Hlavní navigace

Tip na osmnáct karet, které vám vrací peníze do kapsy

13. 7. 2011
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Proč používat obyčejnou platební kartu, když je na trhu široký výběr těch, které vám za vaše nákupy poskytnou další výhody?

Nebojíte se platebních karet a platíte s nimi více než v hotovosti? Pak se vám možná vyplatí poohlédnout se na trhu po kartě, která je schopna přinést vám za uskutečněné platby nějakou výhodu navíc.

CitiLife (Citibank)

Před nedávnem představila svou novou kreditní kartu Citibank. Citi Life má tak nahradit svou starší sestru Citi Shopping. Karta vrací 2 % z hodnoty každého nákupu v ČR, zahraničí i na internetu ve formě prémií. Maximálně tak můžete za měsíc získat 2000 Kč. Zároveň můžete využívat slev v rámci Citi Clubu a po zřízení (platba do 30 dní od schválení žádosti) získáte Citi Life prémii 250 Kč. Pokud navíc kartu použijete alespoň jednou za zúčtovací období, dostanete v prvním roce zpět poplatek za vedení karty.

Prémie se vám načítají na prémiový účet. Abyste je mohli čerpat, je nutné volat zákaznickou linku CitiPhone. Nevyčerpané prémie se převádí do dalších období a mají platnost 36 měsíců od jejich získání.

Prémie pak můžete využít buď na úhradu poplatku za vedení hlavní karty na období jednoho roku (od druhého roku použití). Zatímco roční poplatek činí 600 Kč, vy budete čerpat prémie v hodnotě 500 Kč. Nebo si můžete nechat připsat prémie na kartový účet. V tomto případě je možné čerpat částku ve výši násobků 500 Kč. Právě 500 Kč je také minimální částka k čerpání prémií.

Ke kartě je možné sjednat cestovní pojištění, poj. zneužití karty (částečně lze pojistit i hotovost), pojištění schopnosti splácet a pojištění krádeže mobilu.

Billa platební karta od Raiffeisenbank

Billa platební karta, kterou vydává Raiffeisenbank, se vyplatí přirozeně zákazníkům, kteří své nákupy realizují právě v těchto prodejnách. Z každého nákupu nad 200 Kč pak můžete ušetřit 2 % a jako člen Billa Clubu sbíráte také body za nákupy, které lze proměnit za tzv. Bonus body nebo nákupy se slevou.

Získaná 2% sleva se vám bude kumulovat a měsíčně se připisovat jako peněžní bonus na účet karty. Hodnota bonusu činí měsíčně maximálně 500 Kč. První tři měsíce získáte také správu kartového účtu bez poplatku. Pak se bude jeho výše řídit tím, zda za měsíc nakoupíte s touto kartou alespoň za 3000 Kč. V opačném případě zaplatíte 35 Kč měsíčně. Ke kartě můžete získat úvěrový limit do 50 000 Kč.

Ke kartě je možné dokoupit cestovní pojištění a pojištění schopnosti splácet a pojištění zneužití karty.

Kreditní karta Cetelem

Kreditka od společnosti Cetelem vám vrací na úvěrový účet 1,5 % z nákupů. Maximálně je ale částka omezena hranicí 150 Kč za měsíc, což není mnoho. Abyste ji získali, musí být součet všech plateb za jeden měsíc roven nebo vyšší než 500 Kč. 

Pokud budete kreditní kartou Cetelem platit za elektroniku nebo domácí spotřebiče na území ČR, můžete si pak zboží do 30 dní (v rámci prvního čerpání do 45 dní) zaregistrovat na čísle 234 240 260 a bezplatně získáte další rok záruky na zakoupený výrobek. V případě poruchy v období prodloužené záruky vám náklady na opravu nebo tzv. časovou cenu věci uhradí pojišťovna.

Kromě uvedeného můžete také čerpat slevy u obchodních partnerů Cetelem klubu.

Pokud nakupujete s kartou na internetu, využít můžete tzv. Virtuální kartu. Ta, jak název napovídá, neexistuje fyzicky, ale v podobě 16místného čísla. Platíte tak vždy s jedinečným platebním údajem s omezenou platností a útrata se vám započítává na úvěrový rámec Cetelem karty.

