Hlavní navigace

Stoprocentní hypotéku vám dá jen hodně důvěřivá banka a stejně ji nemáte v kapse

20. 4. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Potřebujete hypotéku na 100 % hodnoty nemovitosti? Šanci uspět máte u banky, která vás dobře zná. I tak se připravte na to, že bude mít na vaši bonitu vyšší nároky, než jste zvyklí.

Není to tak dávno co jsme pro vás mapovali úroveň úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Většinou se zaměřujeme na úvěry do 70 – 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV). Čtěte více: Levné hypotéky nevydrží dlouho. Nízké sazby získáte i u fixace na 5 let  

Dnes bychom ale chtěli odpovědět na otázky kolem hypoték těm, kteří nemají prostředky a potřebovali by úvěr rovnou na celou hodnotu nemovitosti.

Není těžké na trhu najít banku, která hypotéku na 100 % LTV poskytuje. Těžší už je ale najít takovou, která vám tento úvěr poskytne. Ptali jsme se proto, jakou úrokovou sazbu získáte při žádosti o úvěr na 1 500 000 Kč, který odpovídá 100 % LTV při 5leté fixaci.

Banky sázejí na jistotu

Oslovené banky, které tyto úvěry mají v nabídce se totiž většinou shodují na tom, že do 100 % LTV hypotéku poskytnou většinou jen těm klientům, které dobře znají. Pokud tedy chcete žádat o tento úvěr, obracejte se na tu banku, u které máte běžný účet na který vám chodí výplata. Tak zároveň budujete historii u banky, která tak zná výši vašich příjmů.

Přístup poskytovat 100% hypotéku jen stávajícím klientům potvrdila například Česká spořitelna, která nabízí Ideální hypotéku na 100 % LTV. Zástupci banky potvrdili, že u tohoto úvěru je třeba počítat s vyšší úrovní úrokových sazeb, nicméně konkrétněji ji nelze bez posouzení klienta stanovit.

Konkrétní výši úrokové sazby u 100%  hypotéky nedokážeme bez znalosti klienta určit. Ke všem přistupujeme individuálně a výsledná výše úrokové sazby se může u různých klientů lišit, potvrdil serveru Měšec.cz Jan Holinka z Tiskového centra České spořitelny.

Není úrok jako úrok

Další banky poskytly z hlediska úrokových sazeb přesnější informace. Nezapomeňte ale, že banky vždy uvádějí minimální sazbu, tedy v drtivé většině podmíněnou účtem u banky a často také pořízením různých pojištění nebo třeba kreditní karty. Podmínky jednotlivých bank, které se většinou v čase příliš nemění, také uvádíme v posledním článku o hypotékách.

Podstatných faktorem, na který byste neměli zapomínat a který také promluví do výše konečné sazby, je vaše bonita a výsledný skóring banky.  Čtěte více: Chcete mít jistou hypotéku? Pořiďte si rodinu aneb Jak banky skórují klienty  

Na jakou úrokovou sazbu můžete dosáhnout?

Jakou sazbu tedy můžete získat za hypotéku na 100 % LTV? Pavla HávováČSOB potvrdila, že pro modelový příklad je předběžné možné počítat se sazbou 5,95 % ročně. Lepší úrok (5,85 %) máte šanci získat, pokud zvolíte tříletou fixaci. Do výše úroku ale promluví také to, jak budete podle banky schopni splácet své závazky. Hypotéku do 100 % zástavní hodnoty nemovitosti nelze využít pro financování objektů sloužících k individuální rekreaci jako je například chata, upozornila server Hávová.

Stejnou sazbu, tedy 5,95 % ročně najdete logicky také u Hypoteční banky a Poštovní spořitelny. Rita Gabrielová za Hypoteční banku ještě zdůraznila, že při 100% hypotéce je třeba, aby klient splnil hlavní podmínku své bonity, kterou je čistý měsíční příjem převyšující 30 000 Kč.

I Poštovní spořitelna má svou speciální podmínku. Odlišností oproti hypotéce do 85 % je to, že součástí zajištění úvěru musí být nemovitost, která je i objektem úvěru. U 100 % hypotéky je také třeba, aby si klient založil pojištění k úvěru, uvedla pro server Měšec.cz mluvčí Denisa Salátková.

Komerční banky můžete získat úrokovou sazbu od 4,69 % ročně. V první řadě ale bude záviset na tom, jak budete podle banky schopni plnit své závazky. Do hodnocení vstupuje celá řada faktorů, vedle demografických faktorů a výše příjmu zohledňujeme samozřejmě také historii klienta v bance, případné záznamy v úvěrových registrech, dřívější platební morálku, apod. V případě hypotéky do 100 % LTV je však posuzování shodné jako u hypoték do 85 % LTV, řekla serveru Měšec.cz Monika Klucová, mluvčí Komerční banky.  Uvedla také, že při splatnosti na 20 let a uvedené úrokové sazbě bude měsíční splátka úvěru ve výši 9644 Kč.

Hledáte-li hypotéku na celou hodnotu nemovitosti, nabídne vám UniCredit Bank úrok od 6,39 % ročně. Mluvčí Tomáš Pavlík serveru potvrdil, že posouzení bonity klienta se neliší od postupů u úvěrů na nižší podíl zástavní hodnoty.

Volksbank se bude úroková sazba na 100% hypotéku lišit podle toho, jakou zvolíte dobu splatnosti. Pokud chcete úvěr zaplatit do 10 let, můžete dosáhnout na úrok 5,84 % ročně. Chcete-li úvěr splácet déle, počítejte s úrokem 6,04 % p.a. Obecné požadavky na klienta jsou shodné pro obě varianty. Klient by měl ale předpokládat, že banka bude klást vyšší požadavky na bonitu, upozornila server Měšec.cz Lucie Hálová, mluvčí Volksbank.

Akční nabídky? Jen nějaké       

Bank jsme se ptali také na to, zda vztahují na hypoteční úvěr na 100 % LTV také své akční nabídky. Dozvěděli jsme se, že většinou ano. Potvrdili to například zástupci Komerční banky, Hypoteční banky, Volksbank nebo UniCredit Bank.

skoleni_15_4

Výjimka ale potvrzuje pravidlo. Pavla Hávová totiž potvrdila, že akční nabídky v rámci poplatků se na tento úvěr vztahují, ale akční úrokové sazby nikoliv. Denisa Salátková z Poštovní spořitelny nás zase informovala o tom, že akční nabídky se v rámci hypoték většinou týkají spíše úvěrů do 85 % LTV.

Kam pro hypotéku na 100 % LTV nechodit?

A do jakých bank se pro 100% hypotéku nemusíte vydávat vůbec? Nenabízí ji mBank, GE  Money Bank, LBBW Bank, Raiffeisenbank a Oberbank.

Úrokové sazby u hypoték na 100 % LTV
Banka Roční úroková sazba
Česká spořitelna individuální
ČSOB 5,95 %
Hypoteční banka 5,95 %
Komerční banka 4,69 %
Poštovní spořitelna 5,95 %
UniCredit Bank 6,39 %
Volksbank 6,04 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).