občany, je dostupná podrobná historie hovorů, online dobíjení i možnost platit měsíční paušál (standardně jde o předplacenou službu). Nevýhoda je pouze psychologická: máte mobilní číslo estonského operátora EMT, což ne každý dobře snáší. Hovor na estonské mobilní číslo stojí českého volajícího okolo 9–12 Kč/min. Mimo to si můžete vybrat i americké, kanadské, anglické nebo bulharské číslo. Estonská SIM vás přijde jednorázově na cca 1200 Kč, poté si dokupujete jen kredit na volání (platí rok).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).