A karta od Komerční banky

A karta od Komerční banky vám vrátí 1 % z nákupů na účet penzijního připojištění KB. Započítávají se sem také výběry hotovosti v bankomatu či na pobočce. Využít můžete také věrnostní program VIP Sphere card a Elite program. K A kartě je možné dokoupit také doplňková pojištění storna vstupenek do 12 000 Kč, asistenční služba Home assistance, asistenční služba Lifestyle, pojištění nákupu, prodloužení záruční doby, garance nejnižší ceny a pojištění doručení internetového nákupu. Sjednat si můžete také pojištění schopnosti splácet.

MoneyCard Plus od GE Money Bank

Do konce srpna můžete získat MoneyCard Plus od GE Money Bank s nulovým úrokem na první tři měsíce pro nákupy u obchodníka. 12 měsíců také nebudete v rámci akční nabídky platit poplatek za vedení karty. 

Karta vám vrací až 10 % za nákup u partnerů programu bene+ a 1 % zpět za každý nákup uskutečněný u nepartnerských obchodníků.

U této banky si nemůžete obratem na kartě ulehčit od ročního poplatku za kartu.

Premia karta od Home Credit

Se zlatou Premia kartou od Home Credit získáváte za své nákupy prémiové koruny. Všude tam, kde akceptují karty MasterCard (v ČR i zahraničí) můžete získat ze svého nákupu 1 %. Za platby v obchodech označených logem Premia pak můžete získat na prémiových korunách 2 – 11 % z hodnoty nákupu. Zároveň v této síti můžete při předložení karty čerpat slevy z nákupu. 

Za každých nasbíraných 100 prémiových korun pak poštou obdržíte poukázku v hodnotě 100 Kč. Tyto poukázky můžete uplatnit jen v obchodech sítě Premia. Ke kartě je možné přikoupit pojištění výdajů a pojištění zneužití karty. 

Premia karta České pojišťovny (od Home Credit)

Premia karta České pojišťovna funguje na stejném principu jako její sestra Premia karta od Home Credit. Jediným rozdílem je možnost využití prémiových korun. Ty můžete v tomto případě využít na produkty České pojišťovny. Tedy na životní a neživotní pojištění, penzijní připojištění a na produkty ČP Zdraví.

MoneyCard Gold od GE Money Bank

Kartu MoneyCard Gold můžete do konce srpna zřídit s 0% úrokem pro platby u obchodníka během prvních třech měsíců. První rok vám také bude odpuštěn poplatek za vedení karty. 

Kromě toho vám karta nabídne odměnu do výše 10 % z nákupů u partnerů programu bene+ a 1 % zpět za každý nákup jinde. Stanete se také členy programu gold bene+, který slibuje až 20 % odměnu, jejichž nakumulovaná částka vám bude připsána na kartový účet vždy během dalšího měsíce. 

V ceně karty získáte také asistenční služby Complete Comfort, přístup k VIP zákaznické lince i možnost čerpat slevy s programem MasterCard ELITE.

ING kreditní karta

S věrnostní ING kreditní kartou, kterou vydává GE Money Bank, si můžete přispívat na vaše penzijní připojištění. Karta vám vrací za každý nákup u obchodníka či na internetu 1 % zaplacené částky a automaticky ho připisuje na váš účet penzijního připojištění. 

Ke kartě je možné sjednat také pojištění zneužití karty, pojištění splátek a výdajů, cestovní pojištění, pojištění schopnosti splácet a pojištění asistenčních služeb.

Visa Generali od UniCredit Bank

Kreditní karta Visa Generali vydávaná UniCredit Bank se vyplatí těm, kteří využívají (nebo to alespoň plánují) investiční životní pojištění od společnosti Generali. Právě na účet tohoto produktu totiž klient Generali sbírá zpět 1 % z hodnoty nákupu prostřednictvím kreditní karty jako mimořádné pojistné.

Částka se na účet vkládá jednou ročně.

Platební karta AXA od UniCredit Bank

Platební karta AXA vám vrátí 1 % z nákupů provedených v Česku i v zahraničí. Až 11 % pak můžete získat zpět za nákupy u partnerů AXA Clubu. Získaný bonus je pak převáděn k využití služeb od společnosti AXA. Buď vám prostředky budou převáděny každý měsíc jako příspěvek na penzijní připojištění nebo ho můžete využít jednou ročně jako úhradu pojistného nebo investici do jiného produktu finanční skupiny AXA. (Například pojištění domácnosti či vozidla nebo mimořádný vklad na životní pojištění či do podílového fondu.) O uplatnění bonusu je nutné zažádat na AXA lince nebo na pobočce.

Ke kartě získáte bezplatně také asistenční služby domácnosti do hodnoty 49 000 Kč za rok. Za 480 Kč pak můžete pořídit také cestovní pojištění AXA Club Travel, které se vztahuje i na vaše rodinné příslušníky. Během prvního roku máte odpuštěn také poplatek za vedení kartového účtu.

Nákupní karta Premia od Home Credit

Nákupní karta Premia funguje opět na principech společných pro karty Premia, jen s tím rozdílem, že prémiové koruny se dají uplatnit v síti, kde jste kartu získali. 

partnerské síti Premia sbíráte prémiové Kč. Z některých nákupů tak můžete získat jako bonus zpět až 11 % z nákupu. Kromě toho čerpáte také 15% slevy. Za ostatní platby kartou mimo partnerskou síť pak získáváte zpět 1 % z nákupu. 

Z prémiových Kč pak můžete uhradit příští nákup v prodejně, kde jste si smlouvu na kartu sjednali. Učinit tak můžete v prodejnách Asko, Kika nebo Baumax.

Kreditní karta Credium

Kreditní karta Credium se hodí klientům, kteří od této společnosti už mají nějaký produkt. Karta totiž nejde sjednat samostatně. 

Pokud tedy máte od společnosti Credium smlouvu o úvěru či o leasingu, můžete využít výhod slevového programu na nákup zboží a služeb. Z nákupů se vám také vrátí 1 % zpět na kartu ve formě bonusu, který vám splácí zapůjčené peníze.

Ke kartě je možné zřídit pojištění schopnosti splácet, pojištění zneužití kreditní karty a cestovní pojištění.

Kreditní karta Clubcard od Home Credit

Clubcard kreditní karta vám sbírá body z nákupů, které je možné vyměnit za peněžní poukázky. Za ty je ale možné utrácet pouze v prodejnách Tesco. Za každých zaplacených 10 Kč v Tesco získáte 2 body. V ostatních obchodech v ČR i v zahraničí získáte za každých utracených 10 Kč jeden bod. Po vyúčtování získáte za nasbírané body zmíněné poukázky. Ještě před vyúčtováním si můžete stav svého bodového konta kontrolovat prostřednictvím telefonu nebo z účtenky prodejny Tesco. Pořízením této kreditní karty se také stáváte členem Clubcard klubu.

Ke kartě je možné sjednat pojištění výdajů a pojištění zneužití karty.

Lady karta od Komerční banky

Přesto, že je Lady karta určená primárně ženám, mohou z jejích výhod profitovat samozřejmě i muži. Kromě toho, že můžete čerpat slevy a výhody u obchodníků, z každé platby touto kreditní kartou vám banka zašle 1 % zpět na váš účet u Penzijního fondu Komerční banky. Slevy u obchodníků jsou omezené aktuálním zněním katalogu, který je tematicky rozdělen například na slevy oblečení, šperků, slevy z gastronomie atd. Výběr obchodníků v katalogu se po určitém časovém období mění.

Ke kartě je možné sjednat pojištění kreditní karty i pojištění kabelky. Využít můžete také pojištění nákupu a pojištění storna vstupenek. Kromě toho můžete na vybraný druh spotřebního zboží (elektronika) získat také prodloužení záruční doby o jeden rok. Zřídit si můžete ke kartě i asistenční služby Lifestyle a Home Assistance.

Chytrá karta České spořitelny

S Chytrou kartou České spořitelny si můžete spořit na důchod. Za každých 1000 Kč nákupu v obchodě v ČR i v zahraničí získáte 10 Kč na penzijní připojištění u Penzijního fondu České spořitelny.

Využít můžete i Bonus programu, který vás také odměňuje za platbu kartou. Za každých 15 Kč získáte jeden bod. Nasbírané body si pak můžete vybrat odměnu v katalogu. Využít můžete také slevový program Sphere card, díky kterému se dostanete k 7 000 slevám v ČR a na Slovensku.

Česká spořitelna měla v nabídce původně i Chytrou kartu Plus, která vám vracela 2 % z nákupů. Tu už ale banka bohužel aktivně nenabízí.

Shell MasterCard od Citibank

Jak už vyplývá ze samotného názvu, karta Shell MasterCard se vyplatí těm, kteří tankují pohonné hmoty u společnosti Shell. V případě, že za ně platíte touto kreditkou, získáváte jako bonus 5 % z ceny pohonných hmoty v ČR. Měsíční úspora je omezena výší 500 Kč. Kromě toho ze všech ostatních nákupů čerpáte ještě 0,5% bonus. O tento bonus je vám na konci měsíce snížena vaše splátka na kartě.

Ke kartě si můžete sjednat také pojištění proti zneužití karty, pojištění schopnosti splácet, pojištění při hospitalizaci, rodinné cestovní pojištění

Visa Exclusive od Raiffeisenbank

S kartou Visa Exclusive získáváte za každou zaplacenou 1 Kč u obchodníka v ČR i v zahraničí 1 bod. V případě, že platíte kartou u partnerů programu, v některých případech získáváte za 1 Kč bodů více. Body pak můžete vyměnit za odměny právě od partnerů programu prostřednictvím voucherů v určité peněžní hodnotě. Nebo můžete body převést na peněžní hodnotu a připsat ji na stavební spoření, životní pojištění nebo penzijní připojištění jako navýšení částky, kterou spoříte. Body lze převést i do jiného věrnostního programu, pokud jste jeho členem a tento program je partnerem Exclusive programu.

Chcete-li udělat dobrý skutek, můžete body převést na peněžní hodnotu a darovat ji Nadaci Terezy Maxové.

Odměny za nasbírané body vybíráte v katalogu odměn. Z počtu potřebných bodů je ale zřejmé, že svou odměnu nedostanete jak se říká: „za hubičku“. Proto se karta vyplatí těm, kteří utrácí opravdu masivně nebo pravidelně nakupují u těch partnerů, kteří nabízení vysoký počet bodů za 1 Kč.

Ke kartě je možné sjednat pojištění schopnosti splácet.

Srovnání parametrů
Karta Roční poplatek (Kč) Správa kartového účtu/rok Min. obrat, aby byla karta bez poplatku (Kč) Min. sleva z bezhotovostní transakce Úročení bezhot. plateb Max. bezúročné období (dny)
Citi Life 600 0 25 000 2 % 23,99 % 55
Billa platební karta 0 420 3000 /měs. 2 % 24,84 % 55
Kreditní karta Cetelem 0 828 (pokud se karta nepoužívá, popl. se neúčtuje) 4600 /měs. 1,5 % 22,68 % 50
A karta 0 708 3000 /měs. 1 % 19,90 % 45
MoneyCard Plus 588 0 neuplatňuje se 1 % 22,68 % 50
Premia karta Home Credit 0 588 36 000 /rok 1 % 26,28 % 51
Premia karta České pojišťovny 0 588 36 000 /rok 1 % 26,28 % 51
Money Card Gold 1428 0 neuplatňuje se 1 % 21,48 % 50
ING kreditní karta 299 0 38 000 /rok 1 % 23,76 % 50
Visa Generali 0 360 3000 /měs. 1 % 23,40 % 45
Platební karta AXA 0 360 3000 /měs. 1 % 23,40 % 45
Nákupní karta Premia 0 588 36 000 /rok 1 % 26,28 % 51
Kreditní karta Credium 300 290 35 000 /rok 1 % 21 % 50
Clubcard kreditní karta 0 588 36 000 /rok 1 % 26,28 % 51
Lady karta 0 708 3000 /měs. 1 % 19,90 % 45
Chytrá karta ČS 199 288 (dle počtu služeb 19 – 89 Kč/měs. 36 000 Kč/rok (i výběry) 1 % 19,08 % 55
Shell MasterCard 600 0 neuplatňuje se 0,5 % 23,99 % 55
Visa Exclusive 0 540 3000 Kč/měs. nelze stanovit 24,84 % 45

Zdroj: srovnávač kreditních karet Měšec.cz

dan_z_prijmu

.

.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).